Умро шеф биткоин мјењачнице, није оставио шифру, пропало 190 милиона долара

Највећа канадска биткоин мјењачница Квадрига (QuadrigaCX) изгубила је промет клијената са екстерног новчаника вриједан 190 милиона долара у шест различитих криптовалута и то због смрти оснивача, јединог човјека који је имао приступне податке.

среда, фебруар 6, 2019 / 12:01

Како се наводи у извештају Врховног суда савезне државе Нова Шкотска у Канади, изгубљени подаци односе се на валуте биткоин, биткоин кеш, биткоин кеш СВ, биткоин голд, литкоин и етереум.

Наиме, преминули оснивач и извршни директор компаније Џералд Котен био је задужен за контролу података и једини је имао приступни кључ њиховог екстерног крипто новчаника. Након његове смрти, супруга Џенифер Робертсон саопштила је да компанија није у могућности да приступи систему јер нико осим њеног мужа нема потребне приступне податке.

До овог несрећног случаја дошло је управо због неадекватног управљања цијелим системом корисничких фондова. Иако већина дигиталних крипто мјењачница користи овакав систем како би се заштитила од хакерских напада и крађе података, ова канадска компанија, направила је једну од највећих грешака и није креирала систем у којем постоји више потписа којима се може приступити екстерном диску.

У њиховом случају оснивач и главни директор био је једина одговорна особа за надзор података, а с обзиром да је преминуо, нико други није могао да приступи подацима којима је он управљао. Његова супруга је због овог случаја потражила и помоћ стручњака који је требао да приступи супруговом систему, али безуспјешно.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *