Tурска: Демонстранти оптужују владу за бомбашки напад

Хиљаде демонстраната узвикивало је у суботу антивладине слогане у Истанбулу, оптужујући владу за бомбашки напад у Анкари у коме је погинуло најмање 95 људи. Послије напада у Анкари, око 10.000 људи прошло је главном авенијом у центру Истанбула, у знак протеста због тог догађаја, пренио је АФП, додајући да је присуство полиције било значајно, али […]

недеља, 11 октобра, 2015 / 14:22

Хиљаде демонстраната узвикивало је у суботу антивладине слогане у Истанбулу, оптужујући владу за бомбашки напад у Анкари у коме је погинуло најмање 95 људи.

Послије напада у Анкари, око 10.000 људи прошло је главном авенијом у центру Истанбула, у знак протеста због тог догађаја, пренио је АФП, додајући да је присуство полиције било значајно, али да она није интервенисала.

Неки учесници протеста носили су натписе "Држава је убица" и "Знамо ко су убице", понављајући оптужбе да су власти одговорне за напад, што Анкара демантује.

Протести су одржани и у другим турским градовима, укључујући Измир, Батман и Дијарбакир, објавила је агенција Доган.

Премијер Турске Ахмет Давутоглу, рекао је да постоје јаки докази да су два бомбаша-самоубице извели напад, најсмртоноснији те врсте у Турској, због којег је проглашена тродневна жалост у земљи.

Турски премијер је навео да се сумња да би за напад у Анкари могли да буду одговорни Исламска држава, милитанти из Радничке партије Курдистана или забрањене љевичарске организације Револуционарни народни ослободилачки фронт (ДХКП-Ц), иако нико још није преузео одговорност.

– "Ердогане поднеси оставку" и "Убица АКП" – узвикивали су окупљени у Истанбулу, оптужујући предсједника Тајипа Ердогана и владајућу АК партију да су одговорни за напад.
Полиција са воденим топовима распоређена је у Истанбулу. Снаге безбједности спријечиле су демонстранте да дођу до трга Таксим.

Један од преживјелих, Булент Текдемир, рекао је за Би-Би-Си да је полиција употријебила сузавац "одмах пошто је бомба експлодирала" и да "није пропустила возило Хитне помоћи да прође".

Локални становник рекао је да су, послије екпслозије, окупљени у бијесу покушали да нападну полицијска возила, док је странка ХДП написала на Твитеру да је полиција напала људе који су покушали да помогну повријеђенима.

У двије експолозије у Анкари погинуло је 97 људи, а 246 је повријеђено, саопштила је синоћ турска влада нови биланс жртава.То је најсмртоноснији напад у Турској, гдје је од 246 повријеђених 48 у критичном стању, наводи се у саопштењу.

Вјерује се да су два нападача самоубице активирала бомбе међу људима окупљеним испред жељезничке станице у Анкари пред планирани марш мира који су организовали раднички синдикати, удружења грађана, те прокурдске и љевичарске групе због сукоба турских снага безбједности и курдских милитаната на југоистоку земље.

Експлозије су се десиле у размаку од неколико минута, на раздаљини од око 50 метара, испред главне жељезничке станице, у тренутку када се стотине људи окупљало на протесту кој су оганизовали синдикати запослених у јавном сектору и друге групе цивилног друштва.