Троје под надзором, ризик од еболе низак

Ризик од појаве еболе у Републици Српској је изузетно низак, речено је у Институту за јавно здравство Републике Српске. “До данас су под здравствени надзор стављене три особе. За двије особе здравствено праћење је завршено без развоја симптома, а трећа особа је још под надзором док не истекне период максималне инкубације болести у трајању од […]

субота, 11 октобра, 2014 / 13:44

Ризик од појаве еболе у Републици Српској је изузетно низак, речено је у Институту за јавно здравство Републике Српске.

“До данас су под здравствени надзор стављене три особе. За двије особе здравствено праћење је завршено без развоја симптома, а трећа особа је још под надзором док не истекне период максималне инкубације болести у трајању од 21 дан”, рекла је Срни специјалиста епидемиолог у Институту за јавно здравство Нина Родић-Вукмир, преносе агенције.

Она је навела да се особе стављају под здравствени надзор, јер долазе из земаља које су погођене епидемијом еболе.

Родићева наглашава да се особе под здравственим надзором током периода инкубације свакодневно јављају надлежном епидемиологу или специјалисти породичне медицине при чему се мјери температура и утврђује одсуство симптома.

“Повратна информација о здравственом стању особе дневно се доставља надлежном регионалном центру Института за јавно здравство и Институту у Бањалуци. Ако се особа не јави у року 24 часа, обавјештава се здравствена инспекција која ће провести све мјере како би особа остала под здравственим надзором”, појашњава Родићева.

Она је рекла да је Република Српска обезбиједила сет препорука и информација које су дистрибуисане на све граничне прелазе, здравствене и друге релевантне установе.

Те препоруке се односе, како на путнике у међународном саобраћају, тако и на службена лица која врше контролу улазака особа из сусједних земаља у Републику Српску, здравствене раднике и друге.

Родићева каже да су достављени и плакати којима се обавјештавају путници који улазе у Српску, а долазе из земаља у којима је регистрована ебола, да то и нагласе службеном лицу на граничном прелазу како би добили сва неопходна упутства и препоруке о даљем поступању.

Особа која улази у Републику Српску, а долази из земаља у којима је регистрована епидемија еболе, пролази најмање двије контроле на аеродромима за трансфер, односно слијетање.

Родићева истиче да то нимало не умањује активности праћења уласка особа у Републику Српску које долазе из тих земаља, него само појачава тријажу путника у међународном саобраћају на мјестима првог доласка у Европу, а прије доласка у Српску.

“Особа која дође из неке од тих земаља и уђе у Републику Српску ставља се под надзор и самим тим имамо континуиран увид у њено/његово здравствено стање током праћења 21 дан”, каже РодићеваОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *