Вијести из Пициног парка: Раскида се уговор између Телекома и Гранд трејда

Телеком Републике Српске ће раскинути уговор са фирмом Гранд трејд јер та фирма неће успјети испунити обавезе из уговора. Заграда који "Гранд трејд" гради на мјесту некадашњег, већ чувеног, Пициног парка неће бити завршена ове године, како је договорено између Телелекома и "Гранд трејда" – наводи новинар, Слободан Васковић. Његови неименовани извори кажу да"Гранд трејд" […]

петак, 8 фебруара, 2013 / 10:31

Телеком Републике Српске ће раскинути уговор са фирмом Гранд трејд јер та фирма неће успјети испунити обавезе из уговора.

Заграда који "Гранд трејд" гради на мјесту некадашњег, већ чувеног, Пициног парка неће бити завршена ове године, како је договорено између Телелекома и "Гранд трејда" – наводи новинар, Слободан Васковић.

Његови неименовани извори кажу да"Гранд трејд" не може завршити зграду до краја године, и то ће бити најлакши начин да се "Телеком ивуче из овог посла".

Према потврђеним информацијама које наводи Васковић, уговор између “Телекома” и фирме “Гранд трејд” вриједан је равно 61 милиона евра, односно око 120 милиона КМ. Уговором је прецизирано да Радишићева фирма “Телекому” издаје 15 000 м2 простора по цијени од 17 евра по квадрату. Уговор је потписан на 20 година.

“Телеком” је у септембру прошле године потврдио постојање Уговора са “Гранд трејд”, али су одговорни из те фирме одбили да саопште његову вриједност.

Из ове компаније су тада саопштили да се објекат не прави средствима "М:тела" и да уговором компанија није преузела никакве финансијске обавезе прије завршетка објекта и уласка у закуп, што значи да није плаћен ни аванс нити су издате банкарске гаранције инвеститору.

"Компанија `Гранд трејд` је изабрана кроз транспарентан поступак путем јавног позива и у складу са актима компаније `М:тел`. Посебно истичемо да су компанији `М:тел` презентоване све дозволе и рјешења која су издата од надлежних градских служби, што је и био предуслов за склапање уговора“, речено је у саопштењу.

Гранд трејд је ово змљиште добио на начин чија регуларност ни данас није потврђена. Власник компаније Миле Радишић познат је по афери у вези Медицинске електронике и спорног земљишта, хапшен је и ослобађан. Куповину и добијања овог земљишта, затим прилагођавање градског регулационог плана на овој локацији и даље обавија магла сумње.

Случај Гранд трејда и Пициног парка узроковао је вишемјесечне протесте у Бањој Луци.

У јулу прошле године Посебно одјељење Окружног суда у Бањој Луци осудило је Ратка Стаменића бившег генералног директора Медицинске електронике (МЕ) на шест мјесеци затвора због злоупотребе овлашћења у случају додјеле 900 квадрата градског грађевинског земљишта фирми "Гранд трејд" власништво Миле Радишића. Истом пресудом, осуђен је и Зоран Блаженовић, бивши предсједник Управног одбора предузећа МЕ и то на три мјесеца затвора.

У образложењу пресуде стоји да је Специјално тужилаштво РС током суђења доказало наводе оптужнице, односно да је Стаменић 2006. године злоупотријебио овлашћења директора МЕ и Радишићевој фирми "Гранд трејд" уступио градско грађевинско земљиште, чиме је РС оштетио за близу 250.000 марака.

У октобру 2012. године Посебно одјељење Врховног суда Републике Српске укинуло је ослобађајуће пресуде Милету Радишићу, власнику фирме ‘Гранд Трејд’ из Бање Луке и осталим оптуженима за милионске злоупотребе у случају ‘Медицинска електроника’.0 КОМЕНТАРА

 1. …lucifer svoga slugu podigne do nebeskih zvezda da mu pokaže i da doživi sve slasti ovog sveta.ali ga kada,izvrši sve luciferove zadatke,i kada se uzivi da je bogat-moćan kao bog,kome je sve na svetu zemaljskom postalo dostupno.biva otpušten sa nebeskih zvezda,kao ispušena muštikla.ali bez padobrana.na njegovo mesto dolazi nova zamena.danas su se lucifer i sluge njegove kao jude srebroljubci,mađijama,mahinacijama,krađom,prevarama,lihvarenjem itd,dokopali ogromnih zemaljskih moći.novca,oružija,nauke,elektronskih tv medija,rudnih energetskih,poljoprivrednih,prehrambenih bogatstava,medecine,farmacije,kulture,umetnosti,filmske industrije itd.i sve te sile uprežu ka jednom luciferovom cilju…

  Ево једног исечка са неког другог портала који се може применити на сваку овде тему!B-)

 2. Пошто се ради о веома великом улагању занимљиво је како је Гранд Трејд са својим Финансијским извјештајима(Билансима) уопште могао да добије овакав уговор са Телекомом. Дали је телеком имао увид у његове билансе??????

 3. Заграда који “Гранд трејд“ гради на мјесту некадашњег, већ чувеног, Пициног парка неће бити завршена ове године, како је договорено између Телелекома и “Гранд трејда“

  Ne samo ove godine, vec mjesecima na tom gradilistu sve stoji, ruglo u sred grada. Ako lokalni izbori budu 2014te eto prilike da nova vlast prispita ugovor, raskine ga, izmjeni regulacioni plan i sve vrati u prethodno stanje 😀

 4. Новац, у вриједности од 12 милона, који је исплаћен као гаранција, да ће Телеком Српске узети пословне просторе у закуп на 20 година, плаћајући 250 милиона – је већ потрошен, па је и вријеме да се уговор раскине. Треба тражити нове жртве. Паре су потрошене!

  http://www.srpskikulturniklub.com/telekom

 5. Iz gornjeg linka dio teksta:
  Шта је и колико је труда уложила Републичка управа за геодетске и имовинско правне послове и грунтовница – која то све финализује – да би старо-ново земљиште учинила “подобним” и добрим основом да, чак, заинтересује и Телеком Српске за паметно улагање – инвесторање, остаје да се сазна једног дана. Истанчан осјећај за бизнис је моћ! Можда, ми неки, понешта и знамо, али не смијемо да знамо – јаки су к’о мора, а нема нас још ко бранити.

  U medjuvremenu su jos samo jaki na jelu, pa mozda i saznamo sta su to „KUMOVI“ dogovorali…

 6. ОТЕТО ПРОКЛЕТО шта друго рећи. То је земљиште град Бања Лука 198.и неке???(заборавих)додјелио Медецинској електроници као свој улог у развојне програме јер нису имали паре.Отеше замљу од радника МЕ незаконито и преко ноћи промјенише регулациони план.Како тата уради тако му се од главу одби.Биће “МИШКОВИЋА“ и у РС и то убрзо.Много брже него што они мисле.