У кинеском ресторану келнери роботи, а кувари андроиди

У једном футуристичком ресторану на истоку Кине, андроиди се бакћу око шпорета, док роботи на точковима сервирају јела гостима. Овај мали локал, који је отворен прошле седмице у Куншану, у провинцији Ђијангсу, нуди регионалне специјалитете, али услуга нема ништа са традицијом, напротив. Два робота дочекују госте на вратима ресторана са неколико ријечи добродошлице, док четири […]

уторак, 19 августа, 2014 / 18:15

У једном футуристичком ресторану на истоку Кине, андроиди се бакћу око шпорета, док роботи на точковима сервирају јела гостима.

Овај мали локал, који је отворен прошле седмице у Куншану, у провинцији Ђијангсу, нуди регионалне специјалитете, али услуга нема ништа са традицијом, напротив.

Два робота дочекују госте на вратима ресторана са неколико ријечи добродошлице, док четири мала андроида приносе супе, рижу и друга јела на послужавницима.

"Кћерка ми је тражила да јој направим робота јер мрзи кућне послове", објаснио је за АФП власник ресторана Сонг Југанг, додајући да му је то дало идеју да "запосли" андроиде и у свом локалу.

У кухињи раде два повећа плава робота са црвеним, трептећим лампама умјесто очију. Један је задужен за пржена јела, док други припрема равиоле и друге пуњење специјалитете.

Дио особља ресторана чине људи чији је задатак да одлазе у набавку и припремају софистициранија јела.

Сонг је за локални лист Сјандај Куаибао рекао да га је сваки робот коштао око 40.000 јуана (4.860 евра), колико отприлике износи годишња плата радника од крви и меса.

"Роботи разумију четрдесетак реченица и наредби из свакодневног живота. Никада се не разбољевају, не траже годишњи одмор, ни слободне дане", задовољно истиче власник ресторана.

Довољно их је пунити струјом током два сата да би ефективно радили пет сати.

Овај футуристички ресторан није први ове врсте у Кини. У Харбину, на сјевероистоку Кине, један сличан угоститељски локал отворен је 2012. године.

Цијена радне снаге је посљедњих година у Кини знатно порасла, те су многе компаније биле подстакнуте да убрзају аутоматизацију својих производних погона.

Кина је колико прошле године премашила Јапан као земља са највише индустријских робота.

У сваком случају, у Куншану, Сонгови гости су одушевљени новим искуством достојним научнофантастичних филмова.

Роботи се крећу у правој линији међу столовима, а када наиђу на препреку љубазно се извињавају.

"Досад никада нисам видјела робота да послужује храну. Јако сам изненађена", прокоментарисала је деветогодишња Јуан Јуан у сусрету са сивим андроидом њене висине.