Творци Игре престола пристали да раде нове Ратове звијезда

Када је Лукасфилм објавио вијести о следећој фази филмова Ратови звијезда, то је оставило комбинован утисак, попут налажења кошчице у најслађој пити с вишњама.

уторак, фебруар 13, 2018 / 20:09

С једне стране, добили смо званичну објаву о раду на још једној трилогији филмова, што је само по себи добра вијест, али с друге стране ти филмови ће бити написани и продуцирани од стране људи који су нам дали последње три сезоне серије "Игра престола”, чувеног Д&Д двојца Дејвида Бениофа и Д. Б. Вајса, пише ИГН Адриа.

На страну инсистирање Ј.Р.Р. Мартиновских пуриста да су Д&Д упропастили "Игру престола” и довели серију до бесмисла, овај двојац иза себе има много скорију и много већу незгодацију у портфолију. У питању је серија "Конфедерација”, алтернативно историјско дјело, у којем је Југ успио да се отцијепи од САД и да створи нацију у којој је ропство дио модерних институција. Реакције су биле моменталне и, погађате, не много позитивне, ХБО је морао да вади флеке и све је отишло у крајње нежељеном правцу.

Ангажовање овог двојца за следећу Стар Ворс трилогију покренуло је доста реакција, махом не претерано позитивних. Док се неки плаше да ће Д&Д створити од филмова "Ратови звијезда” Р-ратед насилну баљезгарију са крвљу, псовањем, одсјеченим главама и гомилом свемирских дојки (мада смо то последње видјели у сцени са Луком и кравом), други замјерају што су и поред силног диверзитета "Ратови звијезда”, иза камере још једном бијели мушкарци. Исти случај се десио и са Соло филмом, будући да су Фил Лорд и Крис Милер изабрани за рад на њему. На први поглед, некима се чини да продуценти као да немају никог другог, до крајње хомогене групе људи у својим контактима.

Али застанимо мало овде, прије него што загазимо у устајале воде политичке коректности. Најприје се присјетимо да је особа која је задужена за постављање свих одговорних људи на одговорна мјеста у Лукасфилму, главна и одговорна предсједница Кетлин Кенеди, стара сарадница Лукаса и Спилберга још од првих филмова "Ратова звијезда”. Ако она, будући немушко, нема никаквих проблема са ангажовањем мушкараца на мјеста сценариста и режисера, онда стварно немамо шта да се бунимо. При снимању филмова у франшизи вриједној више десетина милијарди долара, најлогичнија је ствар ангажовати неког ко већ има искуства у раду са другом врхунски популарном франшизом попут "Игре престола”.

Савршен примјер за мијешање политике у забаву имате у Марвел стриповима. Наиме, они су претпоставили расни, културни и сексуални диверзитет таленту писаца и ангажовали су десетине ако не и стотине дилетаната, који су својим дјеловањем у потпуности уништили продају Марвелових стрипова и свели их на фусноту компаније, умјесто на њен најјачи адут.

Друга "бојазан" у вези са Д&Д је како ће третирати женске ликове у "Ратови звијезда”, с обзиром да се жене у "Игри престола” дијеле на алфа кучке и на жртве (а и једне и друге се скидају), док су у "Ратовима звијезда” сад у моди снажне, независне жене, које знају све, око којих се све врти и због којих сви мушки ликови морају да испадају потпуни идиоти.

Наравно, бојазан је неоснована, јер је "Игра престола” рађена по основама Мартинових књига и тај већ успостављени свијет је морао да се логички и конзистентно настави. Колико је у томе успјело остаје да се види, будући да је седма сезона жестоко критикована због претварања "Игре престола” у конвенционалну фантазију и испуњавање жеља фановима, умјесто држања принципа на којима је "Игра престола” заснована.

(Новости)Оставите одговор