Уговорен пројекат заједничког војног авиона: ЕУ улаже 100 милијарди евра у ратну машину

Француска, Њемачка и Шпанија саопштиле су данас да су постигле споразум о наредним корацима у развоју новог борбеног авиона, што је највећи европски одбрамбени пројекат, вриједан више од 100 милијарди евра.

понедељак, 17 маја, 2021 / 13:54

Француска се највише залаже за пројекат борбеног авиона, који обухвата нову генерацију беспилотних летјелица и оних са посадом, као кључан за Европу у јачању њене одбрамбене аутономије и суочавање са конкуренцијом из Кине, Русије и САД.

Сљедећа фаза у овом пројекту коштаће око 3,5 милијарди евра, а трошак ће равноправно подијелити ове три земље.

"Француска, Њемачка и Шпанија развијају један од најважнијих алата своје суверености, за Европу у 21. вијеку", написала је на "Твитеру" француски министар одбране Флоранс Парли.

Компаније "Дасо авијација", "Ербас" и "Индра" укључене су у програм почетка замјене француских авиона "рафал" и њемачко-шпанског "јурофајтера" од 2040. године.

Издвојени износ покриће трошкове дизајнирања борбеног авиона и дрона до 2024. године и почетак прављења показних примјерака, рекао је извор из француског Министарства одбране.

Према условима споразума, борбени авион неће имати црну кутију да би се појачала заштита осјетљивих комерцијалних информација, додао је овај извор.