Утисци из Беча: Кад је Србија укинула, Српска треба основати министарство дијаспоре

Предсједник Заједнице српских клубова у Бечу Борислав Капетановић сматра да је укидање Министарства за дијаспору у Србији значајно ослабило везе са српским исељеницима и да је неопходно његово оснивање у Републици Српској. "Не добијамо никакве информације нити имамо контакт особу са којом бисмо развијали сарадњу и договарали се о одређеним пројектима, а у Србији већ […]

уторак, 26 јануара, 2016 / 09:43

Предсједник Заједнице српских клубова у Бечу Борислав Капетановић сматра да је укидање Министарства за дијаспору у Србији значајно ослабило везе са српским исељеницима и да је неопходно његово оснивање у Републици Српској.

"Не добијамо никакве информације нити имамо контакт особу са којом бисмо развијали сарадњу и договарали се о одређеним пројектима, а у Србији већ двије године нема шефа Канцеларије за дијаспору и двије године се ништа не дешава", рекао је Капетановић за данашњи "Прес Република Српска".

Према његовим ријечима, укидање Министарства за дијаспору у Србији и његово свођење на ниво канцеларије довело је и однос са исељеницима на нижи ниво.

Он је додао да су од укупног броја становника Беча осам одсто Срби, који су већином равноправни грађани Аустрије, од којих ће 99 одсто остати у тој земљи, али да генерално расположење није добро, имајући у виду мигрантску кризу.

Говорећи о односу аустријских политичара према српском бирачком тијелу, Капетановић је рекао да тек око 30 одсто Срба са правом гласа у тој земљи излази на изборе, за разлику од турске заједнице која гласа скоро стоодстотно.

"Ове године смо први пут успјели да, као заједница и неполитичка организација, за градске изборе имамо свог кандидата који је преко Слободарске партије добио повјерење и ушао у градску скупштину, што је велики успјех", рекао је Капетановић.