Убједљиво највећу зараду на тржишту телефона има америчка Јабука

Андроид има много ширу и већу базу корисника, када су у питању инсталирани уређаји, у поређењу са Епл иОС-ом. Упркос томе што Епл управља мањим дијелом тржишта, компанија из Купертина је заправо водећа по заради на тржишту телефона, према наводима из истраживања компаније Кантерпоинт.

петак, 15 октобра, 2021 / 15:39

Према извјештају, током другог тромјесечја 2021. године Епл је успио да оствари 75% оперативне зараде на тржишту телефона и 40% прихода. То је упркос чињеници да Епл држи само 13% глобалне испоруке мобилних телефона. Кантерпоинт сугерише да је разлог тога снажан бренд компаније – упркос високим цијенама АјФона, корисници их и даље купују.

Извјештај такође напомиње да је приход од 40% нешто нижи у поређењу са оним што је остварено током четвртог тромјесечја 2020. године, када је Еплов удио у приходу на тржишту телефона износио 50 процената.

Потребно је истаћи да ови прорачуни и бројке нису службени, јер Епл не дијели податке о продаји или испоруци својих АјФон уређаја, па је поменуту статистику најбоље узети као номиналну вриједност.