Од данас се зовемо Фронтал.СРБ!

Данас је почетни дан потпуног испуњења мисије Фронтала. Када се све званичне процедуре окончају, постаћемо ПРВИ БУКВАЛНО ЋИРИЛИЧНИ ПОРТАЛ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ.

петак, јануар 27, 2012 / 05:05

То значи да нас нећете моћи наћи ако само латиницом у празнину за адресе укуцате www.frontal.rs, већ да ћете то ускоро моћи учинити и ћирилицом!

Биће довољно да истим писмом којим ово читате, укуцате адресу Фронтал.СРБ и појавиће вам се ова иста страница. Прва ћирилична адреса на свијету је била президент.рф, а, ево, Фронтал даје свој скромни допринос, улазећи у историју овдашњег интернета као први потпуно ћирилични портал у Републици Српској.

Наравно, чим се сви технички предуслови посложе и прораде, обавијестићемо кориснике да је Фронтал од сада портал на којем у потпуности све могу да обаве на ћирилици. Од регистрације корисничког имена, преко остављања коментара, до уписивања саме адресе наше мрежне странице.

Буквално ћирилични – па шта?

Овим смо настојали још једном показати да је наша сврха прије свега просветитељска и еволутивно-револуционарна, а не ситнопрофитерска за било чије потребе. Апсолутно нас не занимају котирања код претраживачких машина, друштвених мрежа и додворавање популацији која воли лаке ноте и лаку забаву.

Ми радимо нешто зато што тако треба, а не зато што ћемо за то бити награђени. Нисмо слуге ни једне политичке партије, међународне интересне групе која дјелује кроз НВО сектор, домаће или стране финансијске олигархије. Одговарамо искључиво мисији због које смо се и окупили. Уколико сматрате да је наш посао потребан заједници, помозите наш рад на начин на који сте у стању. Покољења која долазе ће вам на томе бити захвална.

До сада су сви могли да виде и прихвате чињеницу, како Фронтал није никаква екстремистичка група, већ управо раскринкава оне на ријечима модерне, отворене и непоткупљиве; којима у старту није природно да се користите ћириличким писмом, ако желите заступати ставове за које они добијају огроман новац из страних извора.

Шта је .СРБ?

Ћирилички интернет домен .СРБ је нови, други национални домен Републике Србије, а послије руског .РФ и други интернет домен на свијету на ћириличком писму, који је могуће регистровати.

Наш .СРБ је дио породице интернационализованих домена (Internationalized Domain Name – IDN), односно домена чији називи нису написани енглеским алфабетом. Свој ИДНна националном писму већ имају највеће државе и народи свијета – Русија и Кина, као и много арапских и далекоисточних земаља.

Русија је у 12. маја 2010. постала прва држава која је регистровала називе домена и ћириличним словима, са ознаком ".рф". Србија је друга земља која је 3. маја 2011. добила свој ћирилички домен ".срб". Потом је Украјини додељен домен ".укр", а Бугарска очекује да ће ускоро добити свој ћирилички домен ".бг".

Линкуј као што говориш!

Национални интернет домен је ознака територијалне припадности и као такав изузетно је битан за дефинисање интернет идентитета свих који се служе српским писмом.

Захваљујући особености српске ћирилице да једном гласу одговара једно слово, адресе .СРБ домена ће се, за разлику од мноштва домена на енглеском алфабету, недвосмислено изговарати управо онако како су и написане. Стога је и слоган кампање Регистра националног интернет домена Србије за популаризацију коришћења .СРБ домена "Линкуј као што говориш!".

Првих шест мјесеци право прече регистрације .СРБ домена имаће само власници постојећих .RS домена, и то по цијени од 1 динар. Послије тог периода, ћириличке домене моћи ће да региструје свако ко жели, без обзира на то да ли посједује одређени .RS домен или не.12 КОМЕНТАРА

 1. Не коментаришем често али ово је стварно битан повод. Сигурно је ово прекретница као што су биле неке друге битне ствари у историји, Доситејев или Вуков реформски рад. Мало то ко свата, али признајем да је и мени било тешко повјеровати да је овај портал независан. Превише је оних који то тврде за себе…

  Овако дефинитивно улазите у историју!

 2. Лијепа вијест! Нажалост, не ради вам још .срб домен, морате прво га исконвертовати домен у помоћу неког конвертора http://www.dreamwebhosting.net/domeni-idn-konverzija.php

  касније само у це панелу додате тај домен у паркиране домене и ето ћирилице 😀

 3. Честитам! Уз жеље за успјех у том подухвату, предлажем рубрику КУЛТУРА јер, колико видим мало је заступљена а управо је сегмент који понајбоље потврђује наведено опредјељење.
  Култури се мало данас код Срба поклања пажња! Истинској српској култури, дакле,у којој данас мешетаре још увијек тобожњи ствараоци и естетичари старог кова типа Ранка Павловића, писца својевремено награђене књижице „Снови Јосипа Броза“ (Загреб 1983.)Колико је само именована персона штете нанијела култури РС у својству уредника издавачке дјелатности у „Гласу“! Колико штете као члан комисија Министарства просвјете и културе за вредновање дјела и пројеката он његови пајтоси из комисије одабиром рукописа које садрже трице и кучине других његових пајтоса из клана. А ради се о исподпросјечном ствараоцу а критичари и естети сачувај боже! Довољно ће бити цитирати глупости из рецензија овог „посленика културе“ и запитати се на ком се нивоу данас налази укус читалаца ако могу да сваре литерарне и критичке производе Једног Ранка Павловића!?


 4. .СРБ = Ћирилица
  (Књига и песма на поклон из Српске Атине и Сербинова!)

  Српски народ је највише научио гледајући на Светог Саву и његово дело. Зато је и логично да после братске нам Русије, на Савиндан, заслужимо и част да као други народ добијемо ћирилични домен “ СРБ“. Оно што нас чини Савиним народом поред православне вере је и српска ћирилица на којој је написано све што је вредно у нашој историји. У ћирилици је Свети Сава видео јемство против католичења, јемство самосталности српске цркве , у крајњој линији јемство одржања српства. Сви ми као поклоници светосавља, срећни и поносни што нам се баш данас 27.јануара 2012. у савременој ери писмености, догодило да можемо писати и чинити онако како нас је и наш духовни отац научио.

  http://Ћирилица-Београд.Срб/Отворена-Писма/120127_144/

 5. Џорџ Бернард Шо (Nobelovac)

  Сматрао је да је ћирилица најсавршеније писмо на свету и један заокружен и логичан систем. У свом тестаменту оставио је новчани износ (£367,233 13s) Енглезу који успе да реформише и упрости енглеску абецеду по узору на Вукову ћирилицу (једно слово један глас).

Оставите одговор