Успомена на Десанку Максимовић

На данашњи дан – 16. маја 1898. године, у селу Дивци (Рабровица) код Ваљева рођена је Десанка Максимовић, чувена српска пјесникиња, професор књижевности и чланица Српске академије наука и умјетности. Отац Десанке Максимовић, Михаило био је учитељ. Добио је премјештај у Бранковину, те је Десанка своје дјетињство провела тамо. Завршила је ваљевску гимназију, а у […]

четвртак, мај 16, 2013 / 13:40

На данашњи дан – 16. маја 1898. године, у селу Дивци (Рабровица) код Ваљева рођена је Десанка Максимовић, чувена српска пјесникиња, професор књижевности и чланица Српске академије наука и умјетности.

Отац Десанке Максимовић, Михаило био је учитељ. Добио је премјештај у Бранковину, те је Десанка своје дјетињство провела тамо. Завршила је ваљевску гимназију, а у Београду је на Филозофском факултету завршила свјетску књижевност.

Радила је у обреновачкој гимназији, затим као суплент у Трећој женској гимназији и као професор у Првој женској гимназији у Београду. Провела је и годину дана у Дубровнику у учитељској школи. Доста је путовала и стекла је бројне пријатеље из свијета српске књижевности – Иву Андрића, Милоша Црњанског, Бранка Ћопића, Исидору Секулић…

Десанка се бавила и преводилачким радом, преводила је поезију са руског, француског и бугарског. Своје прве пјесме је објавила 1920. године у часопису „Мисао“. Њен књижевни опус обухвата преко 50 збирки пјесама лирског карактера – љубавног и родољубивог, међу којима су чувене: „Стрепња“, „Пролећна песма“, „Опомена“, „На бури“, „Тражим помиловање“. Свакако, њена најпознатија поема је посвећена стријељаним ђацима Прве крагујевачке гимназије 21. окотбра 1941. у Крагујевцу – „Крвава бајка“.

Носилац је бројних награда, али треба издвојити Вукову, Његошеву и Змајеву награду.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *