19:08 Звучи мало шпијунско-суперхеројски: Босић против СНСД-овог тима за прљаве операције17:26 Важан јубилеј: Прије 60 година први човјек у свемиру је постао онај који је писао ћирилицом17:02 Деманти градоначелника Приједора: СДС је извукао моје ријечи из контекста, неће ме посвађати са борцима ВРС16:17 Песков: Кијев мора поштовати обавезе из споразума у Минску15:45 Златна грозница тресе Источну Европу15:37 Борба против пандемије створила четрдесет нових милијардера15:22 Акције Алибабе порасле шест одсто у Њујорку након казне у Кини15:15 Зора Видовић присутна на прозивци ММФ за југоисточну Европу15:07 Џафи честита почетак Рамазана, Фронтал се придружује - он муслиманима малим словом, ми и онима што се пишу великим15:01 Новаковић-Бурсаћ: Тужилаштво БиХ ради политички задатак: Формирају предмет због обиљежавања Дана руских добровољаца, а ни један за злочине муџахедина

Ласер загријао алуминијум на два милиона степени!

Научници су коришћењем најјачег ласера на свијету загријали парче алуминијума на рекордних два милиона степени Целзијусових, што је топлије од Сунчеве короне. Експеримент је трајао краће од једног трилионитог дијела секунде, али би могао да помогне научницима да открију тајне из центра нашег Сунца и осталих звијезда. Научницима је раније успијевало да у плазму претворе […]

петак, 27 јануара, 2012 / 07:41

Научници су коришћењем најјачег ласера на свијету загријали парче алуминијума на рекордних два милиона степени Целзијусових, што је топлије од Сунчеве короне.

Експеримент је трајао краће од једног трилионитог дијела секунде, али би могао да помогне научницима да открију тајне из центра нашег Сунца и осталих звијезда.

Научницима је раније успијевало да у плазму претворе гасове, али су стручњаци из лабораторије СЛАЦ америчког Министарства одбране први пут створили плазму од чврсте материје.

Резултате експеримента у журналу "Природа" представио је коаутор истраживања Боб Неглер. Он је написао да су ултракратки таласи ласера ЛЦЛС прво пробили чврсту алуминујумску материју, а потом створили парче плазме у облику коцке, са страницом дужине једног хиљадитог дијела центиметра.

Испитивањем узорка ове суперзагријане материје у лабораторијским условима, научници ће моћи да разумију процес нуклеарне фузије и плазму који напајају Сунце.

"Ласер ЛЦЛС је заиста задивљујућа машина", написао је Сем Винко, истраживач са Универзитета Оксфорд и вођа овог научног рада.

Он је написао да је екстремно загријавање чврсте материје важно са научног становишта, јер омогућава разумијевање услова који владају у звијездама и центрима гигантских планета у Сунчевом систему и даље.Оставите одговор