Унина мала леђа

Знате кад вам маме и бабе стално говоре, чувај леђа, бубреге, а ви млади, мислите да вас ништа не може зауставити? Пише: Тијана Змијањац Е па да сам их слушала, ја не бих упознала Уну, а онда не би нико чуо за тужну причу и још суровију реалност која влада у нашем граду. Лежећи седми […]

петак, 27 јануара, 2012 / 05:04

Знате кад вам маме и бабе стално говоре, чувај леђа, бубреге, а ви млади, мислите да вас ништа не може зауставити?

Пише: Тијана Змијањац

Е па да сам их слушала, ја не бих упознала Уну, а онда не би нико чуо за тужну причу и још суровију реалност која влада у нашем граду.

Лежећи седми дан због упале бубрега на инфективном одјељењу КБЦ Бања Лука, добила сам цимерку, Уну. Она има свега 7 мјесеци, најљепше небеско плаве очи које сам видјела, сићушне руке, уши и много розих туфни (стигла је због водених оспица или ти варичела). Била сам пресретна првих пола сата, мислећи како ћу је гњавити, како ћу, кад јој родитељи дођу у посјету, моћи им је донијети до прозора, како ће болничка соба, за промјену, мирисати на бебу и све ће бити љепше, лакше…

Као што рекох, мој осмијех је трајао непуних пола сата, кад сам видјела да беби нису спаковали, ни послали њене основне потрепштине. Она није имала ни своју играчку плишану, а знате да свака беба има своју мекану играчку. Осмјех се смањивао све до трена кад нисам видјела њене малене пругасте чарапе са рупама на палчевима… А онда је почео њен плач, због глади и мокрих пелена.

Да скратимо седам мјесеци

Да не дужим, моја цимерка Уна је беба из дома Рада Врањешевић из Бање Луке. Она нема родитеље и ја је нећу имати коме носити на прозор да јој се обрадује, осим мојим посјетиоцима.

Нисам могла да се суздржим од питања, јер знате, кад имате 25 година, онда вас љути та сва силна неправда и суровост, поготово ако сте женско и волите бебе. А ко их не воли, онако малене, беспомоћне и слатке?

Питала сам ја редом сестре и докторе која је процедура кад добију бебу пацијента из Дома. Добила сам одговор да је њихова дужност да, као и родитељи, доставе до портира све потребне ствари за Уну, пелене, храну за бебе, нешто гардеробице, и то ми је било разумно. Зар не би сваки родитељ тако поступио да им беба оде у болницу? Гризли би се од бриге да ли је сита, сува, да ли јој је топло… Уосталом, зар то нису основна дјечја права?! Или се нешто измјенило у ових десетак дана, док сам била изолована од вањског свијета?

Сати су пролазили, па и дани. Из Дома ни гласа. Пелена је на одјелу било још 3-4, осталих иза друге бебе коју су родитељи обилазили и пазили. Гардеробе ни за лијека. Сестре на инфективном одјелу су заиста дале све од себе, да нађу болничких пиџамица. Ал’ кад нема, не може се чаролијом створити. Тако је Уна била обучена у 5 бројева веће пиџаме, па смо завртали ногавице, везивали горњи дио пиџаме да јој стомак не би би голишав, а од њене посјете ни гласа.

У мучној ситуацији, нашалилила сам се са сестрама и рекла: „Па добро, можда Дом не ради викендом, знате, можда кажу оној дјеци, ето, крај радне седмице, сад се сналазите бебе, дјецо и ви мало већи до понедељка, можда…“

Коса, лице, нокти

У међувремену сам назвала своје родитеље који су навикли на моје размажене позиве и сузе, сигурно очекујући да ћу се жалити јер ми је понестало млијека за тијело или ми је пукао нокат, али овај пут моје сузе су вриштале само једно: Да одмах иду по пелене, Павловићеву маст, 10 пари малених топлих чарапа, кашица и шта већ беби треба, јер чекајући оног ко треба да се брине, Уна оста мокра, гола и боса.

Увече би се Уна умирила уз моје љуљушкање и смијала би се оним великим плавим очима и предугим трепавицама, а онда би једино заспала уз музику са мог телефона. Да симболика и иронија буде већа, ја у телефону имам само једну пјесму, и то пјесму Наташе Беквалац “Мала леђа“, али Уна је свако вече слатко заспала уз стихове:

Не дам живот свој вишој сили тој,
да место мене ствари ређа,
јер свега превише са неба пало је
на ова моја мала леђа.

Уна је из болничке кухиње добила флашице хране за бебе, од мене брдо плишаних играчака које сам добила и због чега су ме сестре прозивале да, умјесто да рађам дјецу, мени доносе играчке. Сад сам им могла одговорити да ипак има у том нешто добро, сад је Уна добила све то, а бебе ваљда треба да имају плишане играчке у свом маленом кревету.

Добила је и топле патофне са медама, и пелене, и Павловића, ал’ од суботе до понедељка из Дома ни гласа.

Уна – није једна и једина

Не желим ја сад да раскрварим срца родитеља, студената, пензионера, па да се сад сви окупимо и правимо групе на Фејсбуку и скупимо Уни играчке, гардеробу, храну. Не. Желим да се процедура провјери и промјени, и то да је промијене одговорни, који за ово добијају плате и за кога се планира годишњи буџет од наше Државе. Јер, знате, Уна има сестру близнакињу у Дому, сутра ће она добити водене оспице, а ја не желим да и она пролази кроз процедуре, јер ја сам изашла из болнице. Добиће можда неку немоћну цимерку, па неће добити пажњу као Уна.

Уна је у болницу дошла у суботу. Тек у понедељак, на позив сестара, јер је на одјелу нестало Хумане, познате као хране за бебе (а Уна треба да једе, зар не), јавио се неко из Дома. Рекли су да ће кроз пола сата донијети некакав комлплекс за бебе, јер они Хумане немају више. Сад се ја само питам, питам родитеље, браћу, сестре, ујаке, стрине, је ли нормално не назвати и питати за седмомјесечну бебу од суботе до понедељка, и ко зна да ли би назвали да нису сестре из КБЦ-а звале. Ако је нормално и хумано, ви ово моје писмо занемарите.

Не желим ја никог да оптужујем, иако сам првих два сата од Униног доласка смишљала кога бих назвала редом и „читала буквицу”, ал’ стадох на лопту и схватих да је овако паметније.

Дакле, не желим да упирем прстом ко је крив, кога треба линчовати јер је немоћно седмомјесечно биће занемарено и ускраћено за најосновнија дјечија права. Ја само желим да се испита процедура, и како је заиста показано и доказано да је она заиста нехумана, сурова и неефикасна, да неко притисне мали аларм па да је мијењају.

Ја сам оздравила и вратила се свом топлом дому и тетошењу. Записала сам Унино презиме да је некад обиђем, а њу сам оставила окружену мојим играчкама, пустила јој још једном “Мала леђа” ,обећала да ће се о овом чути и да ће ово писмо бити важније од фризера, маникира, испијања кафа и лажног сјаја нашег дивног града…

С поштовањем,
Тијана Змијањац

Радови и фотографије: Ела Симић0 КОМЕНТАРА

 1. U pravu si Tijana, grozni smo. Ne samo zbog toga što već rođenim bebama ne pružamo svu potrebnu pažnju i njegu – već i zbog toga što malo radimo na tome da rođenja i beba bude više. Tebi toplo preporučujem da, ako već nisi, završiš taj fakultet i da se bačiš na posao.

  Nisam njen advokat ali siguran sam da mirne duše mogu napisati – Hvala ti u Unino ime! Hvala za pomoć u bolnici, hvala i za ovaj tekst. Hvala i tvojima, dobru su kćer odgojili. Ganula si me, pa ti opraštam Natašu Bekvalac i mobilni. Mobilni nije dječija igračka…

 2. Нећу се пуно бавити овим што је ауторка текста урадила, свака јој част. Очигледно сам наиван зато што мислим да се то подразумјева и да би свако исто реаговао у појашњеној ситуацији. Оно на шта је ауторка указала је потпуни изостанак одговорности система. Имамо буџетску организацију, која је по ко зна који пут показала неодговоран однос према своме послу, а њихов је базни посао, да обезбиједе кроз добијена средства од свих нас, тој дјеци, која су унесрећена разним околностима, због којих не одрастају у породици, одређени ниво услуге која пдразумијева што здравије одрастање у значајно тежим околностима. Читав сет помоћи изостаје и то се понавља често, од рада васпитача, психо-социјалног програма, преко бриге за здравље штићеника Дома. Колико пута сам чуо од разних пријатеља, да се помоћ упућена према Дому, онај њен најквалитетнији дио, растаљује у приватном аранжману, док се све оно што „виђенији“ не би понијели својој дјеци, оставља овој дјеци са маргине??? Систем ово треба ријешити, чешћи обиласци дјеце од стране надлежних,а не само сликање у данима неких јубилеја или политичких кампања.На крају, Тијана, свака част, ти си из своје куће понијела осјећај љепоте дијељења и васпитана си да се понашаш нормално, проблем је што имамо високо- позициониране главешине који немају емпатију према овим темама, који су неваспитани, увијек гладни и који кроз живот углавном иду пишајући и серући по другима..

 3. Хајде Вјештичице, направи реда, заштити своја ауторска права. Бар ти знаш право. То ти је занимање, зар не? Пусти, па ово ти је јединствена прилика за рекламу и могућност да више од 10 људи виде исте. Знам да се шалиш;)

 4. Tićo, dobra djevojčice, ne bi ti ni bila takva da te nisu rodili i podigli dobri ljudi. Kakva potka i osnova takav i ćilim.
  Da, nažalost živimo u okrutnoj zbilji , a život nam zavisi od još okrutnijih neljudi. Nekidan sam vidio u Frontalu grupu dječice iz doma na Jahorini. Svaka ćast, i trebali su da odu. Ali, sa njih pedestetak je bilo preko dvadeset pratilaca. Na dvoje djece jedan jedan parazit. Direktorica je morala da začini, da njeno dupe vidi Jahorinu. Zar nije bilo dovoljno njih pet-šest, a da su se za ostatak novca kupile pelenice, Humana, čarapice…Nije njih častio premijer iz svoga džepa, to su naše pare. I, mislite li da je on platio odlazak da posjeti tu djecu? Malosutra! To smo mi iskeširali. I, šofera, i pratnju, i iće i piće, i skipas, i mnogo štošta još, bez čega se moglo, i bez čega je trebalo da bude.. Izgleda, da kod nas mogu samo djeca bez pelenica, bez Humane, bez čarapa, ali bez džombe se ne može. Kako god, mi smo u džombi. I život naš je velika džomba.

 5. Ово није држава за човека, ни за рађање, ни за живот ни за умирање. За то власт нема оправдања.

  Браво Тијана! – Сузе и туга у очима и срцима нормалних, обичних људи. – Владајућа и руководећа камарила ово нити ће прочитати, нити ће им образ зацрвенети. Ни данас ни сутра ништа неће ни покушати да мењају на добробит народа, али хоће увећавати конто у својим и џеповиам своје деце и ближњих.

  Сећам се, пре две године чини ми се, како си и мене и многе становнике Бањалуке изварали неки млађахни „активисти“ Дома „Рада Врањешевић“ да накупујемо врло скупе и веома непримерене и лоше новогодишње сличице и сликовнице, наводно за помоћ фонду овог бањалучког дома за незбринуту децу. Ускоро се испоставило да је то био приватни бизнис руководства ове институције. И ником ништа!Туга и срамота!

 6. Jabuko, kako nikom ništa? Nitkovima je otišlo sve. I, ko je odgovarao? niko!
  Gdje su sada oni pametni magistri što kažu da se šali budhha kada kaže da je narod neveseo? Kada kaže da nije istina da ljudi zvone na vrata da mole za komad hljeba. Njima se svijet i savjest završavaju iza njihovih kućnih vrata. Ima Neko ko naplaćuje svakome njegova djela i nedjela, sa kamatama. Samo, nažalost, račun se ispostavlja onima koji nisu krivi, jer nisu birali ko će ih roditi.
  Mnogi danas nisu u stanju ni sebi da pomognu, kamo li da pruže drugom. Ali, ne budi ohol, ne budi gord, ne budi bez obraza i duše, ne omalovažavaj i ne izruguj se onome ko daje i odvaja od sebe i pomaže sirotanima.

 7. Многи су поступили исто као и Тијана. Помогли неком у немоћном у невољи. Оно битно што је Тијана урадила и на чему јој треба одати велико признање, јесте што је она за разлику од већине која ништа ни не би у радила на првом мјесту, све то одлучила да напише и нашла неког ко ће то да објави!

  Испунила си своје обећање дјевојчици Уни и многи ће за ово да сазнају. Честитам ти на томе. Зато волим овај портал, на њему се појављују неки сасвим вансеријски људи. Хвала ти Тијана на овоме надамо се да ће се неко бар на овај дана постидити оним у шта су нам се темељне установе друштва претвориле. Некима пресипа другима се просипа…

 8. @pink panter

  Да, коме је усуд мрети. До тада ваља се побринути за живот достојан сваког, али баш сваког човека на овим просторима. Само Бог може судити и управљати животом, а ови наш властодршци отели му то право и, бедни, мисле да ће некажњено тако довека.А неће. Ево то и Тијана доказује својим младим, људским вапајем, бригом и бесом.Већина младих, а и нас старијих и старих и мисли тако и делује, свако према својим могућностима.Није људски мирити се с неправдом.

 9. Никада се не мирим са неправдом, само што је већина људи доведена у стање хибернације. Видјећеш за неколико минута или сати када дођу хејтери и одвуку причу на сасвим другу страну и од хуманости направе полигон за лична препуцавања. Сваки дан дежурају људи система којима је једини задатак да се продаје шарена лажа о моћи, просперитету и љепоти живота овдје. Тијана, као на почетку што сам рекао, свака част! Институције опет имају минус, огроман.

 10. @pink panter

  Знам те „јуначине“ јако добро и кушам њихову „доброту“ већ дуго, па опет не признајем да сам губитник. Не бих радо да са тим моћним сиротанима будем у истој кожи.Знам да нас вребају и мере на сваком кораку. У страху и похлепи су велике очи.Па и овај безазлен, надасве хуман и забрињавајући текст узнемириће многе.

 11. Тијана, то је само дио оног што се дешава по тим социјалним установама, али то је тако јер тамо раде НИКОГОВИЋИ! Сјети се само оне пљачке грађана када је директорица тог дома у сарадњи са неким хохштаплером пљачкала грађане, сјећаш ли се оних честитики што су по граду продавали за 3-5 марака? Дјеца из дома Рада Врањешевић од тих пара нису видјела НИШТА!

  http://www.banjalukalive.com/aktuelnosti/djeci-i-gradjanima-oteli-40.000-km.html

  Никоговићи који раде у тим социјалним установама не знају, не желе да раде свој посао, а при том добро су плаћени! Дјеца из дома служе за прање и крађу пара. О силовањима у дому нико не говори, и шта очекујеш?

  Сви ми ћутимо, јер нећемо да се замјерамо са њима, знамо их из града пили смо кафу некад, излазили. Запитај се колико твојих пријатељица знаш, дружиш се са њима а видиш да нису искрене према себи?

  Од сажаљевања за овом бебачом, немамо ништа! Еволуирајте ЉУДИ! Проговорите већ једном о свим нечасним и непоштеним стварима! Морамо се борити за овај живот овдје, морамо лажове, криминалце ставити тамо гдје им је мјесто!
  Ову бебу не чува систем и држава, чува је БОГ, јер по тим никоговићима она може и да умре, боли њих она ствар.

  Устајте људи, неће нам сељачина из Бакинаца помоћи, уништиће нас до краја то је сад више него очигледно!

 12. Наравно, квалитет текста је у описаном чину једне младе дјевојке, кроз који је представљен немар институција, за оно што је већ плаћено. Сјећам се када је моја драга родила, прво су ми рекли да одмах донесем пелене горе на порођајном. Наравно, то сам и урадио. Ујутро,када сам опет дошао, опет су ми тражили пелене, ја онако збуњен, механички одем и купим још један пакет од 72 пелене (чини ми се), тек када сам их оставио, запитао сам се како моја беба за 30-ак сати потроши 140 пелена?? И онда схватим, да неки родитељи немају могућност да купе пелене, да можда неко од медицинског особља носи пелене кући. Најпоразније сазнање је да Универзитетски клинички центар нема памперс пелене за новорођенчад која су смјештена на неонатолошком одјељењу.Систем кажњава, не стимулише. Систем у својој немоћи призива Тијану и Тијане и узда се у то да ће други ријешити проблем. Ми само можемо угасити пожар, али не можемо спријечити слиједећи..

 13. tiki tile, 27.01.2012. 13:35:05 [27208]

  „Иако ѕнам да се скоро ништа неће поправити и промијенити, моја савјест је бар мало утјешена“

  Велику си ти ствар направила, нико се не бави овим проблемима, нигдје нећеш пронаћи чланак, вијест о СТВАРНИМ проблемима људи, али зато ћеш наћи пун сепет вијести о медијским проституткама, и разноразним срањима која немају никаквог дотицаја са стварношћу! Сад је на теби да изабереш, хоћеш гурнути главу у пијесак или ћеш наставити размишљати шта се то догађа око људима око тебе? Каква ти је будућност?

 14. Sta reci nego,svaka cast?!
  Tema prava,prica odlicno skrojena i sto je najvaznije DJELO koje govori samo za sebe.
  O ovakvim stvarima ,ne da treba pisati i da se cuje za njih nego svi,koji se dopisuju sa bilo kim na internetu,trebaju poslati ovaj link ,ciji tekst(iako bolnog ali i sadrzaja sa odredjenim stepenom pozitivnog i humanog naboja,izrazenom kroz nadu)potice vecinu ljudi na razmisljanje sa ipak(nadam se)pozitivnim efektima.

  Konstruktivno razmisljanje i djelo,koje rascinjava danasnju surovu stvarnost i kriticki“pogadja“i u njemu se ogledaju najmanje TRI dimenzije danasnjice;
  -Jadno stanje sistema,njegove organizovanosti kao i kontrole rada institucija na svim nivoima.
  -Humanost i covjekoljublje koje je poprilicno srozano “novim sistemom vrijednosti“i koje nije zadaca “tamo nekog“,nego svih nas sa posebnim osvrtom na one koji se profesionalno bave i dobijaju bilo kakva sredstva za socijalni rad.
  -Jos jednom covjekoljublje i uopsteno nemarnost i neljudski odnos pojedinih osoba koje uopste (osim specijalnih slucajeva)imaju snagu da se odluce na cin odbacivanja vlastita djeteta.

  Jos jednom,Bravo Tijana…

 15. Прочитах ово писмо и не успјех да се суздржим, а да не напишем своје мишљење о њему. Тијана, теби свака част на бризи о малој Уни, показала си да имаш велико срце, али овдје има неких нетачних навода па се питам да ли ти заиста желиш да подигнеш свијест људи о овим социјалним проблемима, или погрешне чињенице пишеш из неких других побуда. Да сам грађанин који не познаје рад у Дому моја реакција би била осуда, баш као и свих који су већ написали коментар. Међутим, научио сам да прије доношења било каквог закључка провјерим све чињенице. Беба је, након добијања водених оспица, хоспитализована на инфективно одјељење гдје је у договору са особљем задржана пар дана на лијечењу. Не оправдавам то што нико два дана није обишао бебу и то је пропуст, али замислите ситуацију да ви напустите радно мјесто гдје његујете десет беспомоћних беба да би обишли једну, а при том су радници надлежног одјељења клиничког центра у обавези да је лијече и обилазе у визити. Без обзира на то, дежурна сестра Дома је у сваком тренутку била на располагању ако нешто треба да се донесе за малу Уну што је и учињено чим је за тим постојала потреба. Не желим да умањујем твоју помоћ и сматрам да може и мора де се тој популацији дјеце пружи боља заштита, али ме јако погоди то што кад год се нешто негативно деси у контексту дјеце из Дома увијек је осуда јавности јер сви знамо да је ово јако осјетљива популација дјеце, али без провјеравања свих чињеница, а лијепе ствари које се дешавају много чешће нико не спомиње јер то једноставно ником није занимљиво. Многи од наших суграђана нису нашли за сходно да прошетају до Дома и увјере се да се тој дјеци пружа љубав. Вјероватно због тога, теби као и већини грађана није познато да Дом ради и викендом тј. 24 сата дневно, јер да те је интересовало вјероватно бих још раније у свом животу обишла те мале другаре у Дому. Нико не пише о томе да је у протеклом периоду урађена комплетна санација јаслица и да бебе имају идеалне услове за развој, да је малишанима омогућен приступ интернету отварањем рачунарског центра, да два пута годишње иду на путовања, да им је уведено 5 оброка дневно са воћним ужинама, да се захваљујући донацијама торти прославља сваки дјечији рођендан. Те лијепе вијести једноставно нису занимљиве јавности. Од мене толико.

 16. Бањалучанин,
  потпиши се па онда држи придике ауторки која својим именом и презименом стоји иза ове прозивке људи из Дома.
  Добар изговор пара вриједи! Као да је Паприковац преко бијела свијета па није нико од тих осталих беба могао отићи и обићи бебу на инфективном, провјерити да ли има пелена и пресвлаку?! Јесте, можда сте направили све те добре ствари за „домце“, али то вам је посао. Све то што сте пружили тој дјеци је нормално и није нкакав „плус“ о ком треба да распредају новинарски извјештаји! А био вам је и посао да обиђете и Уну и да провјерите је ли она има све што јој је потребно! То што сте уну запоставили није „занимљиво“ већ жалосно, а то што другој дјеци пружате оно што је у свјету нормално да се пружа „домској“ дјеци ни не треба бити занимљиво!

 17. Kao што сам написала, не желим никога да оптужујем, и искрено, као што је мој директор (хвала му на том) знао рећи да га не занима колико је ко шта радио, трошио времена и сл. Важан је резултат. Сестре и доктори су похвљени, они раде свој посао и дају шта им је на располагању. Ја само знам да та беба није добила из дома , који има улогу родитеља, тј. старатеља ништа од суботе до понедељка. И у понедељак, на позив сестара да су доставили храну. Само то. Ја као човјек сматрам да та процедура није коректна и хумана. И само сам то и хтјела да питам, да ли је то по мишљењу других ок. и наравно да се провјери. У мом писму не осуђујем никог. Навела сам оно сто сам видјела од суботе до уторка , када сам изашла.

 18. И још нешто, не будимо смијешни, ако немају довољно кадра, да ли сте господине свјесни колико је младих људи који су ѕавршили факултете за социјални рад без посла. Супер, то значи да ће због овог пропуста запослити неке од тих младих људи и ја сам пресретна ако то тако буде.

 19. И још нешто, не будимо смијешни, ако немају довољно кадра, да ли сте господине свјесни колико је младих људи који су ѕавршили факултете за социјални рад без посла. Супер, то значи да ће због овог пропуста запослити неке од тих младих људи и ја сам пресретна ако то тако буде.

 20. Ja se slazem sa Banjalucaninom..Svaka ti cast. Koliko djece koja zive sa roditeljima,imaju uslove da idu na odmor dva puta godisnje ili da imaju sve kao djeca iz Doma…A osoba kao ova djevojka,sama je napisala da je samo za sebe marila,dok nije ovo djete u sobu dobila,sad se sjetila sa 25 godina da uradi jedno dobro djelo,pa objavila sve ovde,da svi znaju da se ona zrtvovala dva dana u zivotu i da su njeni roditelji kupili te stvari.
  Draga djevojko,nas savjesnih gradjana ima,koji redovno Dom obilazimo,nosimo garderobu,pelene,slatkise,pa ne objavljujemo to svaki put na Frontalu…
  Svi treba da budu dobri i savjesni non stop,a ne jednom u zivotu…
  Maloj Uni zelim sve najbolje u zivotu,da odraste u dobrog gradjanina ovog grada,da se uvijek sjeca drugara i vaspitaca iz Doma,svog djetinjastva…Da zavrsi i fakultet,i to moze iz Doma…Da se uda i ima svoju djecicu o kojima ce voditi racuna…Znam dosta ljudi koji su odrasli u Domu,a na kraju ispali divni ljudi,divni roditelji i uzorni gradjani ovog grada…Pozdrav

 21. Banjalučanin, 27.01.2012. 17:58:55 [27285]

  Ти си нашао држати проповјед, и одмах Тијану етикетира да је политички мотивисан текст? Срам те било! Што не кажеш како појединици зарађују десетине хиљада марака на рачун те дјеце? Ито тако не кажеш да ноћу нико не обилази ту дјецу? Што не одеш у основну школу која се налази поред Дома и не распиташ се како уче дјеца? Што не пишеш о тамној страни Дома (психо-физичком насиљу и силовањима)?

 22. Kako sam se upravo sad i ovako mator – do ušiju zaljubio u Tijanu, BanjOlučaninu ne diraj nam ovu idiličnu sliku. Nije Tijanin posao da ulazi u suštinu problema, njen potez je potpuno ljudski, praktično andjeoski. Podijelila je sa nama jednu lijepu priču i to je to.

  Izreklamirala je vještičine rukotvorine, potakla svakog od nas da duboko u sebi pronađemo nešto toplo, ljudsko…

  I biće dobra majka, već je vidim kako u novim srebrenim chico trokolicama, sasve bebom unutra – džogira po Šehovima.

 23. buddha..to sto vlast krade od te djece,to je nasa svakodnevnica..zalosno alo je tako..
  Ne treba niko nikome pametovati..
  Ali koliko ljudi redovno obice Dom,odnese staru garderobu,ili kupi nesto novo,cim ce obradovati tu djecu…
  Svi trebamo uraditi sve,ne samo za Dom i djecu u Domu,vec i za ostale…Svaka sitnica,svako dobro djelo,je odraz nas samih…A i covjek se odmah ljepse osjeca 🙂

 24. Похвале за све те лијепе ствари што радите и што дом пружа. То и даље не оправдава процедуру да се седмомесечној беби 3-4 дана не обезбиједе основне потеребне ствари.
  Мене је то забринуло и остајем при том.

 25. Pa i drago mi je sto te je zabrinulo…
  Nadam se da ces se i u buducnosti,sjetiti da sebi uskratis luksuz koji imas, da bi’ pomogla nekom drugom..
  Luksuz koji imas(iz navedenog se moze procitati,da ga imas..
  Po pravoslavnom shvatanju,sto lijeva ruka daje,nek’ ne vidi ni desna..
  To znaci, sto od srca dajes,ne hvali se,ne mora niko da zna..
  Valjda ti se sad probudila savjest,pa nastavi sa dobrim djelima…

 26. Још један непотписани душебрижник!? Ауторка се није хвалила својим добрим дјелом, већ је сликовито изложила проблем. А тебе срам било што скрећеш фокус са суштине оваквог проблема на ауторку и њене карактерне особине. Скрећеш пажњу са пропуста особља из дома на то је ли ауторка живи у луксузу и кад се сјетила домаца. То је крајње хињски. Фуј. Још једном да напишем да је свугдје у нормалном свјету нормално да се таквој дјеци пружи посебан конфор и окружење, јер правог породичног окружења и љубави неће имати док не оснују своје породице. Ако им то пружате у дому то није никакав плус већ само радите свој посао за који сте дебело плаћени!

 27. @ Budite dobri svaki dan, 27.01.2012. 19:02:25

  Cijenim sve Vaše napisano. Evo jedini ste kome persiram na oba frontala. Ali… treba shvatiti ovu novu fejsbuk generaciju. Priča o lijevoj i desnoj ruci jeste duboko hrišćanska ali nije baš primjerena i primjenljiva fejzbukačima. Kontam da se o dobrim djelima treba pričati i pisati. Ne zbog lične promocije, već zbog popularizacije samog dobrog djela. Valja nam animirati čitavu generaciju banjolučanki koje na šminku i njegu tjela daju po 500 KM mjesečno. Ako se ne bude pisalo o Uni, nećemo tih 500 nikada smanjiti na 400… a eto to bi bilo sasvim dovoljno novca da se čuda naprave, da se napravi RAZLIKA i krupan korak.

 28. Тијана, опет теби свака част. Још јутрос сам рекао да ће се јавити они којима је задатак да миноризирају проблем, а да одговорност пребаце на некога ко има најмање одговорности за ово стање. У овом случају Тијана. Бањалучанин и господин Будите добри сваки дан, имају своја стајалишта у којима се брани институција. Молим Вас, да ли је Тијана крива ако је у боњем материјалном положају од некога? Да ли је морално оптуживати некога да ето није читав живот декларисани хуманитарац, као тек у 25 години је сазнала за проблеме? Па имала је и има младост, живот, весеље и све што младе године доносе, њена болест је обогатила њен дух који сигурно има, то је дјелом показала. Сада, да Вама кажем господо, веома је упитна љубав за ту дјечицу, као и у сваком послу постоје преданији и бољи људи за опосао у Дому и постоје класични коњи који су добили посао „назор“.. Постоје људи који раде и они који одрађују посао. Пошто сам радио са људима из Дома, постоје и они који се уграђују. Немојте нам продавати демагогију и шарену лажу и немојте од топлих ријечи, умјерене и критике ослобођене вријеђања прозивати аутора, који је уз то јако млад. Али у овој земљи стараца и мудросера, они имају предност, а младе управо овако од старта спутавају и говоре да немају шансе, зато што само матори „знају, умеју и хоће“.. Тијана биг лајк!!!

 29. Kako je njih 25 zaposlenih moglo da ostavi posao i ode na Jahorinu na skijanje? Nije mogao neko iz dom da dođe u bolnicu, a imaju pun parking kola pred domom, imaju mogućnosti koliko hoćeš? Pa , makar poslije posla. Ne bi kruna sa glave spala ni direktorici da je trknula na Paprikovac. Ali, ona bi se onda slikala za dnevnik rtrs-a i objavila to na sva zvona.
  Smišlja direktorica kako da opet prodaje unicef-ove čestitke sa svoj džep. Lopovska država čuva lopove.

 30. Свака част Пинк Пантер! Објашњено до краја. „да ли је Тијана крива ако је у боњем материјалном положају од некога? Да ли је морално оптуживати некога да ето није читав живот декларисани хуманитарац, као тек у 25 години је сазнала за проблеме?“ То су њихови (његови) „аргументи“. Треба пажњу скренути са суштине проблема на њу која је уочила проблем.

  ex-1978 у свакој расправи ја имам јаке и разборите аргументе. Ако није тако ајде ти пружи томе контра-аргументе? А то што се ови нису потписали нисам напоменуо због мене, већ због тога што се ауторка јавно изложила именом, презименом и сликом, док је они анонимно критикују и суптилно пљују. То што они раде јесте хињски и нема потребе да се извињавам када констатујем истину. Они су хиње а не џентлмени и претпостављам да се ради о неким дупеувлакачима директорице Дома. А то што сам ја поред ауторке једини овдје са именом, презименом и сликом је само за ову тему небитна случајност, ја бих волио да нас је таквих више.

 31. Тијану сам упознао прије десетак година на једној слави, али је касније нисам виђао. Родитеље јој нешто боље познајем и драго ми је да су је васпитали да има емпатију према потребама других људи.

  Тијана, дајем Ти пуну подршку, не толико што си учинила за малу дјевојчицу, већ зато што си се усудила да јавно укажеш на аномалије нашег друштва. И што је још битније, без неких политичких конотација, већ чисто људски.

  Божански је чинити добро другим људима и сматрам да то треба јавно промовисати, не да бисмо од себе правили свеце, већ да бисмо радили на враћању система вриједности, да се утиче на друге људе да учине нешто слично.

  Дјеци из дома „Рада Врањешевић“ никад нисам помагао индивидуално. Углавном преко редовних заједничких акција на Медицинском факултету. Неке моје колегице су радиле и неке индивидуалне акције и позивале колеге и колегице да учине исто.
  Нпр. постојала је могућност (нисам упућен да ли још постоји) да се преузме неко дијете из дома, одведе на колаче, сладолед, у кино, позориште, да се мало прошета с њим. Искрено, никад нисам имао храброст за тако нешто, јер је то за мене велика одговорност.
  И данас постоји опција да се овој дјеци поклоне торте за рођендан.
  Било би лијепо да Тијана прати одрастања ове дјевојчице, да је сутра упозна са својој дјецом, одведе на колаче, доведе у свој дом.

  Али оно на шта треба указати јесте да кад се прикупља нека помоћ, у 90% случајева је то помоћ за дјецу из дома. Некако стекнем утисак да су само те донације и поклони довољни за свако дијете за годину дана, али да се не обраћа пажњу на дјецу која живе у сиромаштву, ту у нашем комшилуку, која имају можда родитеље уз себе, али никад нису видјела море или су жељна воћа и сл.
  Било би красно кад би свако у својој средини запазио ту дјецу. Постоје неке институције које и тој дјеци могу осигурати одлазак на море. Мени су се јавиле неке госпође да укажу да могу помоћи да дјеца из соц. угрожених породица оду на море.

  Да постоји држава и систем, не би било потребе за организовањем осиромашених грађана да некоме помогну, што ја називам пресипањем из шупљег у празно. Све је то уређено у државама, али не и овдје у Неверленду.

  Скоро ми се јавила једна госпођа поводом наше акције на Старчевици и рекла да има доста одјеће и обуће за дјецу узраста 2 и 3 године. Ако неко има такву дјецу у свом окружењу, нека нам се јави у МЗ Старчевица или овдје мени! Хвала!

  Поздрав

 32. Draga Tijana, pročitala sam tvoj vapaj “ Unina mala ledja“, ja sam kćerka nepokretne gospođe iz bolnice, i odnijela sam našoj Uni pidzamicu ( kao med je u njoj, čak mi se i osmijehnula), humanu, pelene i glodalice koje su je jako obuzele, te je sve gukala. U ponedjeljak ću odnijeti još odjeće, a to ću učiniti i u domu R.Vranješević

  Ето, порука од дивне госпоће Амире 😀

 33. Немам увид у тренутно стање у дому, али су једно вријеме у мојој згради живјели момци који су одрасли у дому и добро сам упућен у њихово стање.

  Кад год имамо прилику радо их ангажујемо, јер су вољни да зараде, мада нису толико радно способни. Најчешће их ангажује неки керамичар.
  Велика је била стигма појединаца према тим момцима, мада никад никоме овдје нису нажао учинили. То су данас људи који газе касне тридесете или четрдесете. Сви су незапослени. Двојица браће су добили неки станчић, а овај њихов пријатељ ЖИВИ У ПОДРУМСКИМ ПРОСТОРИЈАМА ЗГРАДЕ У ОБИЛИЋЕВУ. Скоро га сретох, пита ме имам ли какве обуће или одјеће за њега. Питам га ја како за храну. Каже да има мало посла сада и дби му било каква помоћ добродошла. Имају пола неке кантице варива и нешто хљеба дневно из јавне кухиње, али им није довољно. То су људи на маргини овог биједног друштва. Неки су у дому били до 18. године, неки и нешто дуже, а након тога није готово ништа учињено на њиховој социјализацији. Причали су ми неки своје животне приче. То су тек документарци.

  Крајем рата ми се један из њиховог друштва понудио да цијепа дрва. Нема га нешто видјети, али је одрадио као нека људина од 2 м и 150 кг. Позвали смо га у стан на ручак. Супу је јео док је још била врела. Сав се спржио, али је јео као да није десет дана ништа у уста ставио. Мама је припремила неке патлиџане и шницле. Рече да никад у животу није чуо за патлиџан. Кад смо их питали о односу људи запослених у дому према њима, сви су редом хвалили извјесног Анђелка, који им је наводно давао и након напуштања дома храну, доносио неке салате. Каснмије сам се шокирао кад сам чуо да је тај човјек притворен због педофилије. Не знам да ли је у питању исти човјек.

 34. Sada se sjetih ovoga događaja koji mi je ostao u lijepom sjećanju: Ne sjećam se tačno godine, ali čini mi se da je to bilo negdje krajem devedesetih. U jednom malom crnogorskom ljetovalištu sretnem ja grupu od oko desetak dječice prdškolske dobi da se vraćaju sa plaže. Vode se za ručice i dvije tete sa njima. Pitam ih odakle su i one mi kažu da su iz BL, iz doma. Neki ljudi naši koji žive u inostranstvu imaju kuću u tom mjestu i ponudili im da dođu djeca na odmor. Tete su bile i kuvarice, i vaspitačice, i medicinske sestre, sve… Otišli smo svi u slastičarnu, a na rastanku su mi dječica dugo mahala….

 35. Naravno da se potpisala,punim imenom i prezimenom..Cudno bi bilo da nije,cak je i sliku stavila.
  Svaka ti cast tiki tile,uradila si dobro djelo,potrosila 20-50 KM,za svoje prvo dobro djelo,i sve to objavila,divno.
  Pises da ces obici Unu kada izadje…Zar ti neko brani da je obidjes dok je jos u bolnici..
  Ne,nemoj od dzeparca,ni od plate roditelja da dajes vise,ocigledno si dala sve od sebe..A ako se ipak nekada sjetis,uraditi nesto dobro,ljudski,ti nam pisi na Frontalu,facebook-u,da znamo..
  Gospodjo Amira,divni ste,svi trebamo tako…
  Tiki tile..moja djeca vec znaju gdje je Dom,znaju odvojiti novu igracku koju dobiju,za djecu iz Doma,odjecu,sramota bi’ me bilo da su saznali tek u 25 godini..
  To bi smatrala svojim propustom…
  Ti gore potpisani,Bojane Nisevicu,da se nisi zaljubio u tiki tile,u sliku ili dobro djelo,pitam se..ili se poznajete licno 🙂

 36. Ne javljaju se sa komentarima o ovoj temi oni koji kažu da je prelepo i predobro u ovoj našoj zemlji. Šta je je to reći? Ili su na radnom mestu?Oni samo o ozbiljnim i važnim temama. Deca tuđa, narod… to je za njih alajbegova slama.
  „Investicije“ i promašaji, spolna i unutarnja politika, grand-kultura, istorija, drž’te lopova, boleterorizam, palaMUDENJE, presipanje iz šupljega u prazno, preprodaja i rasprodaja, uništenje stočnonarodnog fonda, sisanje vesla…to je opis njihovih poslova i njihovog interesovanja.

 37. prijedor, 27.01.2012. 20:43:30 [27
  fino si nam objasnio situaciju…
  a ne ovo sto radi licne satisfakcije objavljuju…
  Divite se svi ovom jednom dobrom djelu,nase tiki tile..
  Koliko od Vas svih je pozivalo redovno,humanitarne brojeve,to je najmanje sto mozete uciniti..
  Evo neko je pokrenuo i inicijativu,uradio divno djelo,VISE SE NE PLACA POREZ ZA HUMANITARNI POZIV…e to ko je uradio,njemu svaka cast

 38. E, to je uradio onaj koji se nalapao para i para od toga broja. I,od svih nas uključujući i djecu iz doma, i one nesretnike kojima se daje pomoć. Da su oni imali čast i obraz, ne bi se nikada ni odvajao porez za te brojeve, niti bi bilo potrebe za zvanjem, već bi ljudi radili i zdravstveno osiguranje bi pokrivalo liječenje teških bolesnika.

 39. Budite dobri svaki dan : Pise mi u otpusnom pismu da ne smijem da izlazim jos, dok se ne oporavim 🙂 Potpisala sam se i stavila sliku bas zbog takvih poput vas. I bojim se da ste pogresno shvatili sustinu. I ne pada mi na pamet da se pravdam takvim poput vas koliko sam zvala humanitarne brojeve i koliko obilazila i koga obilazila. I mene i dalje zanima i nadam se da cu dobiti odgovor koja je procedura kad beba napusti Dom i ode na lijecenje. I nadam se da ce ta procedura sto pre, umjesto 3-4 dana, biti 3 sata cekanja. Humanije je.
  Pozdrav.

 40. tiki tile
  Naravno da neces da se pravdas,jer nemas cime da opravdas…
  Uradila si prvo dobro djelo,pa sve javno objavila…
  Znam ja i veca djela,ali se ljudi humanitarci ne hvale..
  Nisi ni bilo kakvu inicijativu pokrenula,ovo je sprdnja..
  Od koga je i dosta je,nadam se da si srecna,postala si slavna :P…
  Nisi bas kao Angelina Jolie,ma nisi ni slicna..Ni slucajno,jer da jesi mozda bi Unu i usvojila…
  Ali to bi za tebe bilo previse..Ne,nemoj,jer kad radis puno oko djeteta,ne mozes da imas nokte..pucali bi stalno,pa bi imala Globalni problem 😀

 41. Budite dobri svaki dan, 27.01.2012. 18:43:58 [27297]

  „buddha..to sto vlast krade od te djece,to je nasa svakodnevnica..zalosno alo je tako..“

  Немој извртати моје ријечи, ти или си добро ћакнута особа или по задатку си дошла/о овдје да браниш НЕРАД НИКОГОВИЋА запослених у Дому, који су јако добро плаћени! Написао сам да ВИ, наки филантропи, хумани радници, ВИ господо крадете од те дјеце, пишући лажне пројекте и злоупотребљавајући ту дјецу! Само је ваша директорица украла 40000 марака од овог народа продајући неке честитке и сликовнице. Да ли је та жена била пред судом части? Није! Зашто? Зато што ђубрад од људи попут ње је подржава.

  Долазиш овдје са причом како та дјеца имају како ти оно написа:“Koliko djece koja zive sa roditeljima,imaju uslove da idu na odmor dva puta godisnje ili da imaju sve kao djeca iz Doma..“ Срам и стид нека те буде, да имаш имало части и самосвјести никад овако нешто не би написала/о, НИКАД!

  И ти си као неки филантроп? Јадни су они којима ТИ и такви као ТИ помажете! Искрено се надам да ће доћи вријеме, кад ће се цијенити људи који искрено и од срца помогну другима, а ТИ и ТАКВИ као ТИ нећете моћи ни на пијаци продавати јер ће сви знати са каквим АКРАПИМА имају посла!

 42. Желио бих овом приликом указати на још један проблем дјеце из дома. Дуго година смо у фирми имали на пракси – школовању дјецу из дома „Рада Врањешевић“ као и дјецу из центра „Заштити ме“. Више пута смо покушали да исте запослимо као наше раднике и да их сачувамо и помогнемо им да крену у будућност. Чак је постојао и програм центра за социјални рад који је један период сносио дио трошкова плата. Међутим настао је проблем са њиховим уклапањем у „нормално друштво“. Нисмо никога од њих успјели сачувати, сви су били и остали под негативним утицајем друштва ( колега са којима су се дружили како за вријеме боравка у дому тако и након одласка из дома). Мислим да није нормално да се дијете са 18 година „гурне“ неприпремљен у живот. Знам да постоје „ментори “ који су задужени за њих послије изласка из дома али сам се увјерио да то не функционише на прави начин. Имао сам утисак да су дјеца из установе „Заштити ме“ пуно спремнија за нормалан живот и да имају сасвим другачији однос према околини. Џаба нам гегице и пелене ако одгајамо социјалне случајеве које спомиње и Дражен. Најлакше је некога нахранити али до када. Видјео сам јако пуно дјеце у нашим породицама који материјално имају знатно мање него дјеца у дому (нисам ни помислио да им материјално не треба помагати) али имају родитеље и све оно што доноси породица. Немам идеју како али је значајнија и потребнија помоћ у извођењу те дјеце на прави пут.

 43. reformista, 27.01.2012. 21:47:48 [27338]

  Не раде пријатељу са њима, нико се не бави том дјецом. Мени је било лоше кад сам видио да се њима нико не бави. Та дјеца су ВАСПИТНО ЗАПУШТЕНА и ЗАНЕМАРЕНА, хигијенски су запуштена и како ти очекујеш да се он као такав укопи у друштво? Они су хендикепирани у старту, а са овим ругобама од „хуманих“ радника, могу само подивљати.

 44. buddha
  Ne zamjerim ti,nisi shvatio sustinu…
  1. zensko sam,moze se shvatiti iz prilozenog teksta
  2.ne pravdam drzavu,ni radnike Doma,ali iz iskustva mislim da rade dosta toga da toj djeci u ovo sugavo vrijeme obezbjede dosta toga…
  3.malo danas roditelja moze da svojoj djeci priuste odmor dva puta godisnje,kao i neke ostale uslove koje imaju djeca iz Doma,nemaju roditelje,to je najzalosnije
  4.nekad je bolje i sto nemaju,nego da ih imaju kako ne treba..
  5.znam dosta siromasnih,kojima djeca nemaju sta jesti
  6.isto tako znam betere,koji imaju a djeca im hodaju poderana,gladna ili jedu makarone svaki dan,i jesu suhu hranu,dok majke trose po 500 km na cipele..
  7.znam ljude koji imaju manje,a cine vise za druge,
  8.ja i moja djeca imamo dovoljno,ali ne zaboravljam one koji nemaju,tako da izvini ne mogu da se divim ovom jednom humanom djelu,jednom odricanju od dva dana…JER SAM UCINILA PUNO VISE,CINICU I DALJE,UCIM DJECU ISTO TAKO,VEC IMAJU SVOJA LICNA DOBRA DJELA
  9.Bolje da je pokrenula vecu inicijativu
  10.ja i par majki,smo trazile one semafore po tranzitu,za bezbjednost djece u saobracaju,smatram to sitnicom za djecu i ovaj grad
  11.sram Vas bilo sto se divite ovome,jer je ocigledno da se samo divite djelima drugih,ocigledno nemate svoja,izgleda ni jedno
  12.NIKADA NISAM URADILA NISTA

 45. Razumijem šta hoćeš da kažeš. Ali, Tijana je pokrenula jedno važno pitanje, to mnogo znači. U domu ne štima dosta toga. To sam vidio kada je otišlo na Jahorinu na svako dijete njih dvoje, I džomba došao na naš račun i potrošio para više nego sva djeca zajedno. Sa njim ide ešalon.
  Dakle dobije dom para, ali od toga djeci najmanje ide, a ne spreme ih za život. Mislim da bi bolje bilo smještati djecu u zdrave i poštene porodice.
  Zato sam i ispričao priču iz CG. Onda su išle dvije tete, a sada bi išle uz svako dijete tri tete. Interesuje me: koliko u domu ima djece, koliko zaposlenih, njihova primanja… kolika je plata unicef-direktorice…

 46. prijedor, 27.01.2012. 22:13:05 [27348]
  Razumijem i ja tebe,a i drago mi je da mene jos neko razumije osim ex-1978, 27.01.2012. 19:19:50,kod njega sam zavrijedila persiranje,ostali me vrijedjaju…Ja nikoga ne vrijedjam…
  Znam ja da je situacija jako losa,ali duznost svih nas je da cinimo nesto dobro,ne tek u 25-oj godini,i da to objavljujemo..
  Kad bi svi uradili po nesto,bilo bi drugacije..
  Sami smo krivi,sta smo birali to smo dobili..
  Nije bas situacija u Domu grozna,divna su ona djecica tamo,ljubazni fini,takodje spremni kad pomognu..
  Evo jedna pricica,dosla sam autom gore sa kesama,donijela stvari,usla unutra,trazila vaspitacicu,a jedan djecak odmah pita:Gospodjo mogu li Vam pomoci? Kad je cuo,zovnu par njih da iznesu stvari iz auta…Vaspitacica ih miluje po glavama,a u ruci drzi bebicu..
  Prije je bilo,u ono Titino vrijeme,ljepse,to stoji,imali su sve…Znam jer se druzim sa ljudima koji su odrasli tamo…
  Sve najljepse o domu pricaju i dan danas..Moja drugarica i sada uvijek govori da bi za neku djecu bilo bolje da zive u domu nego pored nekih roditelja,zgrozavamo se kad to vidimo,tu nebrigu o djeci…Ona sad ima cetvoro divne djece,divnu porodicu..
  Pa eto Vam Arsene,poznati banjalucanin,i on je za primjer..
  Jest da nije bogatas,ali je gradjanin za primjer,nije problem,ima 5-oro djece,pet sincina,bori se i rukama i nogama za njih..

 47. Budite dobri svaki dan, 27.01.2012. 21:58:45 [27344]

  „Ne zamjerim ti,nisi shvatio sustinu…“

  Ти да имаш „суштину“ не би брљезгала овакве глупости!

  „8.ja i moja djeca imamo dovoljno,ali ne zaboravljam one koji nemaju,tako da izvini ne mogu da se divim ovom jednom humanom djelu,jednom odricanju od dva dana…JER SAM UCINILA PUNO VISE,CINICU I DALJE,UCIM DJECU ISTO TAKO,VEC IMAJU SVOJA LICNA DOBRA DJELA“

  „10.ja i par majki,smo trazile one semafore po tranzitu,za bezbjednost djece u saobracaju,smatram to sitnicom za djecu i ovaj grad

  12.NIKADA NISAM URADILA NISTA,CEGA BI TREBALO DA SE STIDIM“

  Само МАГАРАЦ ставља себе у прво лице, „ја“ па „ја“.
  Шта си ти? Ко си ти? Јад и биједа, ето шта си! Ти себе приказујеш као филантропа, а овамо нападаш дјевојку која је НАПИСАЛА ИСТИНУ. Да имаш имало самосвјести, не би понашала се као КРЕТЕН! То је суштина ГОСПОЂО!

 48. Тијана, опет кажем, СВАКА ТИ ЧАСТ. Овај господин „Будите добри сваки дан“, је један од оних који миноризирају сваки труд. Тијану не знам лично, али фејсбук је чудо, па се сјећам када је прошле године или претпрошле учествовал у акцији када је много нас скупљало намирнице за дјецу која су у стању социјалне потребе. Шта тебе господине у покушају боли то што је навела да је нешто урадила за дијете, поред тога што је указала на пропуст система. Ви матори и олињали, навикли на сопствени значај у затвореном кругу нискоих система вриједности придикујете дјетету од 25 година? Како вас није срамота, умјесто да кажете свака част, ви критикујете. Лично, учествујем у различитим хуманитарним акцијама, не причам о томе и није важно, битно ми је да испуним свој унутрашњи осјећај да некоме требам помоћи, када могу, али пребацивање лоптице на Тијану је срамотно. Одакле ви знате гдје је она до сада учествовала? Одакле вама право да некоме придикујете за позивање на хуманитарне бројеве, које наравно зовем, јер за мене је то мало, а некоме је све, зар не? Али то је замјена теза, систем треба да нашој дјеци помогне да се лијече од најтежих облика болести, а не осиромашени грађани. Сада када се постављате као морална вертикала, објасните нам колико је хуманитарних помоћи, лијечења, пелена и хумана, потрошено на тендерима у Клиничком центру, колико нерационалним понашањем државних службеника, колико непоштеним приватизацијама, колико на изградњи аутопута на врло „захтјевном“ терену ( у свијету кажу да је равница најтежа за градњу, зато су Кинези за 3 године саградили 43 км пута преко мора са 8 трака, да избјегну опако тешку равницу на копну)? Немојте нам тјерати дјецу својим паметовањем. Тијана, настави и пиши када некоме дајеш, јер једном када нас не буде и када не буде било људи да похвале добро дјело, нестаће свега. Кратак је живот. Рекох ти већ. о овима сам писао, професионални хејтери и хуманитарци на туђи рачун. Живјела дјевојчице.

 49. Budite dobri svaki dan, 27.01.2012. 22:33:01 [27354]

  „ne zamjerim ti,ZALIM TE“

  Можеш да жалиш само СЕБЕ, мене не требаш!

  „Necu te vrijedjati,ispod casti mi je…“
  Ти си особа, која иде ђоном док може, кад добијеш по пичци онда се повучеш, типична СНСД-овска ФУТА!

  „Zapitaj se STA SI TI? KO SI TI?….STA SI TI URADIO?
  MISLIM ZA DRUGE,NE ZA SEBE“

  Јако добро знам ко сам и шта сам. Оно што сам ја радио, за то ћу Богу да положим рачуне, а не теби и таквима као ти!

 50. Видим и одговор према Тијани и према Буди. Ево откриј свој идентитет, ја ћу свој па да мјеримо. Неки могу показати много тога у цијелој РС, неколико игралишта за дјецу у разним општинама, бољу струју, сигнал за телевизију, не бих о чоколадама и телефонским бројевима, зар то може озбиљна спомињати. Неко је љубоморан на Тијанину младост, љепоту, па још када се искаже доброта, неки се буквално немају чиме борити са младим и образованим. Мени је већ минимум 40 лета, поносан сам када видим да нека омладина има осјећаје и није залуђена својим добрима.

 51. tiki tile, 27.01.2012. 18:31:25 [27289]
  И још нешто, не будимо смијешни, ако немају довољно кадра, да ли сте господине свјесни колико је младих људи који су ѕавршили факултете за социјални рад без посла. Супер, то значи да ће због овог пропуста запослити неке од тих младих људи и ја сам пресретна ако то тако буде.

  Није ту проблем имања или немања факултета. Проблем код друштвено одговорних послова је да схватиш да се са крајем радног времена не завршавају твоје обавезе, да треба да постоји и лична везаност за ту дјецу која нису само неки тамо бројеви без имена.

 52. pink panter, 27.01.2012. 22:35:28
  Gospodja sam,majka..MATORA,ni slucajno
  Ne mogu ti dati odgovor na sva tvoja pitanja,ne radim u Javnim odnosno Drzavnim Institucijama…
  Ako te interesuju takva pitanja,imas pravo da znas,pa postavi pitanje na pravo mjesto,imas pravo na odgovor,procitaj Zakon o pristupu informacijama 😛
  Nista,predajem se,sad cu da okupim sve obicne humanitarce koje poznajem,i sva njihova djela da objavim,da bi se takvi imali cemu diviti:D
  Zalosno:(

 53. Бојан Нишевић, 27.01.2012. 22:40:56
  Ako si ovo ti na slici,ma ti si sreco bas sladak :*

  buddha, 27.01.2012. 22:38:23 [2
  nisam clan SNSD-a,naprotiv 😛
  ne odustajem,ne povlacim se,bas mi je divno sa Vama polemisati..inace ne volim ljude koji imaju isto misljenje…
  tipa,neko prica,suprotna strana samo klima glavom,i potvrdjuje

 54. Жалосно је то, а и ја говорим из позиције родитеља, да не подносите да неко напише нешто што се вама не свиђа. Мене не интересује ваш изглед, али одговорите аргументовано, да ли нас систем гура на емоцију у разне акције одакле се држава повукла? Немојте молим вас, глумити наивност, знате да сам у праву и знате да није Тијанино да рјешава проблеме система. УКАЗАЛА ЈЕ НА ПРОПУСТ,а ви? Ви аутистично помињете дио гдје је дјевојка написала да је неколико ситница поклонила дјетету, а ниједног тренутка нисте рекли да ли је систем заказао. Овако немушто се не би бранио ни бивши директор Дома, г-дин Поњарац. Извините се дјевојци и реците нам да ли је систем добар? Поред тога упознајте ме молим вас са свима које ви знате као оне који су донирали бар чоколаду, на сваку вашу чоколаду, ја ћу поклонити картон чоколаде, је ли поштено??

 55. buddha
  citiram te:Јако добро знам ко сам и шта сам. Оно што сам ја радио, за то ћу Богу да положим рачуне, а не теби и таквима као ти!
  upravo o tome pricam,svi Bogu trebamo polagati racune za ono sto smo uradili,ili nismo do 25-et…a ne javno
  Bravo majstore,shvatio si poentu mojih rijeci:D

 56. У одговору Буди, опет бјежите од суштине, па Фронтал је мјесто различитих, али аргументованих разлика у мишљењима,но, мени је интересантно да нисте примјетили, како прескачете одговорност институција система и појединаца који тамо раде, него сте се обрушили на онај дио у којем се спомињу симболични, свакако значајни дарови за бебицу. Завидни сте и тачка. Тијана свака част.

 57. pink panter, 27.01.2012. 22:47:54
  Gdje mi zivimo?
  Kod nas nista ne funkcionise?
  Zasto?
  Niko nista ne radi protiv toga,mi smo ovce svi koje su izabrale vlast koja samo sebe gleda..
  Dok ne skoce svi,ne skinu ove sa vlasti,i tako redom,isto ce nam biti…Jeste Tijanino da ukazuje na propuste,i svih nas je to ista obaveza…Ja se na svoje nacine borim protiv toga,izvinite sto nije javno..
  Osudjujem tekst jedino,sto se iz prilozenog vidi da joj je prvi put da uradi tako nesto,a predstavlja tu sitnicu kao da je nahranila 2000 usta..
  Djevojka ima 25 godina,je li vidis da pise da joj je najveci problem puknuti nokat…Alo ljudi,o cemu pisem..

 58. Ма бјежи она од директних питања и аргумената од самог почетка. Ради се о једном завидном, дебелом, ружном чиновничком жбиру. Дошла је овдје намјенски да одвуче дискусију од теме, да би се увукла директорици, само јој пертле остале да вире.

 59. Љубоморна си!! Мени је 40 и обожавам када видим младе и сјајне младиће и дјевојке и говорим им да кажу када раде добре ствари, управо због таквих као ви. Ви не би дали младима да живе. Одвратно.Ја сам млад, али увијек ћу пустити млађе у први план, ако су добри људи и вриједни радници. То знају и моје колеге у фирми. Тај осјећај да неко напредује, да неко расте уз мене, да добија на самопоуздању, то ми је вредније од моје плате, напредовања и каријере. Како више помажем, више добијам назад, а не тражим ништа. Ваљда онај одозго више цијени смјерност и умјереност него злобу и завист. Управо ви говорите о томе како сте велики филантроп, како сте хумани. Нисте. Хумани људи, никада, али никада нису завидни. Питајте данка Малешевића из Хљеба живота који има дјеце за фудбалски тим, а дијели другима, опитајте људе који се крећу у хуманитарним мислима и круговима и који су довољно социјализовани да схвате потребу и да се неко на почетку похвали. Прочитајте нешто од Николе Рота. Покушајте. Будите добри и даље и немојте се једити. нећу више са вама и о вама. Тијана напријед, само немој више улазити у ове коментаре, то зли људи и чекају, чекају те за ријеч и да те ухвате на танком леду, да би се они боље осјећали..

 60. Budite dobri svaki dan, 27.01.2012. 22:49:10 [27365]

  „upravo o tome pricam,svi Bogu trebamo polagati racune za ono sto smo uradili,ili nismo do 25-et…a ne javno
  Bravo majstore,shvatio si poentu mojih rijeci“

  Ако је овако као што пишеш чему онда вријеђање тамо неке цице, што је тек у 25 сазнала шта је ЖИВОТ?

  Ајде усагласи се, па дођи нам саопштити ШТА СИ и КО СИ. 😉

 61. Бојан Нишевић, 27.01.2012. 22:58:32 [27369]
  „Ма бјежи она од директних питања и аргумената од самог почетка. Ради се о једном завидном, дебелом, ружном чиновничком жбиру.“

  Ради се о добром комаду будале, незрелој личности, нажалост!

 62. Још само ово, тај пукнути нокат је сасвим нормална ствар код дјевојака, то што неко води рачуна о свом изгледу, не значи да је глупача и да је биће недостојно пажње. Морам вам рећи да сам ја препознао код Тијане, да је у тренутку схватила, да живот није само тај пукнути нокат и када лежите у болници схватите да су неке ствари бесмислене, а мислили сте да су најважније на свијету. Она је невино, наивно описала своју промјену и то је добитак за њу и њену околину, то ви нисте успјели препознати. Нокат није највећи проблем, али зашто се хуманитарни рад везују за људе запуштене или масне косе, неуредне, оне који не воде рачуна о себи? Зашто мислите да морате изгледати алтернативно да би причали о хуманитаном раду? Не волим ни ја музику Наташе Беквалац, али је то неважно, она воли и то је не чини лошим човјеком. Охладите мало, ако сте добра особа.

 63. Држим до овога што сам рекао. Спреман сам да сједнемо у ауто и само вама да покажем неке ствари на терену и да кажете је ли то у реду. Лично, ја их никада нећу изнијети јавно, али сам спреман подијелити са лицима која не схватају како процеси започињу. Картони чоколаде су спремни. Сад је до вас.

 64. Budite dobri svaki dan, 27.01.2012. 23:09:29 [27376]

  „Cim sam ja nju uvrijedila,de mi napisi molim te..
  Ne slazem se da treba humano djelo,proisteklo tek u 25-oj objavljivati javno…Ljudi,citate li Vi moje napisano ili sta?“

  Видиш ли ти колико си глупа? Постављаш питање и сама дајеш одговор.

  Да, треба јавно писати о сваком учињеном ДОБРОМ дјелу, гесту и сл.! Оно што ти стално избјегаваш признати јест чињеница да је БЕБА од неколико мјесеци ПОНОВО остављена без игдје иког и без ичег на милост и немилост!

 65. pink panter, 27.01.2012. 23:10:54 [27377]
  STO se mene tice takodje,i ja drzim do svega sto sam napisala..
  I to cijenim,e to pink panteru,uradio sam necu iznositi javno…
  O tome pricam cijelo vrijeme,a ne inace mi je problem mlijeko za tijelo,ili puknuti nokat,a sad citajte sta sam napravila…Ma dajte..
  Reci dalje kako da stupimo u kontakt..

 66. buddha, 27.01.2012. 23:14:26 [27

  Да, треба јавно писати о сваком учињеном ДОБРОМ дјелу, гесту и сл.! Оно што ти стално избјегаваш признати јест чињеница да је БЕБА од неколико мјесеци ПОНОВО остављена без игдје иког и без ичег на милост и немилост!

  posalji mi link molim te,gdje da procita ta tvoja dobra djela…
  sta si uradio ti do sada,ili sta ces uraditi sutra,osim sto ces srati po frontalima :D…

 67. Budite dobri svaki dan, 27.01.2012. 23:19:17 [27385]

  „posalji mi link molim te,gdje da procita ta tvoja dobra djela…
  sta si uradio ti do sada,ili sta ces uraditi sutra,osim sto ces srati po frontalima „

  Што је то тебе брига шта ја то радим? Кад си већ запела и забринула се за мене, написаћу ти због кретена и кретенуша попут тебе, ја сам већ пар година на Бироу за запошљавање. За мене нема мјеста у овој земљи, али има за крмаче попут тебе, Додикове кћери, Радмановићевих и сл.

  а, сутра планирам на Бањ Брдо да „убијем“ дан, а навече ћу на вечерњу молитву. Јеси задовољна?

 68. pink panter, 27.01.2012. 23:08:13 [
  Ko te slagao da sam zapustena,masne kose,i slicno?
  Nisam ljubomorna,ni stara,naprotiv..
  Uzivajte u ovakvim tekstovima,divite se ovakvim prodjenim svjestima,nadam se da nece stati na ovome,da ce nastaviti obilaziti makar Unu..

  Moja pouka svima Vama je bila jedna jedina,kao i moje korisnicko ime..
  BUDITE DOBRI SVAKI DAN…BICETE I VI SRECNIJI
  Oni koji to nisu shvatili iz napisanog,nece ni da pisem sto godina…
  Nadam se da mozete ciniti dobra djela bez objavljivanja,onako samo za svoju dusu,za dusu Vase djece,za dobrobit svih…
  One koji to tako ne rade,ne mrzim,ne znam da mrzim,zalim samo..
  Hvala svima na divnim komplimentima…Divni ste,kulturni,obrazovani,suzdrzani,nadam se da niste skloni nasilju…Dalje da ne ulazim u licnosti…
  pink panter
  mladja sam od tebe,obozavam omladinu,gadno si se prevario u procjeni,

 69. Tijana, svaka ti cast za ovaj clanak. Nijedan normalan covjek ovo ne moze procitati i ostati ravnodusan. Ja ipak najvise od svega osudjujem roditelje koji mogu napustiti sopstveno dijete (osim naravno u slucaju smrti roditelja). Dakle ja bih se najradije samo kratko ovom prilikom obratio roditeljima sa pitanjem „gdje ce vam dusa, kukala vam majka, znali ste svasta raditi a sad kad se rodilo necete da preuzmete teret i odgovornost za dijete koje nikome nista nije skrivilo, i koje se mozda najradije ne bi ni rodilo da se ono pita a kada bi znalo kakvim ce zivotom zivjeti.“ Ne poznajem pravu rijec da izrazim koliko zalim svako dijete koje je zadesila ovakva situacija, da vjerovatno nikada i ne osjeti kako je to kad imas majku, oca, brata, sestru itd… Una koliko vidim na svoju srecu ima barem sestru i zaista im obema od srca zelim svaku srecu u zivotu, a tebi Tijana jos jednom cestitam za clanak.

 70. buddha, 27.01.2012. 23:28:07 [27388]

  A zasto cijelo vrijeme mislis,da ja imam taj dobar posao,da sam u SNSD-u i slicno..
  Nemam dobar posao,naprotiv..Nisam clan ni simpatizer,te stranke,naprotiv..
  Rodjena sam u ovom gradu,a nisam u puno boljoj situaciji od tebe…
  Sto mislite da sam stara,ogorcena na omladinu,alo sta je sa Vama,nigdje o tome pisala nisam..Oni koji malo imaju daju vise od onih koji imaju i mogu..

 71. Budite dobri svaki dan, 27.01.2012. 23:11:20 [27378]
  Бојан Нишевић, 27.01.2012. 22:40:56
  Ja bi tebi tako rado sliku poslala,ali bojim se da se ne zaljubis :P…

  Немој да ми се нудиш, никад не узимам половну робу, тако да нисам заинтересован за мајке које су рађале. Исто тако нисам заинтересован ни за цуре којима са 25 неко други плаћа фризере и маникире, тако да нисам бранио особу него ставове.

  Волио бих да Уна види ову страницу кад напуни 18 и кад буде морала сама да крочи у овај погани свијет.

 72. Бојан Нишевић, 27.01.2012. 23:59:03 [27394]

  U ovaj pogani svijet je vec krocila,cim se rodila..Ne nudim se,to je sala bila,cisto da te oraspolozim,jer si poceo pretjerivati. Drago mi je da nisi ni zainteresovan ni za cure kojima drugi placaju,pedikire,manikire i ostalo,a izdizu se za jedno dobro djelo..
  Nadam se da si ponovo procitao moje misljenje,da si skontao sat sam htjela reci,kakvu poruku poslati…
  U zivotu zasluzujes da imas djevojku,da osnujes porodicu,ali i da ti se desi da upoznas i zenu sa djetetom,i da se zaljubis u polovnu robu,pa pruzis toj zeni i djetetu,novu porodicu i srecan zivot,zar bi to lose bilo…

 73. Опет људи, који су толико храбри да се крију иза никова, вријеђају људе који су овдје представљени именом, презименом и фотографијом. Оно што су написали, написали су ваљда под пуном законском одговорношћу. А ви што се кријете, знајте да се све ово прати. Данас сам имао неочекиван телефонски позив који ме увјерио у тако нешто.

  Него, сјетих се реда, рада и дисциплине на Клиници за инфективне болести. Волио бих да се и наше друштво онако уреди.
  Десио се једном случај да студенти нису поздравили на ходнику госпођу задужену за хигијену на клиници, а она се пожалила. Један мој пријатељ је прокоментарисао. „Овдје друг Тито још није умро.“
  Али заиста нам недостаје поштовање према људима. Свако ко поштено живи и ради заслужује поштовање. То што неко није желио више од основне школе, то је његова лична ствар.

  Ови коментари говоре о недостатку поштовања, а скривање иза никова приликом пријетњи и пљувања је кукавичлук. Ако си фаца и ЧОВЈЕК, представи се именом, презименом и фотографијом, па напиши то што пишеш. Има овдје и оних који би пребијали људе, али можда с леђа и с чарапом на глави. Гдје су ЧОЈСТВО И ЈУНАШТВО?

 74. Evo, dame i gospodo… posto sam danas dosla do ovog teksta…. a upravo i procitala sve i jedan komentar… mogu reci ovo…. 88′. sam godiste… u domu Rada Vranjesevic sam volontirala godinama… jos dok sam isla u srednju skolu.. niko me nije tjerao, jednostavno sam se osjecala dobro zbog toga… 6., 7., i 8. razred sam zavrsila upravo u skoli pored Doma…. upoznala sam mnogo djece… momaka, djevojaka… koji su prosli kroz taj dom.. a i skolu… sa nekima sam i dan danas u kontaktu… Sram bilo svakoga ko na ikoji nacin pokusa nabrajati sta ta djeca imaju… ili dobijaju… „imaju oni vocne uzine, idu oni na more… “ Oni su uskraceni za ono najvaznije na svijetu… majcinu ljubav.. Imala sam priliku da razgovaram sa svim uzrastima… kad vam dijete od 10 godina kaze „ja bih sve dao samo da me mama jednom zagrli…sta ce mi glupi izlet!“, shvatite koliko su oni vec zreli… i svjesni svega oko sebe…a vjerujte mi… svjesni su i mnogo toga sto se radi u njihovo ime ali ne i za njih… ali nemaju kuda… NE RAZUMIJEM kako neko moze biiiilo sta uradjeno za njih materijalizovati….i stavljati cijenu na to..o onima (a znju oni vec ko su) koji su se bez mrve savjesti okoristili o tu djecu.. da ne govorim, to je vec perverznost neopjevana…
  Danas, nakon citanja ovog clanka,brisuci suze i u nnevjerici, proslijedila sam tekst svim, meni bliskim ljudima…. onda sam pokusala da se sjetim ikoga, ko kao, nesto znaci u ovom gradu…i poslala sam tekst na nekoliko adresa… sa molbom da nadju malo vremena.. ljubavi… dobre volje… te prenesu dalje ovu pricu… do onih slojeva, do kojih mi, obicni ljudi ne dolazimo…jer, izgleda da vise i ne pricamo istim jezikom, pa ni ne znaju sta se dole, kod nas na zemlji, desava… pa valjda postoji bar neko… da ispod kravate osim svilene koshe nosi i bar po jednu komoru i pretkomoru… pa ce sa tim komadicem srca izaci u susret ovome…
  Djevojci koja je ovo napisala hvala najljepse… Ljudima koji su se osvrnuli na ovaj nechin i sramotu takodje…
  P. S. Ja sam majka… dvogodisnjoj djevojcici… nisam je donijela na svijet jer „mi se zakinulo“, jer sam „se zaletila“ ili neki drugi glupi slican izraz… i ko mi kaze da nasa omladina ne misli ni o cemu, nek mi dodje na vrata, slobodno, da mu ja kazem dvije-tri… nismo mi toliko losi koliko bi stara gospoda znalci i nabguzi voljeli da jesmo… da bi oni sebe pravdali, za svoje neznanje, neosjecaj, zlobu itd.. nemam zivaca tu negativu nabrajati… Elem… ovo cu istampati.. i bogme cu naci gdje cu to poslati…i kome… pa taman mi zadnje bilo… a nece… jer idem u Dom, licno! Kad se ima volja i ljubav, sve se moze! … a imam i nekih konkretnih „motiva“… koji su izgleda cekali bas ovaj dan… ove gole palcice…rucice i guze… da dobiju svoju zivotnu ulogu… 🙂 Pozdravljam sve ove divne ljude, cika Pantera posebno, jako lijepo nnapisano sve…. ja imam toliko toga da kazem.. ali, sve mi nekako odjednom nadolazi, pa ne mogu da saberem u jedan malen tekst i sa redosliijedom.. nego kako mi srce kaze, ja lupam po tastaturi… E da, za ove sto vole dokazivanje i vode evidenciju cije je djelo, (nedajboze)vece od njihovog, zovem za bolesnu djecu… kupujem cestitke iako znam da ne ide sve tamo gdje treba… a ni volonterska knjizica mi nije prazna…
  …eto, sta reci…mlada sam, lijepa, svjesna okoline, majka, imam nokte,pa i mlijeko za tijelo, cistu kosu, nisam zavidna… tako da sad sluzbeno mozete da pocrkate redom… sto se tice Tijane… svi koji patite od kompleksa nize vrijednosti… sram vas bilo… djevojka je ispala COVJEK!

 75. Evo, dame i gospodo… posto sam danas dosla do ovog teksta…. a upravo i procitala sve i jedan komentar… mogu reci ovo…. 88′. sam godiste… u domu Rada Vranjesevic sam volontirala godinama… jos dok sam isla u srednju skolu.. niko me nije tjerao, jednostavno sam se osjecala dobro zbog toga… 6., 7., i 8. razred sam zavrsila upravo u skoli pored Doma…. upoznala sam mnogo djece… momaka, djevojaka… koji su prosli kroz taj dom.. a i skolu… sa nekima sam i dan danas u kontaktu… Sram bilo svakoga ko na ikoji nacin pokusa nabrajati sta ta djeca imaju… ili dobijaju… „imaju oni vocne uzine, idu oni na more… “ Oni su uskraceni za ono najvaznije na svijetu… majcinu ljubav.. Imala sam priliku da razgovaram sa svim uzrastima… kad vam dijete od 10 godina kaze „ja bih sve dao samo da me mama jednom zagrli…sta ce mi glupi izlet!“, shvatite koliko su oni vec zreli… i svjesni svega oko sebe…a vjerujte mi… svjesni su i mnogo toga sto se radi u njihovo ime ali ne i za njih… ali nemaju kuda… NE RAZUMIJEM kako neko moze biiiilo sta uradjeno za njih materijalizovati….i stavljati cijenu na to..o onima (a znju oni vec ko su) koji su se bez mrve savjesti okoristili o tu djecu.. da ne govorim, to je vec perverznost neopjevana…
  Danas, nakon citanja ovog clanka,brisuci suze i u nnevjerici, proslijedila sam tekst svim, meni bliskim ljudima…. onda sam pokusala da se sjetim ikoga, ko kao, nesto znaci u ovom gradu…i poslala sam tekst na nekoliko adresa… sa molbom da nadju malo vremena.. ljubavi… dobre volje… te prenesu dalje ovu pricu… do onih slojeva, do kojih mi, obicni ljudi ne dolazimo…jer, izgleda da vise i ne pricamo istim jezikom, pa ni ne znaju sta se dole, kod nas na zemlji, desava… pa valjda postoji bar neko… da ispod kravate osim svilene koshe nosi i bar po jednu komoru i pretkomoru… pa ce sa tim komadicem srca izaci u susret ovome…
  Djevojci koja je ovo napisala hvala najljepse… Ljudima koji su se osvrnuli na ovaj nechin i sramotu takodje…
  P. S. Ja sam majka… dvogodisnjoj djevojcici… nisam je donijela na svijet jer „mi se zakinulo“, jer sam „se zaletila“ ili neki drugi glupi slican izraz… i ko mi kaze da nasa omladina ne misli ni o cemu, nek mi dodje na vrata, slobodno, da mu ja kazem dvije-tri… nismo mi toliko losi koliko bi stara gospoda znalci i nabguzi voljeli da jesmo… da bi oni sebe pravdali, za svoje neznanje, neosjecaj, zlobu itd.. nemam zivaca tu negativu nabrajati… Elem… ovo cu istampati.. i bogme cu naci gdje cu to poslati…i kome… pa taman mi zadnje bilo… a nece… jer idem u Dom, licno! Kad se ima volja i ljubav, sve se moze! … a imam i nekih konkretnih „motiva“… koji su izgleda cekali bas ovaj dan… ove gole palcice…rucice i guze… da dobiju svoju zivotnu ulogu… 🙂 Pozdravljam sve ove divne ljude, cika Pantera posebno, jako lijepo nnapisano sve…. ja imam toliko toga da kazem.. ali, sve mi nekako odjednom nadolazi, pa ne mogu da saberem u jedan malen tekst i sa redosliijedom.. nego kako mi srce kaze, ja lupam po tastaturi… E da, za ove sto vole dokazivanje i vode evidenciju cije je djelo, (nedajboze)vece od njihovog, zovem za bolesnu djecu… kupujem cestitke iako znam da ne ide sve tamo gdje treba… a ni volonterska knjizica mi nije prazna…
  …eto, sta reci…mlada sam, lijepa, svjesna okoline, majka, imam nokte,pa i mlijeko za tijelo, cistu kosu, nisam zavidna… tako da sad sluzbeno mozete da pocrkate redom… sto se tice Tijane… svi koji patite od kompleksa nize vrijednosti… sram vas bilo… djevojka je ispala COVJEK!

 76. Evo, dame i gospodo… posto sam danas dosla do ovog teksta…. a upravo i procitala sve i jedan komentar… mogu reci ovo…. 88′. sam godiste… u domu Rada Vranjesevic sam volontirala godinama… jos dok sam isla u srednju skolu.. niko me nije tjerao, jednostavno sam se osjecala dobro zbog toga… 6., 7., i 8. razred sam zavrsila upravo u skoli pored Doma…. upoznala sam mnogo djece… momaka, djevojaka… koji su prosli kroz taj dom.. a i skolu… sa nekima sam i dan danas u kontaktu… Sram bilo svakoga ko na ikoji nacin pokusa nabrajati sta ta djeca imaju… ili dobijaju… „imaju oni vocne uzine, idu oni na more… “ Oni su uskraceni za ono najvaznije na svijetu… majcinu ljubav.. Imala sam priliku da razgovaram sa svim uzrastima… kad vam dijete od 10 godina kaze „ja bih sve dao samo da me mama jednom zagrli…sta ce mi glupi izlet!“, shvatite koliko su oni vec zreli… i svjesni svega oko sebe…a vjerujte mi… svjesni su i mnogo toga sto se radi u njihovo ime ali ne i za njih… ali nemaju kuda… NE RAZUMIJEM kako neko moze biiiilo sta uradjeno za njih materijalizovati….i stavljati cijenu na to..o onima (a znju oni vec ko su) koji su se bez mrve savjesti okoristili o tu djecu.. da ne govorim, to je vec perverznost neopjevana…
  Danas, nakon citanja ovog clanka,brisuci suze i u nnevjerici, proslijedila sam tekst svim, meni bliskim ljudima…. onda sam pokusala da se sjetim ikoga, ko kao, nesto znaci u ovom gradu…i poslala sam tekst na nekoliko adresa… sa molbom da nadju malo vremena.. ljubavi… dobre volje… te prenesu dalje ovu pricu… do onih slojeva, do kojih mi, obicni ljudi ne dolazimo…jer, izgleda da vise i ne pricamo istim jezikom, pa ni ne znaju sta se dole, kod nas na zemlji, desava… pa valjda postoji bar neko… da ispod kravate osim svilene koshe nosi i bar po jednu komoru i pretkomoru… pa ce sa tim komadicem srca izaci u susret ovome…
  Djevojci koja je ovo napisala hvala najljepse… Ljudima koji su se osvrnuli na ovaj nechin i sramotu takodje…
  P. S. Ja sam majka… dvogodisnjoj djevojcici… nisam je donijela na svijet jer „mi se zakinulo“, jer sam „se zaletila“ ili neki drugi glupi slican izraz… i ko mi kaze da nasa omladina ne misli ni o cemu, nek mi dodje na vrata, slobodno, da mu ja kazem dvije-tri… nismo mi toliko losi koliko bi stara gospoda znalci i nabguzi voljeli da jesmo… da bi oni sebe pravdali, za svoje neznanje, neosjecaj, zlobu itd.. nemam zivaca tu negativu nabrajati… Elem… ovo cu istampati.. i bogme cu naci gdje cu to poslati…i kome… pa taman mi zadnje bilo… a nece… jer idem u Dom, licno! Kad se ima volja i ljubav, sve se moze! … a imam i nekih konkretnih „motiva“… koji su izgleda cekali bas ovaj dan… ove gole palcice…rucice i guze… da dobiju svoju zivotnu ulogu… 🙂 Pozdravljam sve ove divne ljude, cika Pantera posebno, jako lijepo nnapisano sve…. ja imam toliko toga da kazem.. ali, sve mi nekako odjednom nadolazi, pa ne mogu da saberem u jedan malen tekst i sa redosliijedom.. nego kako mi srce kaze, ja lupam po tastaturi… E da, za ove sto vole dokazivanje i vode evidenciju cije je djelo, (nedajboze)vece od njihovog, zovem za bolesnu djecu… kupujem cestitke iako znam da ne ide sve tamo gdje treba… a ni volonterska knjizica mi nije prazna…
  …eto, sta reci…mlada sam, lijepa, svjesna okoline, majka, imam nokte,pa i mlijeko za tijelo, cistu kosu, nisam zavidna… tako da sad sluzbeno mozete da pocrkate redom… sto se tice Tijane… svi koji patite od kompleksa nize vrijednosti… sram vas bilo… djevojka je ispala COVJEK!

 77. drazen78bl, 28.01.2012. 02:48:44 [27405]

  „Данас сам имао неочекиван телефонски позив који ме увјерио у тако нешто.“

  http://www.youtube.com/watch?v=2Eb1zanaVRg&feature=related

  😉

  Можемо да тргујемо ако те имена интересују? 😀

  Ancica, 28.01.2012. 03:11:27 [27406]

  Banjalučanin=Budite dobri svaki dan=Ancica= ?????

  B-)

 78. drazen78bl, 28.01.2012. 02:48:44 [27405]
  „Данас сам имао неочекиван телефонски позив који ме увјерио у тако нешто.“

  А прати се, ха? 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=yBuVtphOvXg
  Па нека прате, хвала Богу да прате и да нас слушају, можда ће нас некад послушати, можда им дође из дупета у главу па окрену ћурак. Требају знати да могу убити човјека али не могу убити идеју.

  Све похвале Инфективном одјелу! Мени су недавно спасили оца којег је хирург Регода послао са хирургије кући да умре како би сакрио своју грешку.

 79. buddha, 28.01.2012. 10:16:31

  Бојан Нишевић, 28.01.2012. 10:29:35

  http://www.youtube.com/watch?v=fJBiR4eG1oA :D:D:D:D

  Буда, кад имаш праве пријатеље све је лако. Вјерујем да све што човјек учини добро, то му се врати с каматом. Хиљаду пута се увјерио. Мени је драго што пријатељ човјеку може бити и неко кога не познајеш лично. Имам пријатељицу у Брисбејну с којом сам размјењивао музику, никад се нисмо видјели, а много смо једно другом помогли око музичких раритета. Кад будеш расположен за пиће јави се на [email protected]!

  Нишевићу, није у питању никаква параобавјештајна служба, али се прати шта се овдје пише. Да би се окренуо ћурак морају се скинути амови, да се не иде само право кад се иде и према провалији.

  На Клиници за инфективне болести су спашени многи дјечији животи. Неки типови инфективних менингитиса нпр. захтјевају хитну антибиотску терапију, јер у року од неколико сати завршавају летално. Оно што ми се свиђа тамо јесте организација и уважавање колега и пацијената.

  Др Регоду познајем доста добро, добар је човјек. Нисам компетентан да оцјењујем његов рад, али нисам сигуран да би урадио тако нешто. Претпостављам да је сепса у питању или евентуално неки перитонитис. Оптужбе су тешке, али стојиш иза њих именом и презименом, па ако неко мисли да ниси у праву може да Те тужи.

 80. Изгубио сам јуче пола дана луњајући по Старчевици неби ли набасао на тзв. „пинк клита“ илити „ружичасту дражицу“…B-)

  Нисам имао среће. Тај ћелави хермафродит (налик на гланс пенис само млого ситнији) као што му само име каже увијек је добро скривен и негдје дубоко завучен. Или је метнуо перику.
  Али не губим наду, наћи ћу га кад-тад…x-(

 81. drazen78bl, 28.01.2012. 11:07:00 [27424]

  Но сикирики 😉

  „Нишевићу, није у питању никаква параобавјештајна служба, али се прати шта се овдје пише. „

  Вјеровао или не, све „виђеније“ цице по граду су друкаре 😉

  „Др Регоду познајем доста добро, добар је човјек. „

  Реџи је сјајан човјек, врхунски хирург, један од ријетких који ради добро свој посао. Мени је чудно да Нишевић овако нешто написа за Реџија, а опет није немогуће. У каквим условима хирургија ради, пред тим људим можеш само ћутати.

 82. Божо Чукеранац, 28.01.2012. 11:33:03

  Немате потребе да ме тражите. Доступан сам. Можете и сада доћи на кафу. Многи моји пријатељи имају жељу да вас упознају. А кад човјек говори од ругоме, он говори о себи. И није неко јунаштво крити се иза лика Емира Кустурице и пријетити људима.

  Како само људи скрећу с теме. Тијана, још једном свака част! Ову причу само треба прослиједити на што више адреса, не да би се нешто пљували људи запослени у Дому, већ да би се људи понашали одговорно, да би се спријечило нешто слично у будућности.

 83. drazen78bl, 28.01.2012. 11:07:00 [27424]
  Оптужбе су тешке, али стојиш иза њих именом и презименом, па ако неко мисли да ниси у праву може да Те тужи.

  Нека он буде срећан да стари не тужи њега или не дај Боже нешто грђе. Шта ће бити не знам, видјеће се док се овај потпуно опорави. Колико је ствар озбиљна рећу само да су његови налази које су му узимали док је био 3 дана на хирургији испарили тј. нестали. За та три дана дотични га је лијечио од грипе (!?) иако га је доктор са инфективног убјеђивао два сата на телефон да се ради о сепси (као да је то нека мистична болест са непознатим симптомима која се ријетко виђа). Послије 3 дана лијечења од грипе добио је отпусну листу са хирургије у којој не пише ништа. Иако је тражено од дотичног хирурга да пацијенту направи упутницу за ВМА (јер је овај осигураник војске Србије) то је изричито одбио. А све је кренуло од операције бруха прије 9 мјесеци и ране која није зарастала тих 9 мјесеци јер је мрежица погрешно намјештена. Да није било доктора са инфективног данас би старом правио четересницу.

 84. Бојан Нишевић, 28.01.2012. 11:51:30 [27432]

  „А све је кренуло од операције бруха прије 9 мјесеци и ране која није зарастала тих 9 мјесеци јер је мрежица погрешно намјештена.“

  Значи да је проблем до мрежице, која није била стерилна.

 85. buddha, 28.01.2012. 12:02:59 [27434]
  Одосмо у оф топик. Али мрежица није правилно постављена, пластични хирург је рекао да се то мора поново оперисати како би се рана коначно затворила. Али ето и да је крива мрежица а не хирург, да ли је то разлог да се човјек пусти кући да умре од сепсе у 21. вијеку? Да ли је то разлог да се даје лажна дијагноза грипе како би се сакрила сепса и пустио човјек да умре!?

 86. Је ли мислиш да је тај пацијент послије свега добио посјету од хирурга који га је нагрдио или не дај Боже једно једноставно људско извини? Ако га није намјерно пустио да умре зашто није имао макар снаге да дође да се извини?

 87. Није мјесто, а ни вријеме на овој људској теми одговарати Божи. Божо тражиш погрешног човјека. Дођи ти рођени код Галета на Лаушу,то ти је кафана код Кожаре, да се упознаш с Пинкијем, само ће ти се казати. Погледај има ли испред црвени такси, голф, ако има, ту сам, само питај ко вози тај такси. За остало се не сикирај.B-)B-)B-)

 88. Бојан Нишевић, 28.01.2012. 12:06:10 [27435]

  Пази бојане, разумијем да се догоде грешке, и они су људи. Наравно да то није разлог да пусти човјека кући који није излијечен. Могуће је да је операцију одрадио неко од специјализаната. Што се тиче самог Реџија, могу ти рећи да је сјајан човјек, није никад лагао нити прикривао чињенице, увијек је у лице говорио шта мисли. А опет ниси ти кретен да пишеш којештарије.

 89. Бојане не тражимо се, него човјек на овако дирљивој теми, пази му менталног склопа, тражи Дражена, умишљајући да је Дражен исто што и ја. снага је одраз дивљаштва, али ако је неизбјежно,онда у реду, да се пробамо. Бојане, може пиво с тобом и свим нормалним ненасилним типовима. Видиш, ако ме интелектуално савладаш, нећу узети колац у руке да те јурим. Овај је врло фрустриран и мисли да је сила. Пази, он ће тражити људе. Има само језик да вријеђа. Најгоре су галамџије, као они мали пси увијек лају, а онда им се насмије шар-планинац у фацу и нестану. Живјели. Браво за текст, у њему је поента.

 90. Бојан Нишевић, 28.01.2012. 12:15:50

  Никад у животу нисам био за насиље. Особа иза ника „Божо Чукеранац“ је прије можда и годину дана позвала овдје на линч моје маленкости, па је администратор брисао. Лично сам се обратио уреднику Симићу, јер сам се овдје у више наврата представио именом и презименом.
  Уопште ми није јасно зашто администратори дозволе увреде и пријетње. На пријетњу испод мог текста нико није реаговао. Биће Ти јасно ако прочиташ коментаре поменутог: Божо Чукеранац, 26.01.2012. 22:29:08, Божо Чукеранац, 26.01.2012. 23:07:01 овдје

  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=16917#komentar%29

  Шта човјек да ради у таквом случају? Је ли чојство и јунаштво пријетити кријући се иза ника Емира Кустурице? Јеси ли прочитао да га позивам на кафу? Пинк Пантер ме познаје добро, па стаје у моју одбрану. А ја сам спреман с било ким да се суочим очи у очи. Попут Тебе, нисам симпатизер ни власти ни ове директорице Дома, али никад нико није доживио личне увреде с моје стране. Само аргументима и личним размишљањем наступам. Пиво сам увијек предлагао интелигентим и поштеним људима каквих овдје има. Неке сам и лично упознао, и колумнисте, и уреднике, и коментаторе.

  Поздрав!

  Дражен Милосављевић

 91. У наредних неколико дана свакако. Свако добро. Помозимо дјеци без родитеља, помозимо пензионерима без услова за живот/посао, помозимо и оним људима који због кризе не могу куповати и користити љекове за болесну психу. Наредни посао ће ми бити прављење базе података, људи који нису у систему здравствене помоћи због психичких сметњи, као нуспојавом ратних сукоба на овом простору. Помозимо комшијама које немају довољно.

 92. Budite dobri svaki dan, banjalučanin, anica

  Највише мрзим лицемјерне људе, а ти си само још једна у низу! Од њих ме шуга спопадне! Кад сам написао да си типична СНСД-овска ФУТА, нисам погријешио јер си активни члан експозитуре СНСД-а – ДНС!

  Ако лаже коза, не лаже рог!

  http://imageshack.us/photo/my-images/838/screenshotjmg.png/

  А сад буди добра и откриј нам како се запошљава помоћу партије.

 93. Па добро људи, ви који налазите длаку у јајаету, па нешто
  замјерате Тијани или њеном тексту да ли сте примијетили слиједеће:

  – Тијана је хумана;(брига за малу Уну)

  – Она је и самокритична;(размажена,нокти,фризура)

  – Она нема проблем са егом;(не пише она о себи,него о Уни)

  – Она је искрена; (уопште није морала написати ништа о себи)

  Тијана је себе приказала,чак и у негативном(добростојећа,размажена дјевојка)контексту као
  контрапункт једном, малом беспомоћном бићу, које нема ,нити
  ће икада имати оно што је Тијана имала .

  Анимира своје другарице( сличне њој), све људе којима претиче, а који су заборавили ријеч „хоманост“, али и критикује надлежне институције,које су у овом случају заказале.

 94. http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=17020#komentar

  Толико о скромности, самозатајности и православном доброчинству које фрца на свакој страници Фронтала…:D

  А што се тиче „пинк клита“, кад га уфањам биће „гримизна кита“B-)B-)B-)

 95. Рале читаво вријеме то говорим, свака ти част, све си рекао у краткој форми. Овако кратко не би ни мој другар из некадашњег Ајриш паба Делибор К…..ћ
  Куме изгори кеса.. или ДАГИТ. Или школски лист „Лептир“ најгори је био када га је уређивала екипа рођена 1971., а ишла у школу у којој су радили: Фуле, Цозо, Иксија, Фадила Ћ., Макорка, Ћосо тамбураш, Черма/Салама/Павлек, Брка, Медићка, Перса, Деса Ковачевић, Грухоњићка, Ђака, Аземина, Јакшићка, Смиља Драгојевић, Касагић, Кујунџић, Шкарија, Ђекићка, педагог Тутњевић, Јовановићка досађинство, Јаздина, Гашпарка, Стојко, Суада Ковачевић.. Да је ова екипа учила неке силеџије он би данас био други човјек. Али он је растао негдје далеко и ишао у неку школу за табаџије..

 96. Нисам. Маторији сам, траљавији, па кад нешто поломим то је онако… Неред брате, крљам по неколико пута, преправљам, ма ужас једНА B-).

  Идем сад мало до Старчевице један круг. Да протегнем ноге…;)
  Гледам да правим неправилне циклусе… Да нема неку шему, знаш… Теорија статистичке вјероватноће и то.
  Ајд уздравље! (УЗДРАВЉЕ ахахахахахаах….) Требаће ти!!!x-(

 97. Рекао сам ти гдје да дођеш, али ти све по старом, пусти Дражена, дођи код Галета на нешто маторо, траљаво, нешто што не зна јогу, осим комшинице Јоге. Теби изгледа Дражен смета, из неких других разлога, не смијеш горе до Кожаре. Ти си заиста незбринуто дијете сине Драгане, што би рекли у Село гори, а Божо се чешља. Него, немој се бојати, доооођђђђииии, мрсимуде.

  Тијана опрости нам, овај не зна шта ради, а ја сам кретен што му испуњавам његов мали простор у још мањем мозгу.

  Дјецо нека сте живи сви и здрави и да никада не идете на пробе драмске секције код чика Боже дерикоже..

 98. А јел плаћен за то? Знаш оно као Шурда у врућем ветру?? Ја сам мален, мршав, неспособан и имам само златну рибицу за кућног љубимца, не могу да се бринем о захтјевнијим животињама, попут Боже Шнауцера и пудлице..

 99. Рекао сам ти гдје да дођеш, али ти све по старом, пусти Дражена, дођи код Галета на нешто маторо, траљаво, нешто што не зна јогу, осим комшинице Јоге. Теби изгледа Дражен смета, из неких других разлога, не смијеш горе до Кожаре. Ти си заиста незбринуто дијете сине Драгане, што би рекли у Село гори, а Божо се чешља. Него, немој се бојати, доооођђђђииии, мрсимуде.

  Тијана опрости нам, овај не зна шта ради, а ја сам кретен што му испуњавам његов мали простор у још мањем мозгу.

  Дјецо нека сте живи сви и здрави и да никада не идете на пробе драмске секције код чика Боже дерикоже..

 100. Bas interesantno.Srpska posla sto bi rekao ex-1978.

  Pa pitao si ex…mozemo li se oko icega sloziti i evo ja cu ti pokusati odgovoriti;
  Kako ces sloziti krive bukve?
  Evo upropastise i ovu temu ,da ne povjerujes.
  Da ne povjerujes kolika je sujeta homo balcanicus dinaroidius-aB-)
  Vidim svi se nesto naostrili na Bozu.Ne vidim zasto.
  Ne vidim nista osim blejanja u stadu!?

  Ali neka…dobro jest.Ako nista drugo,znam da sam na slobodnom portalu SerbaB-)

  Ima u mom selu jedna izreka;“Srbova i krivije’ bukava nestati nece“
  B-)B-)B-)

 101. jahac, 28.01.2012. 17:20:49

  Вама је нормално да људи који се крију иза никова могу пријетити људима који су јавно изложени именом и презименом, и нормално Вам је да некажњени могу пљувати по њима?????????????????????

  Је ли ко особи под тим ником овдје се обратио док није почео пријетити? И није нормално да АДМИНИСТРАТОР (један од њих неколико) уопште не реагује и да такви људи могу слободно писати било шта о другима улазећи им у приватне животе. Нађи једну реченицу у милион мојих реченица гдје неког вријеђам, молим Те! Овдје се крше неки закони,а постоје и елементи кривичног дјела.

  Нисам од Вас очекивао да људе називате „кривим буквама“, онима који „блеје у стаду“, и сл. Могу разумјети да браните пријатеља, ако Вам је особа која се овдје представља као тзв. Божо Ч. пријатељ.

  Свако добро!

 102. drazen78bl, 28.01.2012. 17:38:18

  Covjeka ne poznajem,kao sto ne poznajem ni tebe i siguran sam da mene niko ne poznaje ovdje niti ja poznajem koga.
  I to ce tako i ostati.
  Ne procjenjujem ljude po imenu,prezimenu ni po onome cime se bave.Ovdje iskljucivo ocjenjujem ljude po nacinu komentarisanja.

  Vidis,vec se osjecas “napadnut“ bez razloga.(bar po tvom komentaru mi tako izgleda).
  Licno cijenim sto je ovaj portal ovakav,mada bi administratori ipak trebali malo obratiti paznju s vremena na vrijeme.

  Skoro sam iscitao ona prepucavanja na onoj beskonacnoj strategiji i svi ste pretjerali brate.
  Nije ni od tebe bilo lijepo sto si dozvolio da budes isprovociran onim anti-kor-om(ko god da je taj),pa si mu prilijepio ime i prezime nekog momka iz Kotor Varosa.(odkud znas da je bas on?)
  Cak i da jeste to taj,trebali ste ta prepucavanja rijesiti drugacije obadvojica.
  Ja sam imao par okrsaja sa onim Ramom i priznajem…i ja sam tvrdoglav i pripadam istom stadu ali pokusavam da se korigujem.( i sto je najvaznije,trudim se da ne spominjem imena ili ulazim u licne konflikte)

  Ali da se vratim na Bozu.Istina je da taj momak ima specifican nacin komentarisanja i pretjera i on ali uglavnom sa dozom ironije i humora.
  Ne vidim toliko zlo u tome.Cak cisto sumnjam da je iz Banja Luke i opisuje imaginarno “kruzenje Starcevicom“,medjutim niko ne provaljuje to,nego se to shvata kao “poziv na linc“ a siguran sam da nije tako.
  Sto se tebe tice,vjerujem da si dobar i iskren momak i uglavnom se razumijemo u vecini stvari,samo ne treba zaboraviti da je poanta svega ovoga izrazavanje slobodne misli i mozda je ponekad(pogotovo u nasoj sredini)i bolje biti anoniman.Ljudi su zbog predrasuda kod nas,nazalost uglavnom skloni “objesiti“ nekoga(ako nesto zna o tome covjeku).
  Jos jedna bitna stvar,sto cini mi se niko nije “uhvatio“ovdje.Zar nijesi i ti onomad rekao da ne trazis pohvale i hvalospjeve,kao i da nije dobro da jedan covjek kod nas dominira i slicno?
  Ti si nesto konkretno ucinio i cinis(slicno kao i ova djevojka ovdje na ovoj temi) i zelim ti sve najbolje i da nastavis u tom smjeru.Mislim da je dovoljno pohvaliti jednom nekoga po zasluzi.Dalje se lagano ide u nesto sto mozemo nazvati kult licnosti.Mislim da je odredjeni vid necega slicnog tome upravo Bozo primijetio i svojim upadicama je “udarao na ego“.Vrlo cesto to radi i Simo Oroz(kojega takodje napadaju,cesto bez razloga).
  Mislim da je Oroz(koliko god nekome smijesno zvucalo)pokazao visok stupanj zrelog gledanja na stvari.
  Pazi,iako se svi ne slazemo uvijek,nije pod moranje.A to je upravo i poenta opet ispocetka,poticanja covjeka na razmisljanje.
  Evo oduljih i jaB-)

 103. Ovoliko patetike nisam vidio odavno.
  Dala snajka dvaes’ maraka, kusur od karmina ili nadogradnje noktiju, i odmah to objavila na sva zvona. Cak i stari macor Simic, kad je vidio dekolte, rek’o, „meci ovo odma’ na portal“ B-).

  U medjuvremenu nasla neku sliku iz kategorije „profilnih“ sa sve vjetrom u kosi, sto je nivo ispod onih slika na ves masini i postala glavna na Frontalu.

  Ovo mi lici kao kad ovaj traktorista iz Laktasa nakon 10 godina otvara 20 km autoputa sa presjedanjem u Mahovljanima, i za tu priliku pozove, 2 predjednika, i najboljeg svjetskog tenisera, dok u normalnim drustvima to otvara predjednik Mjesne zajednice x-(.

  Sve ovo je dokaz da ljudi ovakvi sludjeni sve teze shvataju sustinu problema ovog drustva, troseci se na sporedne i marginalne pojedinacne slucajeve.

  P.S. Ovaj Nisevic smori sa ovim potpisivanjem, kao da je potomak familije Kenedi pa je bitno njegovo prezime, a ne Nisevica iz Potkozarja:D

  Pozdrav i svako dobro!

 104. jahac, 28.01.2012. 18:12:53

  „Vidis,vec se osjecas “napadnut“ bez razloga.(bar po tvom komentaru mi tako izgleda).“

  Не осјећам се нападнут, само мислим да није у реду да непознате људе називате „кривим буквама које блеје у стаду“.

  „Nije ni od tebe bilo lijepo sto si dozvolio da budes isprovociran onim anti-kor-om(ko god da je taj),pa si mu prilijepio ime i prezime nekog momka iz Kotor Varosa.(odkud znas da je bas on?)“

  Није ту било никаквих препуцавања. Можете и сада видјети да сам ја игнорисао све злонамјерне коментаре, а кад сам саставио доказе о коме се ради, изложио сам их јавно, ПОД ПУНОМ ЗАКОНСКОМ ОДГОВОРНОШЋУ. ДАКЛЕ, ИМА МОЈЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ, ИМА СУД, ПА НЕКА МЕ ТУЖИ, А ЈА ИМАМ ДОКАЗЕ ДА ЈЕ ОН и не бринем. Даље сам опет игнорисао очигледне провокације. Ја их једноставно занемарујем.

  Што се тиче особе која се представља овдје као тзв. Божо Ч., био је овдје прије више мјесеци ЈАВНИ ПОЗИВ НА ЛИНЧ МОЈЕ МАЛЕНКОСТИ. Сада нема позива на линч, већ су у питању директне пријетње и увреде. Без обзира на мотиве, НИКО МИ НЕ СМИЈЕ ПРИЈЕТИТИ.
  Мој приватни живот је моја лична ствар, а не душебрижника. Ја нисам „пропали студент“, већ сам на корак до дипломе доктора медицине. У Гимназији сам био један од најбољих у генерацији. На клиничким предметима моје оцјене су само 8,9 и 10. Уз то, већ десет година радим и зарађујем поштено од свог рада. Ативан сам и друштвено, што многима смета, јер су Срби Србима конкуренција, а не браћа. Нажалост.

  НЕМАМ НИШТА ПРОТИВ ДА КОМЕНТАРИШЕТЕ АНОНИМНО, АЛИ НЕ СМИЈЕ НИКО НИКОГА ВРИЈЕЂАТИ НИТИ ПРИЈЕТИТИ АНОНИМНО!!!

  Нема никаквог култа личности. Овдје не рекламирам себе, већ све позитивно што смо урадили на Старчевици. То нисам урадио сам, а како други нису по форумима, ја објављујем те информације.
  Кад је било гласање за предсједника МЗ, ја сам рекао да не могу због неких незавршених животних ствари и да немам времена. Изабран сам за потпредсједника, па је био неки спор око мјеста предсједника и ја сам да удовољим егима других људи одлучио да оступим с мјеста потпредсједника. Без обзира, највише радим од свих у савјету МЗ, а не може се правити култ личности међу 100 људи, који читају коментаре.
  Слично и у мојој здради, члан сам УО ЗЕВ, одрађујем 90% ствари, а никад нећу трчати да будем предсједник, нити ћу наплатити своје услуге, како то већина ради, како у МЗ тако и УО ЗЕВ.
  И кад заговарам прављење широког народног покрета, нигдје ту не стављам себе у врх. Желим ту боље од себе и немам никакав проблем с егом, већ имам превисок супер-его.
  Живим мирним животом, али кад ме неко злонамјерно „начепи“, ја му нећу аплаудирати. Мислим да овдје имам цивилизован наступ. Позивам Вас да пронађете негдје увреде с моје стране на рачун било кога с именом и презименом кога критикујем.

  Поздрав!

 105. drazen78bl, 28.01.2012. 19:01:13
  Ma slazem se sa svim i sve je OK ali opet…kao da nijesmo na istoj talasnoj duzini u vezi ovog svega.
  Razvodnjavaju se teme,da nije nista drugo.
  Malo diplomatije ponekad nije naodmet…zarad slobode misljenja.
  Jeste kontradiktorno ali je tako.

  Ironija i cinizam je ponekad lijek za neke stvari a ima i ona;“kad mi je najbolje u zivotu,stavim kamencic u cipelu da me zulja“…
  Drazene,tvoj uspjeh je tvoj uspjeh i niko ti ga ne moze oduzeti a zavist i zloba…boze moj uvijek ce je biti.

  Kako ces razumjeti zivot ako ne razumijes smrt i obrnuto?
  Kako spoznati dobro ako ne spoznas zlo?

 106. Nikad kao Bane, dobri sin, 28.01.2012. 18:51:10

  Vidis,ako si pratio od pocetka i ovdje nam je tema“pobjegla“.
  Ali sagledaj sve ove komentare pa vidi i sam.Bez obzira na Tijaninu razmazenost i “patetiku“kako kazes,tekst je kvalitetan i to je vecina i potvrdila.

  Druga stvar sto je bitno,djevojka u samom tekstu je sve to opisala i ako nista drugo,makar je iskrena i to takodje treba postovati.
  U svojim komentarima dalje navodi da cijeni sta odredjene osobe rade u tom domu i da joj nije cilj da nekog omalovazava,nego da ukaze na jedan propust.
  Sta je u tome lose?I da sve fercera kao podmazano(a znamo da nije tako),dobronamjerna kritika ne skodi jer uvijek moze i bolje.

  Sto se Nisevica tice,mislim da je momak ovdje ciljno i pametno ubacio ovo sa potpisom.I to ne radi nekog imena kao imena,nego je jednostavno zelio da kritikuje nekoga ko se predstavio da “zna“pojedinosti u tom domu.

  Tema je(za moj pojam) ipak dobra,kao i tekst a ono sto je rekao pink panter, 28.01.2012. 12:42:27 cu potpisati.

 107. jahac, 28.01.2012. 19:16:58

  Против зла се треба борити. А нема мјеста дипломатији, ако се ради о покушају дискредитовања моје личности. Игнорисање је дипломатија, али кад неко пријети, нема дипломатије. Никог не дирам, знам бранити и друге од себе, али кад ме неко без разлога напада, ја се браним. Како као појединац, тако и на нивоу државе.
  У рату никоме нисам опалио чвоку зато што није Србин. Напротив, био сам љубазан према свим нормалним људима. Али, да је неко напао мене или неког мог, вратио бих му.
  Мој отац је био у рату, а његове родитеље је један са љубавницом покушао истјерати из стана у Центру, иако су Срби. Порасли чобану апетити да се домогне стана у Центру Бање Луке. Дјед је имао пиштољ. Ја сам му рекао кад му поново дођу да им испали метак у чело. Ко има право да дође Ти на врата да Те избацује из куће, а син Ти на ратишту? Касније је то ријешено без већих посљедица. али реците ми, да ли људи требају да мирно посматрају како им неко чини лоше?

 108. Jahacu, nikome ja nisam psovao majku i oca, spominjao jesam. Jer, ako neko meni bunara po džepu da plati onoga ko će mi govoriti da je dobar onaj i da mi ne radi o glavi onaj koji istjera sve radnike na cestu, koji nepokretnima daje 41 km, koji je uništio RS u svakom pogledu, koji penzionere bukvalno ubija izgladnjivanjem , da ja to mirno posmatram. Onome ko tako govori iz ubjeđenja , ili neznanja ne zamjeram. Niti na to reagujem. Ali , plaćeniku sve što mogu je da vratim milo za drago. Otiđi u BL i isprazni mu svoj džep, daj mu sve što hoćeš, prepiši sve što imaš, tvoja stvar. Ali , ja mu , što balinĆe kaže, neću halaliti. Niti na ovome, niti na onome svijetu, ako ga ima. Jahaču, kada balinĆetu svašta kažemo, onda je neka , nije naš. A, ovaj što govori ekavski, kao naš je, pa kakav god bio naš je. Svom dušmanu ne opraštam.Šta on meni radi nego pljuje na grobove ako radi za onoga koji nije pridonio ovoj RS ni za nokat, a jeste je uništio. On da komentariše rat , ko je kakav bio, a pobjegao preko Drine.Ko dira mene, diraću i ja njega. Gdje je bio kad je grmilo?

 109. Пријетње никада не треба схватати неозбиљно. Напротив. Г. Јахач, Вас нико не познаје и тако је поприлично лако гледати на ову ситуацију. Позивати на линч, пријетити и сл. НИЈЕ ШАЛА, ту нема никаквог хумора и ту баш ништа није смијешно. И мени је Божо био један од најдуховитијих, најзанимљивијих људи, али то неће утицати на то да објективно сагледам ову ситуацију. Када се Ви и „Рамо“ како кажете, анонимно препирете, па и говорите свашта један другом, па и ми остали, то, без обзира што се не слажем са тим, са собом не носи никакву опасност. Али, када неко некоме ко је овде под именом и презименом пријети и подстрекава и другог на насиље то мора да се санкционише и оуди. Поготово због тоа што га Дражен није ничим изазвао. У реду је да се не слажеш са неким, али да идеш за њим, пријетиш му, вријеђаш га само зато што се не слажеш са оним што је написао је несхватљиво.

  Показали смо све оно што нас карактерише као народ, и на овој теми. Препиремо се безвезе, вријеђамо, завидни смо једни другима, омаловажавамо једни друге, нисмо солидарни…

 110. prijedor, 28.01.2012. 19:33:43
  balinĆ-adi me ne interesuju…makar ne oni zlonamjerni na ovom portalu…
  Nasi…oni nasi,nasi i “njihovi“nasi,“njegovi“nasi itd.su nuspojava svakog drustva,pa tako i “naseg“naseg.

  Ko su njihovi nasi a ko su nasi njihovi,ko za koga ovdje radi,mene savrseno ne interesuje.
  Ne znam ni za koga ti radis?
  POnekad su najvece galamdzije upravo njegovi i njihovi(sjeti se “profesionalca“)
  A mozda smo svi mi u stvari neciji…

  Mene interesuje zdrava diskusija i prozvati nekoga da je njihov,njegov,stari,novi,diskriminator,okupator,domaci ,strani mozda i prodje.Ali cemu tolika dreka i patetika?
  Rasprava je jedno ali dreka je drugo.
  Pjevanje iste pjesme (na svakoj mogucoj temi)je opet posebna prica.
  Meni je u sve i jednom sistemu bilo isto.Zasto?Pa nijesam se drzao sistema.
  Ima li kakvih originalnijih ideja,prijedloga i rjesenja(pa makar i bezvezna)?Osim zalopojki…

 111. anja banja luka, 28.01.2012. 19:47:45
  Ne znam sta je to bilo prosle godine.Ako neko ima
  neka mi neko iskopira te prijetnje od Boze.Koja je najzesca?
  Osim toga u stvarnom svijetu djeco,mnogo je surovija realnost.Da su svi kao ovaj Bozo…iako ga ne poznajem,mozda je stvarno poput Taska Nacica u onom “davitelju“B-)Ali ja nijesam uopste stekao takav utisak.

  Da se razumijemo,ne podrzavam ja nicije pretjerivanje ali ovo je internet zaboga.
  Sta je cudno i zasto se onda komentatori potpisuju uopste?
  To da nijesmo solidarni,to se vidi iz aviona i tu se slazem sa tobom.

  P.S.Volis li karanfile?

 112. anja banja luka, 28.01.2012. 19:47:45 [27515]

  „Позивати на линч, пријетити и сл. НИЈЕ ШАЛА, ту нема никаквог хумора и ту баш ништа није смијешно. И мени је Божо био један од најдуховитијих, најзанимљивијих људи, али то неће утицати на то да објективно сагледам ову ситуацију. „

  Ко још Џукелу заозбиљно схвата? Де мало спустите тензије јебем му миша, можемо ми то све на цивилизован начин ријешити, а то значи да се КОНАЧНО уведу правила у коришћењу коментара. Зна се шта је слобода говора, а шта је позив на линч.

  Искрено волио бих да газда Дане уведе неког реда овдје, мало да се побољша и техничка страна овог портала, скрипта за коментаре је безвезе (нити можеш промјенити коментар, нити можеш цитирати неког). Ево има Нишевић, вјерујем да има још људи овдје који би могли допријенити побољшању квалитета организације самог сајта.

  УП. Ех Уна, опет смо те СКРАЈНУЛИ! 🙁

 113. Не волим о себи јер се трудим да не упадам у овдашњи просјек, али ево нешто „абаут ми“:D

  ТАЧНО сам знао КОЈИ ће ликови загристи већ по други пут исту курблу у вези овог нашег нарциса и саморекламера, вјечитог студента а „већ“ мужа, оца, стрица итд…B-)B-)B-)

  Зар је иједан зрео човјек попут нпр. „јахача“ могао да помисли да ћу прије свега губити свој душевни мир, а онда ризиковати углед, статус и добробит своје породице и трчкарати по граду јурећи „пинк клиту“ да га родитељски ишамарам???!
  Па шта вам пада напамет?:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

  Ово сам урадио да прекинем овог самозаљубљеног смора и давежа и да вам покажем КОЛИКА КОЛИЧИНА ЈЕФТИНЕ ДЕМАГОГИЈЕ И ПОПУЛИЗМА преузме СВАКИ форум у којем нема НИКАКВЕ МОДЕРАЦИЈЕ!!!

  Показао сам досад двапут на овом лику на исту фору, а тврдим да ћу к’о од шале показати још једном до краја године КАКО ЈЕ ЛАКО ЗАПЛАШИТИ И ПОКОЛЕБАТИ нашег најгласнијег демагога који нам се из дана у дан, насртљиво к’о винска мушица намеће ЗА НАРОДНОГ ТРИБУНА и вођу некакве будуће евентуалне а „опозиционе“ партије.!!!:P
  Тврдим и сумњам да ће ме ико разувјерити да је овај љути опозиционар, ПОТПУНО исти нарцис као и Миле Додик! Одузмите само „велике бројеве“, тј. количине (логистике, новца, чланства, радијус утицаја изражен у метрима или километрима…), СВЕ друго је идентично! Чак и ријечник почиње да им личи кад их притјераш уза зид и кад се осјете угроженим!!!;)

  Прегледајте постове наше ружичасте „двоглаве ДРАЖдаје“ по овом и по оном смијешном памфлету…:D

  Народни трибун са тако „челичним живцима“ и са таквом моћи запажања, резоновања и процјене опасности нам ваљда није потребан!? ИМАМО ИХ НА ПРЕТЕК, пуна их Скупштина и зграда Владе, шта раде?
  Па ово као и он, демагогишу, сликају се са сирочади, дријеше кесу из тајних фондова кад опадне рејтинг па „помажу“, набијају килу у гузици, троше „визорове“ фотеље и појачавају промет масти против хемороида по апотекама…B-)B-)B-)

 114. Драго ми је да сам доказао да си јајара и да си након помињања мјеста за виђење подвио реп. О ти највећа јајаро, која је умислила да је психолог, а у суштини је само психо, зар заиста ниси докучио да Дражен и ја нисмо иста личност? Како си јадан, како си опако болестан, најболеснији човјек, . О јадо јадна. Како је теби требала нека помоћ када си био мали. Шта све пи.ка може родити, јадни ти родитељи са болесником, јадне ти сестре и браћа, јадна ти фамилија, како је њима тешко слушати аутистичну будалину, која мисли да је паметна. Чега ли се пиждра препала, да ли мене или што је Дражен поменуо да ће овога органи загањати. Ти си сирочић у души, замисли какве идиоте ти насмијаваш, мене ниси никада, а ја сам те успио избити из ципела и тамо на старом Фронталу, када си због мене добијао те нападе. Ти си болесник, ја сам твој пеницилин, тешко подносиш, али се лијечиш. Браво Тијана. Божо турчине напуши се кур.инеB-)B-)B-)B-)B-) Реагуј пиждро нељудска, реагуЈ ФРОЈДЕ, РЕАГУЈ ИСТРАЖИВАЧУ. КАКО ОНО КАЖУ САМО ЈЕ СВЕМИР И БОЖО Ч. БЕЗГРАНИЧНО ГЛУП..

 115. anja banja luka, 28.01.2012. 15:09:25
  „Божо је иначе висок, има дужу косу, црну кожну јакну и редовно шета ћукицу по Борику!“

  Необријана брада? Ритривер?

  Касно је одлучио да ретерира. Ствари су отишле предалеко. За сав новац што на суду буде платио за увреде, нарушавање угледа и пријетње купићу храну пунољетним људима који су одрасли у Дому, а данас живе по подрумима стамбеним зграда с једним оброком из јавне кухиње дневно. Нико не може да ми пријети јавно и да ме вријеђа, а да прође без санкција. Легалиста сам, па идемо прво преко државе. Никад нисам био за насиље, па ни према насилницима, али могао би платити за ово глобу за хуманитарне сврхе. Мени тај прљави новац не треба. Имам много начина да га поштено зарадим. Ако закаже држава у заштити грађанина, тражићемо алтернативе. А ово се сигурно неће више поновити и изборићемо се за нормалну комуникацију.

  ХВАЛА СВИМ МОЈИМ ПРИЈАТЕЉИМА, ПА И ОНИМА КОЈИ СУ СПРЕМНИ ФИЗИЧКИ ДА СТАНУ У ЗАШТИТУ МОЈЕ МАЛЕНКОСТИ, А ПОСЕБНО ЉУДИМА КОЈИ ОВДЈЕ КОМЕНТАРИШУ, А СТАЛИ СУ У ЗАШТИТУ ПОЈЕДИНАЦА ПРЕДСТАВЉЕНИХ ИМЕНОМ И ПРЕЗИМЕНОМ ОД НАСИЉА И УВРЕДА!

 116. ИЗВИЊАВАМ СЕ ТИЈАНИ, ШТО САМ САУЧЕСНИК У МИНИРАЊУ ТЕМЕ. НИЈЕ БИЛО НИКАКВЕ ЛОШЕ НАМЈЕРЕ.

  Мислим да сам дао допринос и предложио бих да људи сада изнесу приједлоге шта конкретно учинити да се овакви пропусти не понављају. Мислим да је Тијана већ учинили стављајући ову тему у жижу интересовања. Сигуран сам да ће надлежнни пазити да с еово не понавља.

  Ако је неко вољан да помогнемо и овом момку што живи у подруму у Обилићеву, а одрастао је у Дому, нека овдје напише. Не треба њему много. Врећа брашна, неколико литара уља, килограма шећера и соли и евентуално неке конзерве, еурокрем,… Можемо заједно отићи до њега. Имам његов контакт телефон.

  Уколико неко познаје породицу у јако тешкој материјалној ситуацији, јавила ми се дјевојка коју не познајем, а има добро очувану одјећу и обућу за узраст 2 и 3 године.

  И НА КРАЈУ ТИЈАНИ ДА ПРЕДЛОЖИМ МУЗИКУ ЗА ТЕЛЕФОН:

  http://www.youtube.com/watch?v=UL8ssiHVnW8

  С поштовањем,

  Дражен Милосављевић

 117. ex-1978, 29.01.2012. 09:51:00

  Сјајан избор! Ипак, више волим музику из 60-их,70-их и 80-их. Моја препорука у том смислу је:

  http://www.youtube.com/watch?v=JEYiiEdJ0hY

  У телефону имам само 3 пјесме, које користим као звоно. За мени најбитнију особу: http://www.youtube.com/watch?v=J5Imdr7_6PQ(и то сам изрезао од 0:50 па надаље), кад имам позив од куће http://www.youtube.com/watch?v=qKmL8FsTXmk , а за остале: http://www.youtube.com/watch?v=3d89a_G6Fcg

 118. buddha, 28.01.2012. 13:31:23 [27450]

  Vidis da si nisi u pravu,iznosis neistinu..
  Nisam nikada bila,clan ni jedne stranke…Nemam niciju knjizicu…Sram te bilo…

  O svemu ovome,sto je napisala Tijana,ili Vi pojedini ostali cu reci samo,NA FACEBOOK-U IMATE GRUPU,GDJE SU SVI DOMCI,ODRASLI U DOMU,OSUDJUJU TIJANIN TEKST…POGLEDAJTE
  MI OSTALI PORED NJIH NISMO KOMPETENTNI ZA BILO KAKVE KOMENTARE…
  MOJA PORUKA I DALJE JE BUDITE DOBRI SVAKI DAN,PA I AKO TO NIKO NE OBJAVI JAVNO..DOBRO DJELO JE DOBRO DJELO

  NISAM NIKOGA VRIJEĐALA NITI ŽELIM,SVE KOJI MENE JESU POZDRAVLJAM I ŽELIM IM OD SRCA SVE NAJBOLJE…

  TOLIKO OD MENE,jer su ovi komentari,kao i sam tekst,samo želja za dokazivanjem pojedinaca…SRAMOTA

 119. Било би паметно, а не би било згорег, да лабилне и подвојене „личности“ налик на „пинк дражицу“ ипак припазе мало и не натежу и претежу своју срећу, јербо ако би се недајбоже, „ДРАЖзила“ спотакла о неки ћутаци, шљиве би никле и на „пинк пантеру“. ТАко то иде, кад засере мистер Хајд, за тинтару се ‘вата Др Џекил…:D ( башка – др. ????B-)B-)B-))

  А то што је душици лакнуло па се раскокодакала и разгоропадила…?! Ма не мисли ваљда да ће Божо водити дебату са пицом коју накурблава по други пут???!:P

 120. Strahote zemlje naše!
  Vidim ja da su nekako mišljenja podijeljena…ja lično mislim da se ovakve stvari dešavaju i da će se dešavati i svaka čast ovoj djevojci što je pričala o ovome!
  Naime, jadna je ova zemlja i ljudi koji su na nekim pozicijama. Ja imam svega 23 godine i već sam se nebrojeno puta sam uvjerio kakav šljam sjedi po kancelarijama raznih institucija…krenuvši od škola, vrtića, centara za socijalni rad…E baš zato što tamo neka baba ili neka drtina sjedi i samo gleda kako će natoviti svoje dupe i kako će strpati nešto u svoja usta, tašnu, ili novčanik (sve same nabiguzice)…e baš zato ova naša država propada, a takvih je vjerujte mi po cijeloj nam našoj BIH (čast profesionalizmu). Ne bih ja ovdje samo prozvao taj dom…već sve institucije i sve nazovi državne službenike koji su jadni da se meni povraća od njih sviju!
  Ja lično mrzim ovu vukojebinu u kojoj živim, a plače mi se kad čujem ovakve priče…i molim boga da dobijem na lotu samo da mogu pobjeći odavde i nastaviti školovanje što dalje od zemlje „gladi i smrdljivog znoja“

  p.s. izvinjavam se na riječniku…ali jako jako sam ljut!x-(

 121. bumblebee, 29.01.2012. 18:56:53 [27580]

  „Ja lično mrzim ovu vukojebinu u kojoj živim, a plače mi se kad čujem ovakve priče…i molim boga da dobijem na lotu samo da mogu pobjeći odavde i nastaviti školovanje što dalje od zemlje „gladi i smrdljivog znoja““

  Велика грешка у мишљењу! Људи попут тебе су нам потребни, и пожељни. Твојим одласком само ћеш учинити услугу тим кретенима што сједе по канцеларијама – НАБИГУЗНИЦАМА како си их назвао!

  На лоту добити нећеш, а вани није ништа боље, и тамо је зној смрдљив и велика глад, вјеруј ми. Данас нигдје ниси добродошао, па чак и код родитеља! За ово се мораш борити, јер због чега су нам родитељи, браћа, рођаци гинули?

  Није Република Српска=СНСД – Мило(к)рад Додик или СДС! Онај ко то мисли је идиот!

 122. Прича се о тексту и о малој Уни и о неодговорности оних који би требали да буду одговорни, што је доказ да критиком на овај начин може нешто да се постигне.

  Свако ко види да неко не ради свој посао, за који је плаћен, може на овакав начин, када већ не може на неки други, на који би требало, да га позове на одговорност!

 123. Vi hejteri dobru namjeru ne bi prepoznali ni da vas u guzicu šutne. Ne znam kako pojedine nazovi ljude koji komentarišu ovdje nije sramota. Ništa, ali ništa u ovom tekstu zlo, maliciozno, bezobrazno ili sebično nema. To što niste čuli za karikiranje (aluzija na dio s „puknutim noktom“) dokazuje samo da ne čitate ni etikete sa lekića koji ste, danas, izgleda zaboravili da popijete, a kamoli nešto ozbiljnije. Od sopstvene mizerije ste, izgleda, toliko otvrdli i obezobraznili da više ne umijete da prepoznate ni ljudskost, niti da osjetite empatiju. Tebi Tijana hvala za tekst koji je meni, poslije dugo vremena, suze natjerao na oči, frontalu hvala za prostor koji mu je dao, a osoba koja za sebe kaže da je dobra svaki dan je očito uzela slobodno od dobrote, pa došla ovdje da malo odmori i bude – bezobrazna.

 124. Vi hejteri dobru namjeru ne bi prepoznali ni da vas u guzicu šutne. Ne znam kako pojedine nazovi ljude koji komentarišu ovdje nije sramota. Ništa, ali ništa u ovom tekstu zlo, maliciozno, bezobrazno ili sebično nema. To što niste čuli za karikiranje (aluzija na dio s „puknutim noktom“) dokazuje samo da ne čitate ni etikete sa lekića koji ste, danas, izgleda zaboravili da popijete, a kamoli nešto ozbiljnije. Od sopstvene mizerije ste, izgleda, toliko otvrdli i obezobraznili da više ne umijete da prepoznate ni ljudskost, niti da osjetite empatiju. Tebi Tijana hvala za tekst koji je meni, poslije dugo vremena, suze natjerao na oči, frontalu hvala za prostor koji mu je dao, a osoba koja za sebe kaže da je dobra svaki dan je očito uzela slobodno od dobrote, pa došla ovdje da malo odmori i bude – bezobrazna.