Укинуше нам визе

На данашњем састанку министара унутрашњих послова 27 земаља чланица ЕУ одлучени је да се укину визе грађанима БиХ и Албаније. Одлука ће 14. децембра бити објављена у службеном листу ЕУ, а грађани БиХ ће од 15. децембра моћи слободно путовати. Ова одлука је донесена једногласно, тачније, Холандија се сложила да повуче резерве које је још […]

понедељак, 8 новембра, 2010 / 08:30

На данашњем састанку министара унутрашњих послова 27 земаља чланица ЕУ одлучени је да се укину визе грађанима БиХ и Албаније.

Одлука ће 14. децембра бити објављена у службеном листу ЕУ, а грађани БиХ ће од 15. децембра моћи слободно путовати.

Ова одлука је донесена једногласно, тачније, Холандија се сложила да повуче резерве које је још крајем прошле недјеље имала на укидање виза за БиХ и Албанију.

Безвзни режим ће имати два контролна механизма, мониторинг којим ће се провјеравати да ли се договорени и достигнути стандарди поштују у континуитету и механизам раног упозоравања у облику сталног дијалога у чије је фокусу питање азиланата.

Власти у БиХ морале су да испуне 174 техничка услова, од којих је најважнији увођење биометријских пасоша, да би дошло до данашњег укидања виза за путовања у земље Шенгена.

Европска комисија је 27. маја предложила укидање виза за БиХ, а Европски парламент то прихватио 7. октобра.Оставите одговор