Двадесет седам година након краја рата, Бања Лука добија градско обиљежје борцима ВРС

Градске власти Бањалуке расписале су међународни општи конкурс за израду идејног рјешења за централно градско спомен-обиљежје погинулим и несталим борцима одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, које ће град добити након готово три деценије.

понедељак, 10 јануара, 2022 / 10:25

"Конкурс је симболично објављен јуче на 30. рођендан Републике Српске, што је први корак ка томе да се простор познатог Крашевог паркинга – Трг српских јунака, у срцу нашег града, преуреди и постане велелепни трг посвећен нашим херојима", саопштено је из Градске управе.

Градоначелник Драшко Станивуковић позвао је све заинтересоване да учествују на овом конкурсу како би Бањалука кроз дизајн меморијала добила безвременски споменик који ће одати почаст погинулим и несталим борцима.

"Очување историје, њена промоција, даље образовање грађана и посјетилаца, те његовање припадности и захвалности покретачка су начела града Бањалуке за стварање савременог јавног простора у којем ће се наћи овај пројекат од националног значаја", навео је Станивуковић.

У градском Одјељењу за просторно уређење навели су да је конкурс расписан у жељи да се добије квалитетно вајарско-архитектонско мултифункционално рјешење спомен-обиљежја интегрисано у савремени јавни простор Трга српских јунака, као симбол поноса, тријумфа, слободе, живота и захвалности погинулим и несталим борцима одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Град Бањалука је расписао конкурс с циљем да се кроз валоризацију више пристиглих приједлога пронађе најквалитетније и најбоље рјешење.

Крајњи рок за подношење конкурсних радова је 11. април.