Почела прва сједница новог сазива Сената Српске

Извођењем химне у Палати Републике данас је почела са радом прва сједница Сената РС у новом сазиву, а која ће имати свечани и радни карактер.

петак, 15 маја, 2009 / 09:27

На почетку сједнице верификована су имена чланова и уручена именовања сенаторима који су положили заклетву која гласи: "Заклињем се да ћу дужност сенатора обављати самопријегорно, савјесно, да ћу се придржавати Устава и закона РС и да ћу бранити част и достојанство народа и РС".

Током сједнице учесницима су се обратили предсједник РС Рајко Кузмановић, предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, предсједник Владе РС Милорад Додик и неколико сенатора. Протоколом је предвиђено да сенатори на данашњој сједници предложе израду пословника о раду Сената, програм рада и формирање радних тијела Сената.

Првој сједници Сената РС, од именованог 41 члана, присутно је њих 38, док су три сенатора из оправданих разлога одсутни. Сенат РС постоји од 1996. године, а његови чланови су стручњаци из јавног, научног и културног живота, који према закону имају задатак да разматрају битна питања и да савјетују.

Сенатори расправљају о питањима као што су међународни положај РС, начин рада заједничких институција БиХ, успостављање паралелних веза, измјена Устава и слично. Одлуку о именовању чланова Сената РС доноси предсједник Српске на основу Устава РС. У новом сазиву има чланова који су из претходног сазива Сената, а некима је истакао мандат, те су именовани и нови из РС, Србије и иностранства.

Међу њима су Алекса Буха из Београда, Јелена Гускова из Москве, Милорад Екмечић из Београда, Љубомир Зуковић из Новог Сада, Ненад Кецмановић из Београда, Владимир Лукић из Бањалуке, Мирослав Микеш из Бањалуке, Бранко Тупањац из Требиња, као и бивши предсједници РС Драган Чавић и Никола Поплашен, те бивши чланови Предсједништва БиХ Живко Радишић и Борислав Паравац.

Првој сједници Сената РС присуствује и замјеник предсједавајућег Парламентарне скупштине Милорад Живковић.