Асанж изгубио судски процес – остаје у амбасади Еквадора

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж изгубио је процес пред судом у Лондону, који је одлучивао да ли је у интересу правде да предузме легалне кораке против њега, јер није поштовао одредбе условне слободе 2012. године.

уторак, фебруар 13, 2018 / 19:50

„Узимајући у обзир факторе за и против… сматрам да је хапшење пропорционалан одговор, иако је Асанж ограничио своју слободу већ неколико година”, рекла је судија Ема Арбутнот у својој пресуди у Вестминстерском суду, а преноси Ројтерс.

Она је Асанжа описала као човека који „жели да наметне своје услове на путу правде”, те да се чини да сматра себе човеком изнад закона, а да жели правду само ако то иде у његову корист.

Такође, она је додала да није примијетила да је његов страх од тога да ће га шведске власти испоручити САД „разуман”.

За вријеме доношења пресуде мала група Асанжових присталица стајала је испред суда држећи транспаренте на којима је писало „Ослободите Асанжа”.

Асанж је побјегао у амбасаду Еквадора 2012. године како би избјегао да буде испоручен Шведској, која га је тражила због наводног силовања, што је он порицао.

Шведска је одбацила случај у мају прошле године, међутим Велика Британија и даље тражи његово изручење због кршења условне слободе.

Асанж се, иначе, више од пет година налази у амбасади Еквадора у Лондону, јер страхује од изручења Сједињеним Америчким Државама, које намјеравају да му суде због објављивања повјерљивих војних и дипломатских докумената, што се, иначе, сматра највећим цурењем информација у америчкој историји.

Он за све то вријеме није напуштао зграду амбасаде Еквадора, а његови адвокати су казали да није у интересу правде да га траже и процесуирају.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *