Турска не жели свастику и историју на интернету

Турска Управа за телекомуникације саставила је списак ријечи, чија употреба на интернту је забрањена, а међу којим су свастика,историја, као и имена Адриан или Хајдар. Управа је 28. априла прослиједила агенцијама списак 138 спорних термина, који су подијељени у три групе, објавио је сајт "Бианет". Називи домена који садрже псовке неће бити дистрибуисани, нити ће […]

уторак, мај 3, 2011 / 20:51

Турска Управа за телекомуникације саставила је списак ријечи, чија употреба на интернту је забрањена, а међу којим су свастика,историја, као и имена Адриан или Хајдар.

Управа је 28. априла прослиједила агенцијама списак 138 спорних термина, који су подијељени у три групе, објавио је сајт "Бианет".

Називи домена који садрже псовке неће бити дистрибуисани, нити ће се коритистити, наводи се у писму и додаје да ће бити онемогућен приступ постојећим сајтовима, чија имена домена садрже ове ријечи.

Професор права Јаман Акдениз, који је и сам активни корисник интернета, тражио је од Управе објашњење зашто су имена Адриан и Хајдар сврстани у другу групу забрањених ријечи и ко су лица која ова имена представљају.

Он је тражио објашњење на основу чега је сачињена листа о новом правилу.

Акдениз је упутио захтјев, јер је објашњено да су ова правила уведена ради јавног интереса, међутим, како је он изјавио ова мјера није правно заснована.

Оваква пракса је у супротности са међународним обавезама, које је Турска потписала и самим тим дужна да поштује.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *