У Казахстану ситуација стабилна и под контролом

"До 10. јануара, ситуација у Казахстану се стабилизовала и сада је под контролом. Државни и регионални противтерористички центри елиминисали су жаришта терористичке пријетње, а од терориста очишћене су све административне зграде у градовима Алмати, Кизилорда, Талдикорган и Караз", наводи се у саопштењу.

понедељак, 10 јануара, 2022 / 10:08

Ситуација у Казахстану стабилизовала се након масовних насилних протеста и тренутно је под контролом, саопштио је казахстански Државни одбор за безбједност.

Према наводима Одбора, обезбијеђени су кључни и статешки објекти, као и складишта оружја, а у току је операција у мјестима гдје би се милитанти и учесници насилних протеста могли скривати, јавио је ТАСС.

"Прикупља се евиденција о криминалним активностима", додаје се у саопштењу.

Одбор позива народ Казахстана да помогне службама за спровођење закона у идентификовању оних који су учествовали у тарористичким активностима и да предају оружје и муницију који су украдени током масовне побуне.

Протести у неколико градова у Казахстану почели су 2. јануара, а неколико дана касније постали су насилни. Велики број људи је повријеђен, а пријављени су и смртни случајеви.