Утопија по Гугловом укусу: Праве паметно предграђе у Торонту

Гуглов утопијски паметни град на обали канадског језера Онтарио, први такав на свијету, чија би изградња требало да почне за пет до шест година, подигао је доста прашине.

уторак, 23 априла, 2019 / 12:27

Откако је Гугл, односно његова матична компанија Алфабет, најавила 2017. градњу потпуно дигитализованог насеља у Торонту које би требало да ријеши урбане проблеме пренасељености, загађења, саобраћајних гужви и збрињавања отпада, неки скептични становници Торонта упозоравају да технолошки див покушава да направи своју верзију Трумановог шоуа, друштвеног експеримента. Ентузијасти се, с друге стране, диве најављеним иновацијама на којима ће град функционирати.

“Динамичне улице” Гугловог града назване Сајдвок Торонто биће саграђене од посебних хексагоналних дрвених плоча које би се зими саме загријавале и топиле лед или снијег, избјегавајући тиме ризик да се становници оклизну. Уграђене уличне ЛЕД лампице мијењале би боју, сугеришући која је сврха пута за тај дан. На примјер, у данима појачаног саобраћаја било би то пут за аутомобиле, а у осталим за пјешаке и бициклисте.

Изнад улица поставили би такозване кишне кабанице за контролу временских услова, провидне пластичне тенде од посебног материјала чија би климатска технологија омогућавала становницима заштиту од неповољног времена, односно топлину током хладних зима и свјежину током врућих љета.

За реализацију научно-фантастичног града будућности задужен је Сајдвок Лабс, дио Алфабета, а како кажу у свом опсежном програму на готово 200 страница, подижу га од интернета нагоре.

Инвестиција од милијарду долара

Градић, боље речено кварт у Торонту, по имену Кисајд (Quayside) протезаће се у првој фази на 50.000 квадратних метара уз обалу језера Онтарио.

Биће то инвестиција од најмање милијарду долара, која ће, како се очекује, отворити и 4.000 нових радних мјеста.

У посљедњој фази планирају се десетине стамбених зграда на 20 спратова, покривени јединственом 5Г мрежом.

Испод града мрежом тунела пролазили би камиони за одвоз смећа и доставу, а цијела инфраструктура би се напајала искључиво геотермалном и соларном енергијом.

Али да би све то функционисало, становници кварта морају да буду под константним надзором. Неизбјежна је стога појава тјескобе и скептичности око заштите приватности и личних података.

Моћ и утицај

“Они долазе у градове гдје користе моћ и утицај на креирање градске политике за коју би требало да буде задужена влада”, сматра Бјанка Вили, суоснивач Тех Ресет Канада, компаније за ИТ савјетовање, и велика противница Сајдвок Лабса, тврдећи да канадске власти локалне сервисе стављају у руке приватне корпорације.

Такође, Џули ДиЛоренцо, власница агенција за некретнине из Торонта, мисли да је Сајдвок Лабс излетио с великим плановима, али грађани још немају одговоре на питања како ће се цијели пројекат финансирати и могу ли људи изабрати да буду изостављени из градског прикупљања података.

С друге стране, према последњој анкети из фебруара, 55 одсто грађана Торонта подржава пројекат града будућности.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *