Умро Хју ван Ес, славни фотограф рата у Вијетнаму

ХОНГ КОНГ – Хју ван Ес, холандски фотограф чији је снимак пада Сајгона 1975. године постао једна од најупечатљивијих фотографија Вијетнамског рата, умро је данас у 67. години. Ван Ес је прошле седмице претрпио мождани удар у Хонг Конгу, гдје је годинама живио, и од тада се није будио, саопштиле су његове колеге. Холанђанин је […]

петак, мај 15, 2009 / 10:43

ХОНГ КОНГ – Хју ван Ес, холандски фотограф чији је снимак пада Сајгона 1975. године постао једна од најупечатљивијих фотографија Вијетнамског рата, умро је данас у 67. години.

Ван Ес је прошле седмице претрпио мождани удар у Хонг Конгу, гдје је годинама живио, и од тада се није будио, саопштиле су његове колеге.

Холанђанин је био дио познате генерације новинара који су извјештавали из Вијетнамског рата, од којих су му данас многи одали пошту због храбрости, талента и карактера.

Амерички ветеран међу ратним репортерима Питер Арнет изјавио је да је Ван Ес био "један од малобројних западних фотографа који су били спремни да ризикују и буду свједоци завршетка Вијетнамског рата".

Ван Ес је свјетску славу стекао снимком хеликоптерског спасавања људи из Амбасаде САД у Сајгону, са крова зграде у којој је становало особље ЦИА-е.

Ова фотографија постала је симбол америчког повлачења и неуспјеха у Вијетнаму.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *