Вето Русије и Кине за Сирију, Асад командује ван Дамаска

Русија и Кина данас су ставиле вето на резолуцију Савјета безбједности УН којом се сиријском режиму пријети санкцијама уколико не заустави употребу тешког наоружања против побуњеника и не повуче војску из градова. То је трећи вето који су ове двије земље уложиле на резолуције Савјета безбједности УН чији је циљ вршење притиска на сиријског предсједника […]

четвртак, 19 јула, 2012 / 17:43

Русија и Кина данас су ставиле вето на резолуцију Савјета безбједности УН којом се сиријском режиму пријети санкцијама уколико не заустави употребу тешког наоружања против побуњеника и не повуче војску из градова.

То је трећи вето који су ове двије земље уложиле на резолуције Савјета безбједности УН чији је циљ вршење притиска на сиријског предсједника Башара ал-Асада, преноси Ројтерс.

Савјет безбједности Уједињених нација требало је данас да гласа о нацрту резолуције западних земаља о Сирији, којом се сиријском режиму пријети увођењем санкција.

Сиријски предсједник Башар ал Асад налази се у Латакији, на медитеранској обали Сирије, гдје командује акцијом која представља одговор на јучерашњи напад на безбједносни систем, потврдио је данас извор близак сиријској опозицији и један западни дипломата.

Сиријски предсједник није виђен у јавности од напада у коме су јуче ујутру погинули његов зет Асеф Шавкат и министар одбране Дауд Раџа, јавља Ројтерс. Извори нису могли да прецизирају да ли је Асад био у Латакији прије напада.

Башар ел Асад је присуствовао је полагању заклетве новог министра одбране, пренијела је данас сиријска државна новинска агенција САНА.

САНА није прецизирала гдје се дешавало полагање заклетве, али ово је прва информација о Асаду од јучерашњег самоубилачког напада у центру Дамаска у коме су убијена три припадника његовог ужег круга, међу којима и његов зет, Асеф Шавкат и министар одбране Дауд Раџха.

Државна телевизија пренијела је да је Асад дао „инструкције” новом министру одбране, чије име није познато, и пожелио му срећу.

Сукоби недалеко од зграде владе у Дамаску

Нове борбе воде се од јутрос недалеко од сједишта сиријске владе и универзитетског кампуса у главном граду Сирије, Дамаску, у којима је, како се вјерује, погинула најмање једна особа, преноси на свом сајту телевизија Скај њуз, позивајући се на активисте и локалне становнике.

Та телевизија наводи да је до окршаја дошло пошто су побуњеници напали снаге одане предсједнику Башару ел Асаду у кварту Ихлас, одмах до комплекса у коме се налази Савјет министара.

Асадове снаге распоредиле су оклопна возила и поставиле барикаде широм Дамаска.