Трамп: Повлачимо наше војнике, док Њемачка не плати дугове НАТО

Амерички предсједник Доналд Трамп потврдио је да ће САД смањити свој војни контингент у Њемачкој. Како вијест ДПА преноси Франкфуртер алгемајне цајтунг, Трамп је у Бијелој кући рекао да ће тај број бити смањен са 52 000 на 25 000.

уторак, 16 јуна, 2020 / 22:21

Њемачки медији, међутим, подвлаче да се у Њемачкој налази 34 500 америчких војника и 17 000 цивила у војној служби.

Разлог за ову одлуку је одбијање Њемачке да повећа своје издатке за војску како би остварила циљ, који је поставио НАТО, да ти издаци до 2024. године буду најмање 2% БДПа земље Њемачка, тврди Трамп, НАТО-у дугује милијарде долара.

Њемачка је значајно повећала војне трошкове, али они су 2019. године износили 1,38% БДПа.

Други приговор Њемачкој тиче се њене енергетске сарадње с Русијом, а посебно гасовода "Сјеверни ток 2", који САД на сваки начин покушавају да зауставе.

"Зашто Њемачка плаћа Русији милијарде долара за енергију, а онда ми треба да штитимо Њемачку од Русије? Како то може да функционише? То не функционише”, рекао је Трамп, преноси портал Економскевести.цом.

Према посљедњим подацима, амерички течни гас доста успјешно потискује руски природни гас на европском тржишту, а у условима драматичног овогодишњег смањења тражње од 4%, како прогнозира Медјународна агенција за енергетику.

Трамп је изразио незадовољство и трговинском политиком Њемачке према САД.

Он је подсјетио да амерички војници у Њемачкој представљају значајне потрошаче.

"То су добро плаћени војници. Они живе у Њемачкој. Доста свог новца троше у Њемачкој”, рекао је Трамп.