У новој години поскупљују цигарете

Од почетка 2012. године посебна акциза на цигарете биће повећана са 45 фенинга на 60 фенинга по кутији, а уколико се произвођачи цигарета и дистрибутери одлуче да укупно пореско оптерећење сноси крајњи потрошач, онда то значити поскупљење од 35 фенинга по паклици цигарета.  Портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић изјавио је да је Управни одбор одбор […]

петак, новембар 25, 2011 / 14:27

Од почетка 2012. године посебна акциза на цигарете биће повећана са 45 фенинга на 60 фенинга по кутији, а уколико се произвођачи цигарета и дистрибутери одлуче да укупно пореско оптерећење сноси крајњи потрошач, онда то значити поскупљење од 35 фенинга по паклици цигарета.

 Портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић изјавио је да је Управни одбор одбор те институције усвојио одлуку о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете за 2012. годину и да је то наставак хармонизације акцизне политике БиХ са политиком акциза на цигарете у ЕУ.

– Усклађивање ће трајати до 2014. године, када би минимална акциза на цигарете требало да буде 2,60 КМ по паклици, што значи да би тада најјефтинија кутија цигарета коштала пет марака – рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, калкулацију нових малопродајних цијена цигарета формираних у складу с Одлуком о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете за 2012. годину, произвођачи и велики дистрибутери цигарета дужни су да доставе у УИО најкасније до 30. новембра.

Приходи по основу акциза на цигарете у овој години требало би да буду већи за 100 милиона КМ у односу на приходну годину, када је прикупљено 556 милиона.
Наредне године уз повећање посебне акцизе очекује се додатних 100 милиона КМ прихода од акциза на цигарете.

Новом одлуком о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете за 2012. годину дефинисано је да ће од 1. јануара на цигарете бити плаћана пропорционална акциза по стопи од 42 одсто на основицу утврђену у складу са Закона о акцизама и посебна акциза у износу од 30 КМ за 1.000 комада, односно 0,60 КМ за паковање од 20 комада.
Минималне акцизе на цигарете за 2012. годину износиће 1,65 КМ по кутији за паковање од 20 комада.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *