Пен БиХ: Чекићу није мјесто у образовању

Управни одбор Пен Центра БиХ осудио је говор мржње професора Факултета политичких наука у Сарајеву Смаила Чекића и оцијенио да појединцима који такав говор користе, најчешће за политичке сврхе, не би требало да буде мјеста у образовним институцијама на територији БиХ. "Рјечник мржње и нетолеранције се не би смио појављивати у јавном говору, посебно у […]

субота, фебруар 26, 2011 / 14:30

Управни одбор Пен Центра БиХ осудио је говор мржње професора Факултета политичких наука у Сарајеву Смаила Чекића и оцијенио да појединцима који такав говор користе, најчешће за политичке сврхе, не би требало да буде мјеста у образовним институцијама на територији БиХ.

"Рјечник мржње и нетолеранције се не би смио појављивати у јавном говору, посебно у оквиру академске заједнице, која је мјесто интелектуалне размјене, а не вријеђања и дисквалификација другога. Приватни ставови могу бити какви год, ма са које стране долазили, али јавни говор, који је посебно рањив у послијератној БиХ, напросто мора подразумијевати много више свијести о мјесту, времену и контексту у којем се изговара", наводи Управни одбор.

Упрвани одбор Пен Центра БиХ истиче да је јавни простор у БиХ контаминиран општим недостатком свијести за посљедице изнесених ставова и изговорених ријечи, пише данашњи "Глас Српске".

"Тим још више јача потреба да свако од нас појединачно, а тиме мислимо посебно на интелектуалну и академску заједницу, на свим нивоима власти и институција, као и политичког говора, освијести властити говор и буде одговоран за његове посљедице да би се на тај начин оживјело рањиво и крхко ткиво демократије", сматрају у Пен Центру.

Чекић је на Округлом столу на Бошњачком институту у Сарајеву рекао да је "основ српског фашизма срж српске (агресивне) националне културе, која у бити свог мита садржи огромну количину мржње и насиља, тенденцију ка извршењу геноцида, а култура мржње његује се унутар породичне (православно српско црногорске) и племенске традиције, кроз Мит о Косову и Његошев ‘Горски вијенац’, гдје је по српској националној култури, истребљење муслимана свети и херојски чин".Оставите одговор