Протекли самит Г20 доживио фијаско

Протекли самит лидера Групе 20 посвећен дужничким проблемима еврозоне био је „фијаско од почетка до краја“ и најсуморнији глобални скуп још од неуспјелог састанка о свјетској трговини праћеног великим немирима у Сијетлу 1999. године, пише британски „Гардијан“.   "Најбоље што се може рећи за окупљање Г20 јесте да су свјетски лидери добили прилику да дају […]

субота, новембар 5, 2011 / 14:44

Протекли самит лидера Групе 20 посвећен дужничким проблемима еврозоне био је „фијаско од почетка до краја“ и најсуморнији глобални скуп још од неуспјелог састанка о свјетској трговини праћеног великим немирима у Сијетлу 1999. године, пише британски „Гардијан“.

  "Најбоље што се може рећи за окупљање Г20 јесте да су свјетски лидери добили прилику да дају одушка својим фрустрацијама и љутњи. Али није договорено ништа од суштинског значаја. Нема додатног новца за Међународни монетарни фонд (ММФ), а Европа је наишла на хладан став Кине када је затражила допринос за свој кризни фонд", пише у коментару.

У тексту се додаје да је самит у Кану протекао у сјенци неочекиване најаве референдума о европском пакету помоћи у Грчкој, наговјештаја финансијске катастрофе у Италији и даљег погоршања стања глобалне економије.

"Гардијанов" коментатор наводи да су лидери Г20 пуна два дана држали лекцију о међусобном нејединству и примјећује да су се Вашингтон и Пекинг коначно једном нашли на истој страни, против заједничког непријатеља – нервозних Европљана.

У тексту се напомиње да су суд о резултатима самита одмах дала финансијска тржишта, на којима се догодио пад вриједности акција, као и раст камате на даље задуживање Италије.

На крају самита саопштено је да ће министри финансија земаља Г20 размотрити начине за повећање фондова ММФ-а, да ће чланице Г20 које нису дио еврозоне испитати могућност да дају допринос европском кризном фонду након што Европа доведе у ред своје финансије, те да је формирана радна група која ће размотрити проблем незапослености младих.

"Гардијанов" коментатор наводи да су очекивања уочи састанка била много већа и подсјећа да је француски предсједник Никола Саркози видио скупу у Кану као прилику за покретање кампање за освајање новог мандата, уз објаву конкретних мјера које ће осигурати опоравак глобалне економије, сарадњу са пословним свијетом и синдикатима, те напредак у области усвајања пореза на финансијске трансакције.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *