Предизборна анализа: Ефекат Ђого и избори у Источном Сарајеву

Фронтал наставља са анализом вијести, дешавања и прилика које могу утицати на исход локалних избора. на реду је подручје некадашњег Српског Сарајева.

среда, 17 јуна, 2020 / 14:01

Предизборна калкулација се не може гледати кроз општине појединачно, будући да њих шест чине град који има своје институције. Оне су се раније "пуниле" посредно, тако што се из локалних скупштина бира градоначелник и скупштина града. Тако да се политичке коалиције праве тако што се урачунају и комбинације за град. Овај пут биће тим другачије, јер ће се градоначелник први пут бирати директно, на изборима.

Подјела кандидатура и размјена подршка тако не зависи само на нивоу појединачне општине, већ често долази страначких компромира, у којој странке за подршку у једној општини траже да оне номинују кандидата у другој. Или се подршка компензује кроз избор њихових кандидата у скупштину града.

Одређена политичка традиција била је да ПДП подржи кандидате СДС, а да градоначелник буде из ПДП. Тако је на том мјесту сада Ненад Вуковић. Будући да је током мандата био прилично примјетан, што се не може рећи за раније градоначелнике, Вуковић природно фигурира као кандидат за градоначелника.

Оно што је занимљивост јесте да у странкама на овом подручју влада већа борба и сукоби унутар њих самих, те коалиционих партнера. На примјер, у СДС постоје три центра моћи: Дарко Бабаљ, први човјек градског одбора СДС, Милован Бјелица, начелник Сокоца, те Мирко Шаровић, предсједник СДС.

Зашто је предсједник странке набројен тек трећи? Занимљиво, на избору за предсједника странке Шаровић је добио најмање гласова из своје регије. Што се ишло даље од Сарајева, има је већу подршку. Стога Шаровић свој утицај мора увијати у рукавице.

Бјелица је техницирао са Додиком, набацујући му лопте, док Бабаљ има своје виђење политике, које многи "не разумију баш најбоље". Једна од њих је погоршање односа са ПДП, а друга протежирање њему подобних кандидата.

Појава кандидатуре Марка Ђога за начелника Пала није исхитрен ни потез камиказе. Ђого сигурно жели подршку опозиционих странака, а и многи га сматрају доста добрим кандидатом, коме би радо дали подршку. Занимљиво је да је кандидатуру обзнанио прије него што је подршку добио.

Ђого је практично дио тима СДС, а то што наступа као независни кандидат који тражи подршку странака свакако је предност у борби за неопредијељене бираче. Мана је што је упитна подршка оних који би га први требали подржати, а то је дио одбора СДС у Палама, и Дарко Бабаљ. Код неких постоје дилеме око тога да ли је Ђого тројански коњ СНСД убачен да унесе сукоб у редове опозиције и подијели бирачко тијело. На чињеници да је био у СНСД ће се инсистирати прилично често и гласно, уколико буде мањкало жеље да се подржи његова кандидатура.

На прошлим локалним изборима, СНСД је по први пут у Палама добио начелника, али он није имао већину док НДП није 2018. прешао на страну власти. Ствари су данас занимљиве. Не крије се свађа унутар СНСД, која је озваничена по питању земљишта и дозвола за градњу на Јахорини. Не крије се да су СНСД функционери инсталирани у управи Олимпијског центра против начелника Југовића.


Практично, начелник Пала није толико критика од стране опозиције, колико има из редова своје странке. Сукоб се прелио и на странке коалиције. Југовић је пригрлио паљански Демос, који је значајнији фактор, и који је из ДНС иступио искључиво због сукоба са Нешићем. Због чврстог односа Југовића и Станишића (Демос) Нешић и ДНС нису баш радосни у подршци.

Будући да је Нешић након састанка са Додиком изашао са тезом да неће улазити у коалиције са опозицијом, вјероватно ће званично подржавати кандидата СНСД, а незванично… Кандидат ће бити Југовић, коме је након сукоба са Елеком (Јахорина, подршка Кошарца) Додик јавно дао подршку. Али Елек након тога није престао са критикама.

За разлику од Пала, гдје је све отворено, у Источном Новом Сарајеву Ћосић је велики фаворит да још једном побиједи за начелника. Исто тако, СНСД ће тешко побиједити Божовића у Источној Илиџи.

Ћосић је словио као кандидат за градоначелника, али у том случају ДНС за себе тражи да он понуди кандидата за начелника општине. А СНСД та комбинација не одговара. У оваквим комбинацијама чак и Трново постаје важна општина (због друге стране Јахорине), док Источна Илиџа може бити општина у којој се даје кандидатура мањим странкама, због извјесне побједе Божовића. Источни Стари Град то може бити, али због малог броја становника и могућим играњем на засиђење Гашановићем, дугогодишњим начелником СДС, такође вриједи покушати. Општина јесте мала, али јој је земљиште на Требевићу занимљиво.

Соколац је такође политички занимљив. СНСД је активно промовисао Милана Јоловића, познатог и по надимку Легенда. На парламентарним изборима Јоловић је био кандидат за НСРС, а занимљиво је да је и Бјелица био кандидат за народног посланика, уз јасно исказану жељу да напусти мјесто начелника Сокоца.

Међутим, резултат СДС у тој изборној јединици није био довољно добар да и Бјелица уђе у НСРС. Након тога, прилично се конфронтирао са врхом СДС, Соколац је добијао помоћ са републичког нивоа, а Јоловића није било нигдје у медијима. Ипак, Јоловић није постао министар безбједности (ни замјеник) па је расположив као кандидат. Иако је прије двије године говорио да је у Сокоцу урадио све што је требао, Бјелица је опет кандидат. Уколико му Јоловић не буде противкандидат (који има шансу да га одува, будући да је Бјелица потрошио све кредите код бирача) то је већ озбиљна назнака колабрације се Додиком.2 КОМЕНТАРА

 1. Биће интересантно у Палама.

  Није непознато да су ЗЕЛЕНИ више него незадовољни трагичним резултатима рада садашњег начелника Југовића, зато је он кроз наш ПРОЈЕКАТ ЗА ПАЛЕ требао глатко да изгуби ове изборе, све ако га СНСД кандидује, значи, нама је то било техничко питање, исто као што је Николи Лазаревићу било техничко питање направити пројекат и довести 2016. године Југовића на власт после онакве лоше претходне власти.

  Овакав „исхитрен“ потез Ђога је увелико подигао шансе да Југовићева екипа поново побиједи, односно, да изгуби идеја, слога и програм за Пале и регију, то сам синоћ рекао Ђогу.

  Наравно да је народ незадовољан, наравно да је Ђого као професор на факултету, све са медијским форсирањем у задње вријеме био озбиљан кандидат да се око њега направи добра прича, те да уз добро осмишљен пројекат-кампању, све на крилима промјена које већина паљана жели, побиједи садашњег начелника.

  Чак је то могао урадити и без подршке осталих партија, довољно су били СДС-ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, или да буде кандидат ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, све уз већ обезбјеђену подршку нашем програму од стране најугледнијих људи ван политике, а да му моћни Никола Лазаревић деминира терен.

  Лично сам незадовољан начином на који је то урадио, обзиром да смо били у сталној комуникацији, знао је добро да инсистирам на слози и програму, да је секундарно ко ће бити кандидат за начелника, односно, да је примарна позитивна и на темељима заснована програмска прича, односно да постоји само један сигуран начин да се побиједити Југовићева моћна машинерија и тиме раскине са 25 година старим-лоповским, поквареним и по све становнике општине Пале понижавајућим начином понашања спреге политике и њихових ментора.

  Сад, зашто је Ђого то овако урадио, зашто је кренуо без подршке СДС, односно, зашто бар за сада нема подршку општинског одбора СДС чији је члан, подршку на којој сам као политички прагматик инсистирао у паљанском СДС(зна то Ђого добро), све да би га ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ као заједничког кандидата са СДС предложили за начелника, о томе ће вријеме своје рећи.

  Неважно, ја сам човјек од ријечи, човјек саборности, слоге и идеје, човјек који види Пале као дио укупне економско-еколошке цјелине и будући центар средњег истока Српске, човјек који зна начин како да се Пале и регија МЕГА развију у наредна два четворогодишња циклуса, све да то због неукаљаних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ и нашег авангардног програма буде уз сарадњу и пуно уважавање владе Српске, без обзира ко ће бити начелник Пала, или неке друге општине на регији?

  Ђого је овим потезом(не) намјерно помогао садашњу спрегу политике и њихових ментора, али, ништа није готово, док све није готово, ја животом тврдим да ће ЗЕЛЕНИ У ПАЛАМА И У ВЕЋИНИ, ВЈЕРОВАТНО У СВИМ ОПШТИНАМА НА СРЕДЊЕМ ИСТОКУ ОДЛУЧИТИ КО ЋЕ БИТИ НАЧЕЛНИЦИ И КАКВА ЋЕ СЕ У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ ПОЛИТИКА ВОДИТИ НА ОВОМ СТРАТЕШКИ НАЈБИТНИЈЕМ ДИЈЕЛУ СРПСКЕ.

  Значи, по мени,Ђого и други писмени и честити људи могу бити дио будућег позитивног рјешења за Пале, али може Ђого због оваквог потеза(опет ће вријеме показати) бити дио проблема.

  Проблема који би могао Пале оставити у рукама садашњих подобних политичара и њихових ментора, људи који су Пале унаказили после рата, чиме би умјесто носиоца промјена и тимског играча, могао због сујете постати главни кривац што се нису десиле стварне и позитивне промјене у Палама.

  Односно, што је могуће да је због унутарпартијске борбе, или још горе, због неутемељене амбициозности коштао Пале слоге, позитивне енергије и побједничке кампање њега и других честитих људи, кампање која би значила побједу визије, сигурну скупштинску већину и посљедично примјену моћног програма за Пале, Сарајевско-романијску и Горњо-подрињску регију у наредном четворогодишњем циклусу.

  Оно што могу животом гарантовати јесте да Југовић нема, или није имао(видјећемо) никакве шансе против заједничког кандидата СДС логистика-ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ-програм и пројекат изборне кампање(плус већ обезбјеђена подршка том програму од стране часних, писмених и познатих људи у Палама).

  Не кажем да у ту причу са нама не би ушле још неке партије,напротив, али одговорно тврдим да је за побједу нашег заједничког кандидата у Палама било довољно програмско удруживање СДС-ЗЕЛЕНИ на наведени начин, тачка.

Оставите одговор