У Призрену поткопани темељи средњовјековне цркве

У насељу Поткаљаја у Призрену поткопани су темељи на средњовјековној цркви Свете Недеље, чија је статика већ угрожена и захтијева хитну санацију, саопштено је из Епархије рашко-призренске. Албанац, који је наводно власник парцеле која се налази поред цркве, започео је копање темеља за нову зграду и поткопао темеље цркве. Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска пријавила је […]

четвртак, 23 јуна, 2011 / 08:04

У насељу Поткаљаја у Призрену поткопани су темељи на средњовјековној цркви Свете Недеље, чија је статика већ угрожена и захтијева хитну санацију, саопштено је из Епархије рашко-призренске.

Албанац, који је наводно власник парцеле која се налази поред цркве, започео је копање темеља за нову зграду и поткопао темеље цркве.

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска пријавила је најновије оштећење на цркви у Призрену специјалном представнику ЕУ за српску духовну и културну баштину Димитрису Мосхопулосу захтијевајући хитно међународно реаговање, јер је ријеч о заштићеном објекту и простору уже историјске зоне Призрена.

Полиција потврдила оштећење и саопштила да то није у њиховој надлежности.

"Случај је полицији пријавио свештеник Слободан. Наша јединица је са њим изашла на лице места да би утврдили стање. Утврђено је да је црква оштећена и да то није у надлежности полиције. Свештеник и лице које је цркву оштетило договорили су се да проблем реше са општинским властима", рекао је портпарол полиције за регију Призрена Хазри Бериша.

Црква Света Недеља налази се у древном призренском насељу Поткаљаја, у коме су прије рата већином живјели Срби. Ријеч је о мањем храму из 14. века који је у марту 2004. године оштећен и са кога је у више наврата крадено олово са крова.