У Тунису се опет кува

Снаге безбједности у Тунису употријебиле су сузавац да растјерају око 300 антивладиних демонстраната испред зграде Министарства унутрашњих послова. Протести су услиједили након јучерашњег сукоба снага безбједности и демонстраната на истој локацији када је повријеђен 21 полицајац и оштећене три полицијске станице. Један 22-годишњи мушкарац повријеђен је када је полиција испалила десетине хитаца упозорења како би […]

субота, 26 фебруара, 2011 / 16:35

Снаге безбједности у Тунису употријебиле су сузавац да растјерају око 300 антивладиних демонстраната испред зграде Министарства унутрашњих послова.

Протести су услиједили након јучерашњег сукоба снага безбједности и демонстраната на истој локацији када је повријеђен 21 полицајац и оштећене три полицијске станице.

Један 22-годишњи мушкарац повријеђен је када је полиција испалила десетине хитаца упозорења како би спријечила демонстранте да кроз прозоре уђу у зграду Министарства, рекао је очевидац Франс преса.

Дописник Франс преса рекао је да је велики број полицајаца, многи у цивилном одијелу наоружани палицама и са маскама преко лица, учествовао у растјеривању демонстраната по околним улицама.

Он је додао да је полиција ухапсила неколико лица.

Десетине хиљада демонстраната изашле су јуче на улице пријестонице Туниса тражећи оставку предсједника прелазне владе, који је дио збаченог режима лидера Зине Ел Абидина Бен Алија.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да су три полицијске станице изгорјеле и опљачкане током синоћњих сукоба оптужујући ђаке и студенте.

"Позивамо родитеље да обесхрабре дјецу од учествовања у оваквим демонстрацијама и да их савјетују да иду на наставу и избјегну да буду штит групи хулигана", наводи се у саопштењу Министарства.

Као одговор на растуће протесте влада премијера Мохамеда Ганушија најавила је јуче да ће нови избори бити одржани до средине јула.

Око 100 000 демонстраната прошло је главном туниском авенијом у петак узвикујући "Гануши одлази и "Револуција до побједе".

Ово су највеће од неколико демонстрација против прелазне владе од пада Бен Алија 14. јануара, који је услиједио након вишенедјељних протеста.

Ганушијева прелазна влада, формирана 17. јануара и задужена да води земљу до избора, суочава се скоро сваки дан са захтјевима демонстраната да одбаци "остатке" старог режима.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор