Приватни универзитет Харвард повећао богатство на 53,2 милијарде долара

Харвард, већ најбогатији на свијету међу универзитетима, саопштио је у четвртак да је у фискалној години која је завршила у јуну остварио добит и повећао своје богатство на 53,2 милијарде долара.

петак, 15 октобра, 2021 / 15:43

Универзитет је повећање добити, које је његова управа назвала "изванредним”, остварио улагањима у приватни и јавни сектор.

Током претходне фискалне године, која се завршила у јуну 2020. године, свега неколико мјесеци након почетка пандемијске кризе, универзитет је саопштио да је остварио добит од 7,3 одсто.

Главни менаџер за инвестиције и извршни директор компаније Харвард Манаџмент Компани, Н. П. Нарвекар рекао је да би овогодишња добит била доста већа да је универзитет инвестирао у ризичније послове. Међутим, напоменуо је да такав резултат није могуће остваривати сваке године.

Нарвекар је у годишњем финансијском извјештају универзитета навео да је Харвард посљедњих година рескирао много мање од других универзитета.

"Другим ријечима, с обзиром на кретања на тржишту у прошлој години, знатно већи ниво ризика драматично би повећао зараду Харварда”, рекао је Нарвекар.

Тако је на примјер МИТ (Масачусетски Институт за Технологију) у овој фискалној години остварио добит од 56 одсто, повећавши своје богатство на 27,4 милијарде долара, а Браун с 52 одсто добити сада на 6,9 милијарди долара.