Тијанићу, зашто не снимаш филм о Црњанском

Генералном директору РТС-а Александру Тијанићу упућено је отворено писмо, које је потписало 30 универзитетских професора, с предсjедником Фондације Милош Црњански проф. др Милом Ломпаром на челу, у коме се протестује што је одбачен пројекат ТВ филма „Црњански”. „Сазнавши да је редакција Културно-образовног програма (играни пограм) РТС-а одбила да реализује ТВ филм ("Црњански") о повратку Милоша […]

субота, децембар 24, 2011 / 08:13

Генералном директору РТС-а Александру Тијанићу упућено је отворено писмо, које је потписало 30 универзитетских професора, с предсjедником Фондације Милош Црњански проф. др Милом Ломпаром на челу, у коме се протестује што је одбачен пројекат ТВ филма „Црњански”.

„Сазнавши да је редакција Културно-образовног програма (играни пограм) РТС-а одбила да реализује ТВ филм ("Црњански") о повратку Милоша Црњанског из емиграције у Београд, а поводом 120 година од његовог рођења (2013.), обраћамо вам се у неверици да је таква одлука донета”, наведено је у писму.

Подсjетивши на значај књижевног дjела Црњанског у српској култури и образовном систему, потписници износе мишљење да „ништа не може да оправда усмену одлуку редакције да се овај ТВ филм не реализује”.

Угледни посленици у култури и науци о књижевности сматрају да би, „ако има финанисија за велике серије, морало бити и за прилоге којима се обележавају датуми великих личности српске културе” и изражавају наду да „ова одлука није коначна”.

Међу потписницима су књижевници Слободан Ракитић,Драган Лакићевић,Иван Негришорац, Радомир Андрић, проф.др. Милисав Савић, Мирослав Јосић Вишњић, Гојко Ђого Ђорђо Сладоје, Милан Ненадић, Петар Жебељан и други.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *