Украјина укинула социјалне бенефиције за 16 категорија становништва

Украјински званичници саопштили су данас да држава нема довољно новца за исплату социјалних бенефиција појединим грађанима који на њих имају право, укључујући угрожене из околине Чернобила и учеснике совјетског рата у Авганистану.  Парламенту је достављен приједлог закона о укидању социјалних бенефиција за 16 категорија становништва, што је изазвало протесте оних који ће бити обухваћени буџетским […]

субота, новембар 5, 2011 / 14:48

Украјински званичници саопштили су данас да држава нема довољно новца за исплату социјалних бенефиција појединим грађанима који на њих имају право, укључујући угрожене из околине Чернобила и учеснике совјетског рата у Авганистану.

 Парламенту је достављен приједлог закона о укидању социјалних бенефиција за 16 категорија становништва, што је изазвало протесте оних који ће бити обухваћени буџетским резовима, преноси агенција Риа новости.

Прошле седмице у Кијеву и осталим украјинским градовима одржани су велики протести поводом ових непопуларних мјера, укључујући скуп око 1 000 учесника акције чишћења терена послије нуклеарне катстрофе у Чернобилу.

"Разумијем емоције људи који су жртвовали своје здравље да би заштитили земљу. Са друге стране, треба да схватимо да су могућности државе ограничене. Социјалне бенефиције можемо да плаћамо из фондова којима располажемо. Не можемо даље повећавати дужнички терет", изјавила је Ирина Акимова, први замјеник шефа администрације украјинског предсједника.

Амандмани на закон о социјалним бенефицијам усвојени су у првом читању почетком септембра. Друго читање требало је да буде одржано прошле седмице, али је одгођено због протеста.

У санирању посљедица експлозије нуклеарног реактора у Чернобилу, у априлу, 1986. године учествовало је више од 500 000 радника. Послије несреће, око оштећене нуклеарке проглашена је забрањена зона у кругу од 30 километара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *