Уставни суд Српске одбио напад на Петричеве и Ешдаунове "амандмане”

Није прихваћена иницијатива за утврђивање неуставности колонијалистичких одлука високих представника о "измјенама и допунама” Устава Републике Српске.

четвртак, 27 маја, 2021 / 06:50

Пише: Стефан Мачкић

Прошле године је Уставном суду Републике Српске поднесена иницијатива за оцјену уставности "амандмана” које су на Устав Републике Српске противправно наметали високи представници Волфганг Петрич и Педи Ешдаун.

Уставни суд је сада, на сједници одржаној 26. маја 2021. године, размотрио Иницијативу, заведену под број У-45/20, те је није прихватио.

Прерано је очитовати се о овој одлуци, јер ће она у цијелости бити објављена тек кроз седмицу – двије, када ће се моћи и прочитати њено образложење. Засад ћемо се морати задовољити штурим саопштењем у којем се тек успутно спомиње ова одлука о најважнијем нашем послијератном питању. Ипак, гласна тишина свих политичких играча и институција у покушају која је одлуци претходила, већ је доказала, још једном, да се борба за српске националне интересе и слободу српског народа давно свела на храбро мајмунисање са бескорисним и необавезујућим декларацијама и закључцима.

Громки мук

Као што смо, наиме, прекјуче објавили, са Иницијативом су, између осталог, упознати и Народна скупштина Републике Српске, Влада Републике Српске, предсједник Републике Српске и све српске скупштинске странке, са приједлогом да иницијативу подрже. Одговора није било.

Иницијативом су оспорене одлуке Високог представника за БиХ које се представљају као уставни амандмани LXVI – XCII (Република више није држава српског народа, увођење конститутивности и виталног националног интереса, избацивање српског језика као службеног језика, увођење Вијећа народа, увођење националних квота, укидање Народне банке, увођење сагласности Вијећа народа као услова за измјене Устава и др.), XCIII – XCVIII (наметање Високог судског и тужилачког савјета, преношење надлежности за именовање судија са Народне скупштине Републике Српске на ВСТС и друге измјене у организацији судова и тужилаштава), XCIII – XCVII (давање имунитета члановима Вијећа народа и одузимање имунитета члановима Владе и сл.), CIV – CV (везивање предсједника Републике и за Устав Босне и Херцеговине, поред Устава Републике Српске) и CXIV (судијске плате).

Више о Иницијативи, као и њу саму, можете прочитати у чланку објављеном поводом њеног подношења.