У Фон Трировом најновијем филму слика усташког клања

У најновијем контроверзном остварењу свјетске кинематографије данског редитеља Ларса фон Трира "Кућа коју је Џек саградио", које је приказано недавно на Канском фестивалу, појављује се и слика усташког клања у логору Јасеновац.

петак, мај 25, 2018 / 22:01

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић је рекао за "Блиц" да се ова фотографија, попут многих других које илуструју наратора који говори о злу у људима, појављује на секунд.

"Фотографија се појављује буквално на блиц, већина је и није препознала, уз многе друге које илуструју рат и зло које ратови носе са собом", рекао је Пантелић, додајући да међу фотографијама има највише слика Хитлера.

Ова фотографија се може наћи на "Википедији" у тексту "Геноцид у НДХ", потписана са "Усташки стражари убијају затворенике у логору Јасеновац".

На њој се виде двојица усташких бојовника како убацују у јаму млађег човјека, а око њих стоји неколико младих усташа који то посматрају.

Лист додаје да није познато како је Фон Трир дошао на идеју да употријеби ову фотографију.

У тексту се додаје да је Јасеновац био једно од највећих стратишта у Другом свјетском рату гдје су систематски убијани Срби, Јевреји, Роми, хрватски комунисти, те да се као такав уклапа у визију Фон Трира који је филмом пуним насиља, крви, сцена сакаћења желио да прикаже најтамнију страну људског рода.

Приликом приказивања овог филма недавно на Канском фестивалу, дио публике је изашао из сале, јер није могао да поднесе сцене насиља.Оставите одговор