У Дејтонци странци финансирају банке, трговину и производњу струје, Србија лидер бивше СФРЈ са три милијарде евра страних инвестиција

Прилив директних страних инвестиција у Босну и Херцеговину у 2020. години износио је 678,2 милиона КМ (око 347 милиона еура), показују подаци Централне банке Босне и Херцеговине (ЦББиХ).

четвртак, 19 августа, 2021 / 11:12

У погледу географског распореда, највише прилива инвестиција у БиХ током 2020. године је из Хрватске (149,4 милиона КМ), а онда из Србије (135,3 милиона КМ). Посматрано по дјелатностима, највише инвестиција је реализовано у области финансијске услужне дјелатности (банкарски сектор) у износу од 157 милиона КМ, затим у области трговине на велико 93,9 милиона, те у области производње електричне енергије 88,6 милиона КМ.

– Приливи инвестиција се могу окарактеризирати да су били релативно добри с обзиром на дубоку глобалну рецесију која је утјецала на способност страних улагача, чак је забиљежено извјесно повећање у односу на 2019. годину када су инвестиције биле ниже за 81 милиона КМ. Међутим, треба истаћи да су главнину инвестиција представљале реинвестиране зараде из постојећих предузећа са страним инвестицијама, а оне су износиле чак 586,3 милиона КМ, док су инвестиције у форми власничких удјела биле много ниже – појашњено је.

Међутим док се власт хвали са око 347 милиона еура инвестиција, како би се стекао прави увид у колико је алармантно економско стање у БиХ, износ директних страних инвестиција у БиХ треба поредити с државама у региону, пише Дневни аваз.

Наиме, предсједник Србије Александар Вучић објавио је да је у 2020., тзв "корона години" Србија имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди еура.

– Да саопштим један ексклузиван податак, ниво инвестиција у Србији прошле године био је нето 2,9 милијарди еура, а бруто три милијарде, што је апсолутно невјероватно имајући у виду ситуацију са короном – рекао је Вучић.

Званични подаци за Црну Гору говоре да је током прошле године, упркос пандемији коронавируса, у Црну Гору се слило 663 милиона еура директних страних инвестиција. Збирно, највише новца у Црну Гору уложиле су НАТО чланице и то 230 милиона еура. Појединачно, прво мјесто по инвестицијама убједљиво држи Русија из које је у Црну Гору уложено 99 милиона еура за 12 мјесеци. Слиједи Кина са улагањем од 71 милиона, те Швицарска са нешто више од 63 милиона еура.

Подаци Конференције Уједињених народа о трговини и развоју

Директна страна улагања у Хрватској пала су за 2,4 посто, на 1,304 милијарде долара, показује извјештај Конференције Уједињених народа о трговини и развоју (УНЦТАД).

Иначе подаци УНЦТАД-а се разликују од података којима располажу централне банке региона. Према њиховим подацима директна страна улагања у Хрватској у 2020. години достигла су 1,3 милијарде долара, у Албанији 1,1 милијарду, у Словенији и Црној Гори по 529 милиона долара, у БиХ 371 милион, а у Сјеверној Македонији 274 милиона долара.