Умјесто да их узму себи, кад су их већ позвали, ЕУ шаље пет милиона КМ за илегалне имигранте

"Око 4.000 избјеглица и миграната остало је беспомоћно у БиХ, а многи од њих спавају на отвореном, потребно им је склониште, храна, вода, санитарне услуге, здравствене услуге, заштита и одјећа", изјавио је европски комесар за управљање кризама Јанез Ленарчич.

петак, 3 децембра, 2021 / 13:36

ЕУ дозначила је још 2,5 милиона евра хуманитарне помоћи за подршку угроженим избјеглицама и мигрантима у БиХ, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Процијењено је да се више од 1.000 људи налази изван привременог смјештаја, са ограниченим приступом основним услугама. Изложени су све хладнијем времену јер долази зима, те бројним ризицима по питању заштите, док ситуација са дјецом без пратње захтијева посебну пажњу.

Како би се позабавила овим потребама, ЕУ је спремна да настави да пружа хуманитарну помоћ, навео је он.

"Достојанство и безбједност свих особа, посебно оних најугроженијих, мора се обезбиједити и заштитити све вријеме. Хуманитарним партнерима потребан је пуни приступ људима којима је потребна помоћ, гдје год они били", указао је Ленарчич.

Додијељена сума од 2,5 милиона евра пружиће даљу подршку у смислу рада на терену и заштите, укључујући заштиту дјеце, те подршку оној без пратње како у центрима тако и изван њих.

Овај новац ће се искористити и за хитно потребну здравствену заштиту, коју је погоршала пандемија ковид 19, укључујући психосоцијалну подршку и помоћ за ментално здравље, наводи се у саопштењу.

Од почетка 2018. године, у БиХ је стигло више од 84.120 избјеглица и миграната западнобалканском миграционом рутом.

ЕУ је од тада обезбиједила 101,85 милиона евра директно БиХ уз помоћ партнерских организација, укључујући износ од више од 16 милиона евра хуманитарне помоћи.

Хуманитарна помоћ ЕУ фокусира се на покривање најнужнијих потреба, као што су услуге примарне и секундарне здравствене заштите, ограничавање ширења пандемије вируса корона и пружање помоћи за ментално здравље и психо-социјална подршка.