Ученици на сјеверу Косова одржаће наставу на барикадама

По угледу на јучерашњи примјер ученика Медицинске школе у Косовској Митровици, који су на барикади у Рудару одржали час историје, и ученици осталих школа у косовско-митровичком региону исказаће наредних дана свој протест због најаве укидања српских институција на Косову. Како јавља Радио КИМ, данас ће ученици и предшколци изаћи на улице Косовске Митровице и Зубиног […]

уторак, 6 септембра, 2011 / 07:08

По угледу на јучерашњи примјер ученика Медицинске школе у Косовској Митровици, који су на барикади у Рудару одржали час историје, и ученици осталих школа у косовско-митровичком региону исказаће наредних дана свој протест због најаве укидања српских институција на Косову.

Како јавља Радио КИМ, данас ће ученици и предшколци изаћи на улице Косовске Митровице и Зубиног Потока и мирном протестном шетњом послати поруку међународној заједници и властима у Београду да жела да иду у српске школе, да уче по плану и програму своје државе Србије и да им је циљ да се образују као што су то њихови преци чинили.

Начелник школске управе Министарства просвјете на Косову и Метохији Предраг Стојчетовић изјавио је да је подржана иницијатива ученичког парламента Медицинске школе да се час одржи на барикади што је и учињено, а какве ће манифестације у наредном периоду бити организоване није могао да прецизира.

"Ученици имају право да искажу своје мишљење и незадовољство због укидања институција, пре свега образовних, јер би то утицало да се иселе и школовање наставе у централној Србији", рекао је Стојчетовић.

Припадници КФОР-а блокирали су у селу Изворе у потпуности саобраћај на путу Бањска – Нови Пазар, због чега ће грађани у све четири општине на сјеверу Покрајине организовати мирне протесте.