Удружени новинари истражују пореске утаје у регији

Међународни конзорцијум за истраживачко новинарство почео је истраживање пореских утаја из БиХ, а прве приче о именима из БиХ ће бити објављене у наредних неколико седмица, рекао је „Независним“ Блаж Згага, новинар који ради на овим причама.  Како је истакао, у току је објављивање прича утајивача пореза из Хрватске, а први пут споменута су конкретна […]

четвртак, мај 16, 2013 / 13:04

Међународни конзорцијум за истраживачко новинарство почео је истраживање пореских утаја из БиХ, а прве приче о именима из БиХ ће бити објављене у наредних неколико седмица, рекао је „Независним“ Блаж Згага, новинар који ради на овим причама.

 Како је истакао, у току је објављивање прича утајивача пореза из Хрватске, а први пут споменута су конкретна имена и фирме.

"Одлучили смо да почнемо са хрватским примјерима и тамо су укључени неки регионални политичари и привредници. Ако прочитате те приче, виђећете врло конкретне податке. То су компликоване приче и зато је потребно више времена да све буде истражено", рекао је Згага.

У причама које су објављене 11. и 12. маја највише се спомињу хрватски политичар Даворин Тепеш из Загреба и хрватски бизнисмен Игор Мирковић, који случајно има исто име као познати хрватски новинар и режисер, те блиски сарадници Драгана Шолака, предсједника Управног одбора "СББ", највећег кабловског оператера у Србији.
Како у свом тексту наводе Згага и Саша Лековић, који су написали ове приче, Тепеш и Мирковић су повезани кроз компаније "Гринфилд груп инц." и "Консалтинг инц.", фиктивно пријављене у загребачкој Дреновачкој улици 3, док се у ствари ради о офшор компанијама регистрованим на Дјевичанским острвима.

Згага и Лековић наводе да је Тепеш током рата био предсједник Канцеларије за управљање имовином Републике Хрватске, носилац листе ХДЗ-а за изборе за Градску скупштину Загреба 1999. године, а годинама је обављао високе градске функције. Иако су новинари телефонски контактирали Тепеша и предочили му документе који доказују да је основао офшор компанију, Тепеш није желио да одговори на питања у које сврхе је то радио.

У својим текстовима новинари наводе да је украјинска држављанка, која живи у Србији, Викторија Боклаг формални власник "БЛ Медиа груп лимитед", офшор компаније која је регистрована на Британским Дјевичанским острвима, која је други човјек иза Шолака у СББ-у.

Подсјећања ради, прије неколико седмица Међународни конзорцијум за истраживачко новинарство дошао је до података "тешких" више од 260 гигабајта о више од сто хиљада правних лица из цијелог свијета који, како истичу, доказују да су та лица учествовала у избјегавању плаћања пореза, прању новца и извлачењу зараде кроз оснивање офшор компанија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *