У Трсту се слави Српска нова година

Градске власти Трста у знак пажње према српској заједници која се живи у овом граду, и која је оставила велики траг у његовој историји, одлучила је да продужи новогодишње славље.

четвртак, јануар 10, 2019 / 19:59

Умјесто да се скину 7. јануара као и сваке године до сада, украси главних градских тргова и улица у Трсту ове године ће остати до 15. јануара.

Ову одлуку је донијела општинска власт и градоначелник Трста Роберто Дипјаца, након разговора са портпаролом Српске вјерске заједнице оцем Рашком Радовићем.

„Веома смо задовољни одлуком Тршћанске општинске власти, а посебно одлуком градоначелника. То показује да Трст одржава своју предивну физиономију мултирелигијског, мултиетничког и мултикултуралног града“, рекао је отац Рашко, извјештава „Спутњик“.

„Ми смо то радили у прошлости и то радимо данас. Мислим да многи знају добре раднике, раднике и занатлије који представљају Србе у Трсту. Сви доприносе развоју града. Ми смо солидна заједница која не ствара проблеме. Као религиозна конгрегација образујемо наше суверенисте да живе у пријатељству са својим комшијама, упркос културним и вјерским разликама. На крају крајева, задатак нас хришћана је да у сваком човјеку пронађемо оно што је добро. Стога се овом приликом захваљујем градоначелнику. Његов гест показује да је Трст град истинског суживота“, закључио је отац Радовић.

Први човјек Трста је овом приликом објавио видео на свом профилу на Фејсбуку, у ком је честитао Божић Српској православној заједници у Трсту.

„Желим срећан Божић српској православној заједници у Трсту и захваљујем им се јер деценијама живе и раде у Трсту, доприносећи друштвеном, културном и економском расту града. Због тога сам одлучио да од ове године божићне и новогодишње декорације у Трсту, умјесто да буду уклоњене као и увијек након католичког Богојављења, остану да улепшавају главне градске тргове и улице и за православни Божиц́ који се слави 7. јануара и за српску православну Нову годину 14. јануара. Срећан Божић и срећну српску Нову годину желим свим Србима“, рекао је градоначелник Трста Роберто Дипјаца, а преноси „Спутњик“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *