Требињски винари орезали прве чокоте

Окупљањем виноградара и бројних гостију данас је код требињских произвођача грожђа обиљежен Свети Трифун, заштитник винара и виноградара. С обзиром да данас симболично почињу радови у винограду, свечано је обављено и прво орезивање неколико чокота. Свечано је данас било и у виноградима породице Вукоје у Требињу гдје су свечано орезани први чокоти а овој винарији […]

понедељак, фебруар 14, 2011 / 19:57

Окупљањем виноградара и бројних гостију данас је код требињских произвођача грожђа обиљежен Свети Трифун, заштитник винара и виноградара.

С обзиром да данас симболично почињу радови у винограду, свечано је обављено и прво орезивање неколико чокота.

Свечано је данас било и у виноградима породице Вукоје у Требињу гдје су свечано орезани први чокоти а овој винарији уручено је престижно признање, сертификат “Глобал гап” за квалитетну обраду винограда и производњу грожђа.

Директор подрума Вукоје истакао је да у у винограду у Засад пољу на 20 хектара у које је уложено око 2 милиона КМ, поред аутохтоних посађене и нове сорте грожђа међу којима су и двије врсте шардонеа од којих се производи шампањац као и двије врсте француског сираха од којих ће подрум “Вукоје” производити вина новог укуса.

Култ Светог Трифуна веома је развијен у српским крајевима, а славе га посебно виноградари, док га својим заштитником сматрају и гостионичари. Поводом Светог Трифуна заштитника виноградара данас је и у виноградима “Агрокопа” у Петровом пољу обављено освештање винограда и традиционална резидба првих чокота.

По вјеровању Свети Трифун је чувар разног биља, које је штитио од разних штеточина. Обично се њему моле да сачува њиве и винограде од скакаваца, гусјеница и других инсеката.Оставите одговор