ДП и ПДП поднијели кривичну пријаву против ГИК

Демократска партија (ДП) поднијела је кривичну пријаву против четири члана Градске изборне комисије Бањалука, саопштио је предсједник ове странке Драган Чавић. Додаје да постоје оправдани разлози за сумњу да може доћи до кривичног дјела повреде слодобе опредјељења бирача, подмићивања при избору у гласању, повреде тајности гласања, изборне преваре и злоупотребе службеног положаја. "Све ове особе […]

уторак, октобар 2, 2012 / 11:03

Демократска партија (ДП) поднијела је кривичну пријаву против четири члана Градске изборне комисије Бањалука, саопштио је предсједник ове странке Драган Чавић.

Додаје да постоје оправдани разлози за сумњу да може доћи до кривичног дјела повреде слодобе опредјељења бирача, подмићивања при избору у гласању, повреде тајности гласања, изборне преваре и злоупотребе службеног положаја.

"Све ове особе су у директним везама с врхом СНСД-а и с кандидатом СНСД-а за градоначелника Бањалуке Слободаном Гаврановићем. И нико од њих не може непристрасно обављати функцију на начин да избори буду проведени у складу са законом, непристрасно и фер како то прописују изборни закони РС-а и БиХ", навео је Чавић на прес-конференцији.

Такође, наглашава Чавић, упућен је и захтјев ЦИК-у да се утврди да ли избори у Бањалуци могу бити фер уз, како каже, сукоб интереса који се јавља, јер је супруга једног члана Градске изборне комисије Бањалука истовремено кандидаткиња на листи СНСД-а.
"Законом је то дефинисано као сукоб интереса", категоричан је Чавић.

И Партија демократског прогреса (ПДП) поднијела је посредством свог адвокатског тима кривичну пријаву Окружном тужилаштву Бањалука против чланова Градске изборне комисије Бањалука због, како наводе, изборне крађе на општим изборима из 2010. године, те шест чланова бирачких одбора у насељу Крмиње и два у Крупи на Врбасу.

Потпредсједник ове странке Бранислав Бореновић казао је да су двије године чекали да надлежне институције у РС и БиХ предузму "одређене радње о питању изборне крађе која се десила на изборима 2010, али нису ништа урадили иако је графолошки утврђено да су постојале нерегуларности".

Он тврди да постоје докази о изборној крађи тада у Бањалуци, а сумња да се "исто планира и на овим изборима", па су стога одлучили да се "то више не деси и браниће то свим средствима".

Наглашава да је пријављене чланове бирачких одбора именовала Градска изборна комисија Бањалука, у чему виде и њихову спрегу у цијелом случају.
Ове двије стране чине коалицију "Заједно за Бањалуку", у подршци Драгану Чавићу у трци за градоначелника Бањалуке.0 КОМЕНТАРА

 1. Gospodo, ovo vam je prvi pametan potez. Doduše malo zakasnio ali treba da se na ovome insistira. Dobro ste se sjetili da podržite ono što je doktor Stevandć rekao još prije 10 dana.
  Trebali ste odmah da zajedno učestvujete protiv manipulacija ali ste radije pljuvali po doktoru i uništavali mu bilborde.
  Ali dobro de, idemo dalje važno je da nas SNSD ne pokrade.
  To znaju najbolje.

 2. Pretpostavljam da je rijec o Gordani Lihovic, dugogodisnjoj Gavranovicevoj saradnici koja je na listi za odbornika, a muz joj radi u Gradskoj izbornoj komisiji.Sve se bojim da ce taj biti objektivan.Ili ima jos primjera?

 3. Ovo je nešto dobro i ovako treba da se radi svaka čast, ali mi nije jasno kako to BRANISLAV BORENOVIĆ naš uvaženi građanin i gospodin može da nešto kaže za Krmine kad dolje ne dolazi ni svake 4 godine kad se izbori održavaju, kako ga nije sramota???

 4. Ово цјеним као добар потез, мало закаснио.
  Само треба једна здрава одлука и храбра да се донесе, да обе партије званично подрже др Ненада Стевандића као будућег градоначелника.
  Да побједи са што већом разликом да се убједљиво скине валдајуће олигархија.

  Такав избор ће бити добар и за ПДП и за ДП бираче.
  И наставите даљу борбу и недајте да се врши злоупотреба на изборима било које врсте.

  Бањалуци недостаје пуно тога , посла грађанима, споменик борцима, политика рађања, а не абортирања…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *