Трећи (три прста) пук ОС БиХ: Слава Војске Републике Српске обиљежена у Бијељини

Служењем литургије и ломљењем славских колача данас је у Спомен-храму Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у оквиру бијељинске касарне обиљежен Видовдан – слава ове цркве и Трећег /Република Српска/ пјешадијског пука.

понедељак, 28 јуна, 2021 / 19:27

Овом приликом славу су обиљежили и Организација старјешина Војске Републике Српске и Удружење потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године.

Проповијед о косовском завјету, борцима и жртвама борбе за слободу у временима послије Косовске битке све до краја 20. вијека одржао је протојереј-ставрофор Љубо Богдановић, архијерејски намјесник бијељински.

Старјешина Спомен-храма Васо Поповић подсјетио је да је прво богослужење у бијељинској Касарни одржао прота Захарије Поповић, убрзо након ослобођења 1918. године, те да је та пракса настављена све до окупације 1941. године.

У четири ратне године, као и у вријеме СФРЈ, објекат храма је кориштен на неприличне начине, а духовни живот у овој цркви и бијељинској касарни обновљен је у току одбрамбено-отаџбинског рата, као и сама црква.

Друга обнова је обављена почетком друге деценије 21. вијека.

У оквиру Спомен-храма чува се музејска збирка која чува успомену и сјећање на ратне добровољце Семберије, Мајевице и Подриња у ратовима од 1912. до 1918.
године, учеснике борбе против фашизма у Другом свјетском рату, борце одбрамбено-отаџбинског рата и све војнике, полицајце, ватрогасце и војне љекаре који су погинули на дужности.

У храмовној библиотеци чувају се наслови из области војне историје, политичке анализе, религије, али и ријетке антикварне књиге штампане и старе више од стотину година.

У комплексу храма изграђен је параклис посвећен Светом деспоту Стефану Лазаревићу и Преподобној Евгенији, а у току је изградња пирга Светог Архангела Михаила и Светог мученика Лонгина Сотника.

При храму дјелује и неколико секција – школа иконописа, школа калиграфије, креативна умјетничка радионица, музичка секција, шаховска секција и школа борилачких спортова.

Обиљежавању славе у име градоначелника Бијељине Љубише Петровића присустовао је шеф кабинета градоначелника Младен Арсеновић.

Данас су у Бијељини служени парастоси борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату и у Средњем Драгаљевцу, као и у предузећу "Орао".