Ухапшен Неђо Илић: Шуме и „Црвена земља“

Полиција је ухапсила Неђу Илића, бившег директора ЈП „Шуме РС“, те донедавног помоћника министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

уторак, октобар 2, 2012 / 11:58

Полиција је ухапсила Неђу Илића, бившег директора ЈП „Шуме РС“, те донедавног помоћника министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Мирна Шоја, портпарол МУП-а РС, изјавила је данас наводећи иницијале осумњиченог да ће Илић након саслушања у ЦЈБ Бањалука уз извјештај бити спроведен у бањалучко Окружно тужилаштво.

„У току је давање изјава у ЦЈБ, а ово лице је осумњичено за злоупотребу службеног положаја и овлаштења у вријеме обављања дужности генералног директора ‘Шума Републике Српске'“, изјавила је кратко Шоја.

„Независним“ је потврђено да је против Илића покренута и финансијска истрага, која би могла резултирати одузимањем Илићеве имовине и блокирањем рачуна.

Извор близак истрази објаснио је данас да Илића терете за склапање милионски штетних уговора с фирмама из Федерације БиХ, које су у међувремену пропале, затим за малверзације у вези с Фудбалским клубом Црвена земља из Нове Веси, код Српца, малверзације у вези с набавкама шумских трактора, те оружја и опреме за шумаре.

„Илић је склопио низ штетних уговора с фирмама из Федерације БиХ. Давао им је робу у вриједности од неколико стотина хиљада КМ на одгођено. У међувремену би та фирма пропала и ‘Шуме РС’ су константно западале у губитке. Током истраге утврђено је да су неке фирме којима је давана милионски вриједна роба имале једног запосленог“, испричао је извор близак истрази.

Фудбалски клуб Црвена земља у међувремену је пропао, а крах бившег прволигаша РС блиско је повезан с Илићевим одласком с мјеста првог човјека „Шума РС“.

Клуб је вртоглавом брзином у неколико сезона доспио у Прву лигу РС но, како је Илић отишао с мјеста директора ЈП „Шуме РС“, тако је и поменути клуб доживио фијаско.
Покренута и финансијска истрага која би могла резултирати одузимањем Илићеве имовине и блокирањем рачуна

Милорад Ђенић, предсједник Скупштине ФК Црвена земља, изјавио је данас за „Независне“ да је, како каже, „све у вези с изградњом објеката и трибина овог клуба било уредно“.

„Све је то већ провјеравала и Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, али и Министарство породице, омладине и спорта и све је било регуларно“, изјавио је Ђенић.
Он је додао да је за изградњу објекта уз фудбалски терен и трибину утрошено 102.000 КМ.
Раније су се појављивале информације да су „Шуме РС“, док је тим предузећем руководио Илић, биле један од главних финансијера србачког клуба Црвена земља, а чији дрес је носио и Илићев син.

Спомињало се, такође, да је од 2007. до 2009. године у тај клуб уложено 160.000 марака, из буџетског новца намијењеног за спорт.

Наиме, Влада РС је Илића, који је кадар СНСД-а, на сједници одржаној 13. септембра ове године разријешила дужности помоћника министра. Илић је ту одлуку прокоментарисао ријечима да се ту не ради ни о чему необичном.

„На мјесто помоћника министра именован сам на мандат од годину дана и то је недавно истекло, па да сам очекивао тако нешто“, рекао је тада Илић.
Упоредо с његовим разрјешењем с дужности у Министарству, спекулисало се о Илићевом повратку у ЈП „Шуме РС“, гдје би, како је тада спомињано, био распоређен на неко од руководећих мјеста, но све је то сада на „стакленим ногама“.

Илић је помоћник министра био од краја јула прошле године, а на ту функцију именовала га је Влада РС, одмах након што га је Надзорни одбор ЈП „Шуме РС“ на телефонској сједници разријешио дужности директора овог предузећа.

Послије тога у највишу фотељу ЈП „Шуме РС“ сјео је Срђан Љубојевић, који је каријеру у том предузећу такође завршио неславно.

Наиме, Љубојевић је ухапшен 15. октобра ове године у Бањалуци због мита „тешког“ 10.000 марака, а потом је, истог дана, разријешен с функције првог човјека „Шума РС“.
Мјештани чули за хапшење

У Новој Веси, надомак Српца, гдје се налази напуштени стадион Фудбалског клуба Црвена земља, ДАНАС је све било сабласно празно.

Терен обрастао у високу траву, разбијена стакла на помоћним објектима и страначки плакати за предстојеће локалне изборе све је што смо затекли на том терену.
Ријетки мјештани на које смо наилазили одмахују руком не желећи да коменаришу хапшење Неђе Илића, некадашњег директора „Шума РС“.

Локални ветеринар, који није желио да нам открије име, рекао је да је чуо за хапшење, али да не би волио да коментарише. На питање да ли мисли да је Илић нешто скривио, слијеже раменима и каже да би то требало да утврде они који су га ухапсили.26 КОМЕНТАРА

 1. Чек чек мало, јел то клуб бившег нам министра омладине, Прокопија, оног што је јако волео да пише стратегије спорта?

 2. Кад све сагледам дође ми да одем на пусто острво далеко од свих лажи и подвала које је ова свјетина у стању направити! Али од ових ситних превараната и лажова Балканског типа гори су ми они који то раде на планетарном нивоу а којем се ови наши само повијају и прилагођавају!

  http://www.srpskilist.net/gledista/reci

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=421749984551458&set=a.225020047557787.56370.225012040891921&type=1&theater

  https://www.youtube.com/watch?v=1ynIDmUAvRA&feature=player_embedded

  https://www.youtube.com/watch?v=IOoXBtw99aI&feature=player_embedded

  И коначно у овој цртици све је јасно: (Гоје које се спомињу су у слободном преводу СВИЊЕ)

  У Протоколима се, између осталог, каже:
  ‘‘Да умови Гоја не би стизали да мисле и запажају, треба их одвратити на индустрију и трговину. Тако ће све нације тражити своје користи и у борби за њих неће приметити свог заједничког непријатеља. Али да би слобода коначно разјела и разорила гојска друштва, треба индустрију ставити на шпекулантну подлогу; то ће допринети да се оно што индустрија отме од земљорадње не задржи у рукама, већ да пређе у шпекулацију, то јест у наше класе. Напорна борба за надмоћност, ударци у економском животу створиће, а и створили су већ, разочарана, хладна и немила друштва. Ова друштва имаће потпуну одвратност према вишој политичкој религији. Њих ће руководити само рачун, то јест злато, према коме ће они гајити прави култ, ради оних материјалних наслада које оно може дати. Тада ће ниже класе Гоја, не из жеље да служе добру, па шта више и не ради богатства, већ из чисте мржње према привилегованим, поћи за нама против наших конкурената за власт – интелектуалаца Гоја.

 3. @nika

  Hypo banka се нагло подигла са ратовима деведесетих у бившој СФРЈ. То је банка за прање пара и то ће вријеме показати. Није случајно да имају више експозитура управо по земљама бивше нам државе него било гдје друго рачунајући и Аустрију која им је матична земља. Мало је познато да су Милошевић и Туђман имали заједничке рачуне у Лондону и Паризу у вријеме најжешћих сукоба између Срба и Хрвата током деведесетих!

  Зло је посијано и оно ниче као коров, а сви они који имају намјеру да уђу у фронталну борбу с њим су унапријед губитници. Пуно је крви просуто, пуно је криминала пуштено из Пандорине кутије, и пуно је индоктринација учинила своје да људима отупи свијест шта нам се заправо догађа и ко ту уопше вуче конце наше судбине!

  Само солидарност и свијест о злу може нешто промијенити и то у дугачком временском раздобљу, а колико смо са тим ТАНКИ излишно је и писати.

  Стање је катастрофално, а политичаре које гледамо ових дана по разним кампањским активностима личе на циркусанте према проблемима који нам висе о врату као тежак камен, а наметнут са намјером да окајемо гријехе кад су нам боловања била дугачка и плаћена, кад су радници имали викендице по мору, кад је школовање и лијечење било бесплатно, кад се у 8 сати могло изаћи са радног мјеста и бавити додатним послом или чак спавати. Прелаз из иреалног у реални свијет нам се чини болним, али нико о томе не пише или је то спорадично. У школама се не уче лекције којима бисмо стекли знања са којима би се требали ухватити у коштац са проблемима, него напротив, школе избацују зомбије, послушнике који могу једино да се снађу у хијерархијама појединих странака, којима су потребни лидери јер нико не смије свој став да јасно представља, јер му је тако одсјечена могућност било какве егзистенције… итд…

  Нека ми опрости ова јавност, ја сам само човјек који никад није престао да се узда у моћ логике!

 4. E, izgleda da je pocelo i po kumovima i zasluznim SNSD ovcima. Interesuju me komentari placenika iz crvene kuhinje. Dajte sad nekakav komentar ljudi, mario 85, vanjakrajina,ninabanjaluka i slicni. Zar je moguce da ce mocni Nedjo prenociti u buvari…… B-)

 5. bojim se da ponovo ne bude ko u onoj africkoj:kad se potuku slonovi najvise strada trava, naime ne bi me iznenadilo da cuvar srpske nijemcima nudi gornju drinu a mozda i elektroprivredu u zamjenu za obustavljanje optuznice po uzoru na svog idola i on je iz istih razloga dao elektroprivredu cg talijanima.x-(

 6. Pa, dragi moj Soliumt!
  Procitao sam davno Protokole, ali ovi nasi gledaju Sulejmane Velicanstvene i druge serije koje ih otupljuju umjesto da ista procitaju.
  Ko imalo ima u glavi vidi da je vatikanskonjemackoizraelski projekat Zlatna milijarda uz pomoc potkupljenih neofasista poput nasega fircija uveliko pustio korijenje. Nazalost.

 7. Pa, dragi moj Soliumt!
  Procitao sam davno Protokole, ali ovi nasi gledaju Sulejmane Velicanstvene i druge serije koje ih otupljuju umjesto da ista procitaju.
  Ko imalo ima u glavi vidi da je vatikanskonjemackoizraelski projekat Zlatna milijarda uz pomoc potkupljenih neofasista poput nasega fircija uveliko pustio korijenje. Nazalost.

 8. Marko Aurelije, 02.10.2012. 17:21:26
  nemoj tako marko imaju oni i pametnijeg posla da blate Drazena ekipu i opoziciju a sad kad su vidjeli da gube vecinu rade po cetvorobrigadnom sistemu.B-)

 9. Marko Aurelije, te sto si nabrojao su iz bigerovog kruzoka, ali posto na kruzoke idu glupi i neznalice, firci i gensek su povukli MR bigera, posto im se gadno drma tlo pod nogama, a mozda i helikopter padne kao sto je pao i avion Dzemin. ili makedonskog predsjednika.

 10. Pa i kum Mile Radisic je bio kratko vrijeme u Tunjicama pa je izasao jos ojacan u nove poslovne poduhvate ( 120 Mio. KM vrijedan poslovno stambeni objekat).
  Nedjina i Prokina doniranja FK uz Srpca su malenkost u poredjenju sa ostalim malverzacijama ali vjerovatno zbog SIPE se pokusava primiriti situacija…

 11. B-)

  Хехе..још једна промашена дротовска акција, исто као кад су хапсили Кељемендија по Сарајеву, па умјесто њега ухапсили његове возаче и чистаче ципела, а он им утекао, тако и у овом случају, ухапсили су овог прцвољка обичног извршиоца, а Кеље…пардон додикљенди се извукао..

  Циркус остаје циркус, некад летећи, са хеликоптерима, а некад лежећи са овим прцвољцима патуљастим извршиоцима великих крађа!
  Кад буду хапшени наредбодавци, онда ћу то тумачити као озбиљно хапшење, до тад, не занимам се са овим маспропагандним порукама пропале владе РС-а!

 12. Uzaludna je nada i gubljenje vremena očekivanje da će se bez snažne pomoći, pritisaka i intervencija spolja ovo ubijeno društvo osloboditi udruženih zločinaca raznih specijalnosti.

  Lijep pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *