19:10 Вијетнамске власти заплијениле 345.000 кориштених кондома, који су се рецилирали и продавали као нови (ВИДЕО)08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба06:06 СДС на изборе излази под слоганом: За Српску по мјери свих нас

Тек након пресуде, „САРНЕТ” објавио уговоре

Окружни суд у Бањој Луци потврдио је да уговори о јавним набавкама не смију да се крију под кринком заштите комерцијалних интереса понуђача.

понедељак, 4 новембра, 2019 / 14:45

Пише: Стефан Мачкић

Република Српска, ако нисте знали, има академску и истраживачку мрежу – дигитално везивно ткиво наших пословично тихих високошколских и одвећ стидљивих научно-истраживачких установа. Да ту мрежу одржава, развија и унапређује, била је надлежна Јавна установа „Академска и истраживачка мрежа Републике Српске” Бања Лука, скраћено ЈУ „САРНЕТ” Бања Лука. Тај посао је 2018. године преузело тада основано, бесмислено гломазног назива, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске; а Установа се угасила.

Прије него ли се угасила, од Установе је потписник ових редова тражио: статут, систематизацију, пар уговора о раду, пар уговора о дјелу, пар уговора о јавним набавкама, записнике о спровођењу тих поступака, годишњи извјештај о раду. Од тих информација, довољних да се створи оквирна слика о дјеловању једног јавног органа, Установа је објавила већину, али не и уговоре о јавним набавкама. Тврдила је да би то шкодило повјерљивим комерцијаним интересима трећих страна – потписника тих уговора. Није, међутим, образложила ни каквим би то интересима шкодило, ни како би им шкодило, ни зашто је важније заштитити те интересе него задовољити јавни интерес да се те информације објаве, итд.; што је све била дужна по Закону о слободи приступа информацијама да учини.

Услиједила је, наравно, тужба, коју је Окружни суд у Бањој Луци и уважио, не прихвативши наводе Установе, коју је заступао адвокат, непотребно плаћен народним новцем. Суштина ове битне одлуке своди се на то да се не смију крити уговори о јавним набавкама јер јавност има право да зна на шта се троши њезин новац и под којим условима, да понуђачи који те уговоре потписују морају бити свјесни да је ријеч о јавним набавкама и да јавни органи не смију спречавати новинаре да приступају тим информацијама, пошто су им оне потребне да би могли да информишу јавност о тим питањима од јавног значаја. Након што је пресуда донесена, Министарство је, умјесто тада већ угашене Установе, и објавило те уговоре.

Шта је „САРНЕТ” радио

Извјештај о раду ЈУ „САРНЕТ” Бања Лука за 2017. годину казује да „SARNET треба да омогући побољшање и убрзање развоја високошколских и научно-истраживачких институција и програма у Републици Српској”, па је стога „Оснивач [Влада Републике Српске] мисију SARNETа дефинисао као изградњу, развој, одржавање и коришћење информационо-комуникационе инфраструктуре за потребе високошколских и научноистраживачких установа Републике Српске, која ће их повезати међусобно, са сродним институцијама и рачунарским мрежама у околини и на европске и глобалне мреже.”

Установа је „властиту визију језгровито описала: мрежа знања”, а наводи и „три битне полуге за успјешно остваривање овакве мисије: пасивна телекомуникациона инфраструктура Телекома Српске, буџетско финансирање Установе и корисници Академске и истраживачке мреже.”

Републичким буџетом је 2017. године Установи била одређена 561.000 КМ, што је за 98.000 КМ више него 2016. године. Установа, пак, „одговорно тврди[] да су ова средства недовољна за жељени раст и развој мреже”, имајући у виду „значајне расходе по основу сервисирања уговора између Владе Републике Српске и ’Мтел’ а.д. од 09.06.2009. године” (али не наводи висину тих расхода), „потребу повећања обима кориштења пасивне телекомуникационе инфраструктуре којом располаже ’Мтел’ а.д.”, да је „бројним функционално значајним основним средствима истекао животни вијек” и „потребу улагања у даљи развој мреже, сервиса и садржаја”. Истиче и да је „[д]одатна отежавајућа околност […] изузетна временска неравномјерност прилива средстава, због које једноставно није могуће уредно сервисирати редовне обавезе.”

Упркос томе, „ова минимална улагања у SARNET враћају [се] вишеструко”, па се у том извјештају наводи да је Установа, са додијељеном 561.000 КМ, корисницима 2017. године пружила услуге тржишне вриједности у износу од 1.902.982 КМ, док је омјер уложених средстава и тржишне вриједности пружених услуга од оснивања Установе – 5.271.900 КМ наспрам 30.109.771 КМ. Не образлаже се, међутим, како је израчуната тржишна вриједност пружених услуга, нити се наводи да ли је, и колике, приходе Установа остварила и из других Статутом предвиђених извора (средства за финансирање дјелатности трећих лица, фондације и донације, наплата услуга Установе, остварена добит Установе и други извори).

Установа је 2017. године запошљавала само шест радника. Осим што набраја сертификате које су стекли ти радници, директор Установе Златко Ритан у извјештају вели и сљедеће: „Нажалост, морамо да споменемо и неугодну чињеницу да је ниво плата чланова мрежног тима у великој несразмјери са њиховим компетенцијама и нивоом примања који би могли да постигну на тржишту рада, али и са ентузијазмом и посвећеношћу које свакодневно демонстрирају.”

Исте године, САРНЕТ су користили Универзитет у Бањој Луци, Универзитет у Источном Сарајеву, Академија наука и умјетности Републике Српске, Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, Дјечије позориште Републике Српске, Студентски центар „Никола Тесла” у Бањој Луци, Друштво чланова Матице српске у Републици Српској, Удружење инжењера електротехнике Републике Српске и сама Установа, за своје потребе.

Расположивост сервиса који Установа пружа била је у 2017. години 99,96 %, са укупно једанаест прекида који су укупно трајали мање од четири сата. Установа напомиње да „ниједна од одавно познатих, а у претходним извјештајима наглашених мјера за побољшање расположивости[:] обезбјеђење бар још једног екстерног линка, обезбјеђење редундантне оптике бар за кичму мреже, заштита напајања опреме мреже агрегатима[;] због недовољних финансијских ресурса Установе није могла да буде реализована.”

Шта је „САРНЕТ” набављао

ЈУ „САРНЕТ” Бања Лука је 2017. године провела само два поступка јавне набавке. Набавила је комуникациону опрему за 57.115 КМ од „Деск” д.о.о. Бања Лука (јединог понуђача; записници, извјештаји и закључени уговор овдје) и опрему за проширење серверског кластера за 54.861 КМ од „Центроникс” д.о.о. Бања Лука (једног од два понуђача, уз „Деск” д.о.о. Бања Лука; записници, извјештаји и закључени уговор овдје).

Из достављених уговора изгледа да Установа није уговорила било какве рокове или казне, али јесте уговорила да је и један и други понуђач дужан, прије него што му се плати, да „прво изврши испоруку опреме и услуга и да отклони све недостатке у складу са свим одредбама овог уговора”, при чему су технички захтјеви и њихове понуде саставни дијелови уговора. Установа, међутим, није доставила и те дијелове уговора.

Кога је „САРНЕТ” запошљавао

Шест је радних мјеста било предвиђено Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста ЈУ „САРНЕТ” Бања Лука: директор, технички директор, секретар, специјалиста за оперативне системе, специјалиста за мреже и административни асистент.

Установа је од 2017. године до половине октобра 2018. године обновила све уговоре о раду, ради усклађивања са новим Законом о платама запослених у јавним службама Републике Српске, а закључила је и два уговора о дјелу. Доставила је три уговора о раду: са Милошем Љубојевићем (специјалиста за мреже, нето плата 1370 КМ), Љубом Обрадовић (секретар, нето плата 1370 КМ) и Сањом Вукелић-Јагодић (административни асистент, нето плата 760 КМ); и два уговора о дјелу: са Предрагом Родићем (повремени послови техничара, нето накнада од 30 КМ по сату) и Дариом Ћетојевићем (редовно чишћење уређаја, нето накнада од 200 КМ по сваком циклусу одржавања).

Шта још поручује Суд

Најважнији дио значајне пресуде Окружног суда у Бањој Луци, коју можете у цијелости прочитати овдје, гласи овако:

Тужена се заклања иза повјерљивих комерцијалних интереса за које сматра да се крију у одбијеном дијелу захтјева тужиоца иако не образлаже те повјерљиве комерцијалне интересе и не даје даље податке о томе да ли је правилно утврђен изузетак из члана 7 Закона о слободи приступа информацијама [заштита повјерљивих комерцијалних интереса треће стране], који су то интереси и шта је, у тим уговорима, повјерљиво и шта то повјерљиво има да закључује јавна установа, која функционише на темељу јавног новца и у интересу грађана Републике Српске.

Поједностављено речено, обзиром да је ријеч о јавној набавци, није могуће позивати се на изузетак, предвиђен чланом 7 Закона о слободи приступа информацијама и у демократском поретку, нужно је дати информацију у обављању јавних послова, а посебно трошењу јавног новца јер како то правилно тужилац истиче, грађани имају право да знају шта се то о њиховом трошку набавља и под којим условима.

Правилно идентификује тужилац чињеницу да су добављачи морали имати свијест о томе да понуде шаљу у поступку јавних набавки, а посебно код потписивања уговора имати сазнаје да се ради о јавном интересу и да ту нема никаквих тајних уговора и повјерљивих комерцијалних интереса ради чега се не може ограничити приступ овим информацијама.

Посебно се не могу прихватити консултације тужене као јавне установе са добављачима на чијим изјашњењима тужена темељи одбијање захтјева. Ово из разлога што се приступ Уговорима о јавним набавкама, не може одбити на темељу члана 7 Закона о слободи приступа информацијама.

Поред тога, тужена је супротно одредби члана 9 тог закона, спровела и тест јавног интереса иако за то не даје доказе, а уговорима које је тужена одбила да достави, уговарају се услови и начин трошења јавних средстава јер у супротном [грађани] не би могли да надзиру јавну власт што се не може „тек онако“, правдати јавним интересом. […]

Суд није нашао нити један од услова да се ограничи право приступа у цијелости јер нити је такво ограничење законито нити је доказано да је неопходно у демократском друштву, а нити је сразмјерно циљу заштите неког легитимног интереса. Јавни интерес је неприкосновено право јавности да зна на шта се троши јавни новац и под којим условима ради чега је нужно да се ти подаци објаве, како би јавност могла исправно цијенити и процјењивати рад јавних органа, који су у служби грађана.

Ако се узму у обзир одредбе Међународног пакта Комитета за људска права Уједињених нација, Конвенција о заштити људских права и основних слобода и др. сегменти европског права и праксе, а у контексту слободе изражавања, тада се, нужно мора имати на уму право на једноставан, брз, дјелотворан и практичан приступ информацијама, којима располажу јавни органи и обавезу да се образложе разлози за ускраћивање приступа тим информацијама.

Ограничења која су предвиђена морају бити прописана законом и морају задовољити строги тест неопходности и пропорционалности при чему, ограничење мора бити неопходно за остварење легитимног циља.

Тужени није доказао неопходност ускраћивања дијела информација које је тражио тужилац, а нити је доказао да ограничење које је сам поставио, заправо представља нужност за остварење легитимног циља већ се његово једино оправдање темељи на заштити пословне политике добављача и сличним неприхватљивим закључцима.

Суд сматра да је повријеђено тужиочево право на приступ информацијама под контролом јавног органа и информацијама од јавног значаја јер нису испуњени услови за одбијање захтјева[…]

Поред наведеног, суд прихвата да је донесено рјешење противно начелима управног поступка, гарантованим ЗУП и то начелу законитости јер предметна управна ствар се не темељи на одредбама закона који не регулише ову област и повреди начела заштите права странака и заштите јавног интереса садржаног у члану 6 истог закона.

Ово из разлога што није омогућила тужиоцу да што лакше оствари своја права, поврјеђујући, на тај начин, јавни интерес на који је тужилац као слободни новинар, могао утицати да му је омогућен слободан приступ информацијама које иначе морају бити доступне свима.59 КОМЕНТАРА

 1. Pravo je čudo da taj predmet nije dodijeljen nekom od režimskih sudija, kojima inače bivaju raspoređeni svi osjetljivi predmeti i tužbe. Poznato je da režim ima svoje sudije koji presuđuju isključivo onako kako im se naredi. Uglavnom se radi o nepismenim sudijama sa kupljenim diplomama, koje onda režim ucjenjuje i praktično reketira. Pomogne im kod kupovine diploma, zaposli ih i onda naredjuje kako će jadnici presuđivati. Ista situacija je i sa tužiocima.

 2. Све честитке новинару Мачкићу за упорност и побједу корумпиране државе и судова. На срећу нису све судије корумпиране. Кад би било више таквих гдје би нам био крај. Овао је доказ да треба бити упоран и истрајан у остваривању својих права.

 3. “Све честитке новинару Мачкићу за упорност и побједу корумпиране државе и судова.“

  Црни Гавро, ти оптужи Мачка за крининал!?

  По конструкцији твоје реченице испада да је корумпирана држава побиједила и да је Мачак својом упормношћу томе дао допринос.

 4. Црни Цимо, по конструкцији твог коментара и то не само овог овдје, изгледа да си поодавно изгубио осјећај за реалност и од силног страха за пропаст режима, а тиме и своју, не видиш шуму од дрвећа. Умјесто несувислог коментара могао си да кажеш нешто и на тему чланка ауторовог и прије свега чинјеницу да је он побиједио твој корумпирани режим. Знам да ти није лако на браниш нешто што се бранити не може али некога је морала запасти та тешка судбина. Боље и то него завршити у Хагу, мада је и то мучење и ход по жици. Никада се не зна када ће да закуцају на врата, и ја т(е)о разумијем

 5. Сима, бабојебац. Када нема аргумената за шупљу онда се претвори у исправљача граматичких грешки или припросту сељачку хуљу што наклапа. Време је да изврнеш шубару и промениш амблем, као што је деда урадио четерспете.
  Издаја, издаја, шуго прљава.

 6. Шта рећи?

  Лијепо га опоменем за правописну грешку, а он мене у Хаг!?

  Каква сујета крутејебо!?

 7. Бабојебасц?
  То те жуља значи!

  Јебено је кад бабојеци Симо и Емануел рекну коју о Исилу.

  Одмах искачу осигурачи…

 8. Да ову двојицу што ме нападоше без разлога не оставим без одговора гледе Мачковог писанија износим следеће:

  Мачкић је истраживачки новинар којег највише цијеним у РС јер је конкретан, прецизан и не подваљује.

  Када имам неки контрааргумент ја га из најбоље намјере пласирам како би информација коју Мачкић даје била још прецизнија и поштенија.

  С обзиром да овом што је написано немам шта ни додати ни одузети, нисам ни коментарисао текст, за разлику од неких раније када сам писао десетине коментара испод текста.

  С обзиром да пратиоци портала осим текста читају и коментаре, због општег утиска који ће ти читаоци понијети са Фронтала стало ми је да и коментари буду писмени.

  Зато сам и сујетног Гавру опоменуо.
  Боље да нисам.

 9. Ljudi, covjek je pobijedio korumpiranu drzavu i sudstvo.
  A svi junaci ovdje nikom ponikose, i u crnu zemlju propadose.
  Niko ni da bekne.
  Da ne bi ovog Simica, vijes skoro pa da ostane nezapazena.
  Nemamo mi pojma,

 10. Mladjani Mackicu,
  udri ih i ne pitaj kako se zovu.
  Sve je to ista bagra.
  Povezani k’o crijeva, a ovamo izigravaju ljute protivnike.
  Vidis da niko od velikih riba ne zavrsi u zatvoru.
  A 2/3 ih je za strogi zatvor, ili goli otok kada bi ga bilo

 11. Ухватио пар рачунарских гикова који су се правили паметни на правну фору, добио их на суду, па ок. Нека је, и треба.

  И?

  Плата 1300 за инжењере, 700 за администрацију, купљено 100.000 км опреме – ма дај!

  Права корупција и криминал, убо’ га је прецизно, ко прстом у у да не лајем.

 12. Mackic je jedan od rijetko postenih istrazivackih novinara. Samo imam utisak da nema niciju podrsku i da je slobodni strelac. Ne znam koliko ce izdrzati sam. Treba mu pomoci

 13. Заиста све честитке млађаном Мачкићу.
  Да нам је, Бог дао, више оваквих храбрих новинара.
  Само је чудно да не добија више простора у писаним медијима. Штампи, порталима, итд.
  На РТРС га наравно неће никад апустити, док не дођу боља времена.
  Ова су вунена.
  Право је чудо да неко исходује позитивну пресуду када се усуди да удари по корумпираном режиму.
  Стефану је то успјело.

 14. Праву корупцију и криминал открио је пок. М. Вукелић. Актери су још помало актуелни. Таман се могу фино разбуцати. Сви би једва дочекали. Али треба радити.

  Па изволите драги страшни истраживачки новинари то истражити и необориво на суду доказати.

  Ал’ ту се може изгубити више од парнице.

  Лако је нафуране гикове са 1300 км месечне плате добити на суду.

 15. Просто не могу да вјерујем да је неко побиједио државу. А о томе је ријеч. Свједоци смо корумпираних судова, корумпираних тужилаштава, корумпираних политичара, корумпиране државе у цјелини. И сада видимо да има и свијетлих примјера. Све честитке судији на храбрости и поштењу. Није то био једноставан предмет. Очигледно је да је требала велика храброст да се удовољи тужби новинара који орворено критукује криминал и корупцију.

 16. MNOGI NISU NI SVJESNI KOJU VAŽNOST IMA KOSTATACIJA NOVINARA DA :
  „Суштина ове битне одлуке своди се на то да се не смију крити уговори о јавним набавкама јер јавност има право да зна на шта се троши њезин новац и под којим условима, да понуђачи који те уговоре потписују морају бити свјесни да је ријеч о јавним набавкама и да јавни органи не смију спречавати новинаре да приступају тим информацијама, пошто су им оне потребне да би могли да информишу јавност о тим питањима од јавног значаја. Након што је пресуда донесена, Министарство је, умјесто тада већ угашене Установе, и објавило те уговоре“.

  A MI SE VODJE BAVIMO NEKIM TRIVIJALNIM TEMAMA TIPA ŠTA MISLE ZELENI SRPSKE KOJI NEMAJU NI JEDNOG POSLANIKA U NSRS. KOJE SMO MI ALI NARAVNO NE SVI, BUDALE.
  PITANJE NOVINARU : DA LI OVO ZNAéI DA BILO KO KO IMA NEKI UGOVOR O JAVNIM NABAVKAMA ILI BILO KOJI UGOVOR KOJI JE SKLOPLJEN NA BAZI JAVNIH TENDERA, SMIJE SLOBODNO I DA IH OBJAVI A DA TIME NE BUDE PROCESUIRAN I KA$NJEN ZA ODAVANJE POSLOVNE TAJNE I ZASèTIàENIH PODATAKA ????

 17. ЗоСПИ не даје право само новинарима већ и сваки грађанин , тј. држављанин , са улице може ући у сваку институцију и јавно предузеће и затражити информацију која му се мора доставити у законском року. Да ли је ово побједа или не , тешко је рећи? То ће тек вријеме показати. Пошто код нас све пада у заборав и то великом брзином , бојим се да и ово има слчну судбину. Интерес оних који управљају народним новцем је да се сакрију све њихове работе. Свијест наших грађана није на толиком нивоу да би се ускоро нешто могло битније промјенити. Посебно због тога што владајућим то не одговара. Овдје се и даље прича о „побједницима“ на изборима који су „освојили“ власт. Народ прихвате такве тезе а у природи сваког „освајача“ је насиље и пљачка.
  Када народ схвати да су избори нека врста конкурса којим се даје мандат од четири године (рад на одређено вријеме) да би онај , којем је тај мандат повјерен , водио бригу о интересима народа (а не властитим) онда има шансе.
  Ова „побједа“ је само зрно пјеска у Р. Сахарској“

 18. Миле Гајићу,

  ако си баш неки Миле Гајић, стварно не знам о коме се ради?

  Пријатељу, да ти ниси мало залутао, прво, подржавам Мачкића годинама, погледај моје коментаре кад год веома писмени и храбри Мачкић нешто напише и то Фронтал РС објави.

  Друго, зар стварно мислиш да је ова пресуда толико револуционарна да не треба дјеловати и на другим фронтовима?

  Зар не треба на Фронталу подржати све што води правди и бољем животу, па и Мачкића и ЗЕЛЕНЕ?

  Коментар ти је глуп до бола, једино ми је драго ако си стварно неки стварни Миле Гајић, јер поштујем људе који имају муда да стоје иза својих ријечи, макар и лупали као кита по самару.

  Иначе Миле, неко ко би разумио шта пише и за шта се бори Мачкић, тај би требао бити много писмен човјек, стога такав ни у сну не би требао овако нешто написати, поготово не би као писмен човјек смио бити толико глуп да испадне да си против идеје и борбе авангардних и неукаљаних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ.

  Значи, теби је глупо позивати на саборност, борити се против пљачке природних ресурса, истурити гузицу у борбу против злочиначких миницентрала, борити се против…………………….., зар ово и све друго што раде ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ ових мјесеци није борба за праведно и нормално друштво, зар се за такво праведно друштво не бори Мачкић, наравно, на свој начин?

  Срамота Миле, срамота, ма ко ти био,тачка.

  П.С. Очекујем да се извинеш и напишеш ко си, цијенићу то, поздрав Никола Лазаревић.

 19. Ja sam glavom i bradom Mile Gajić iz Priboja kod Ugljevika. Pratim veoma redovno i pažljivo pisanje Frontala kao jednog od rijetkih internet portala koji se iskreno i sa uspjehom bave srpskim pitanjima s ove strane Drine. Do sada nisam komentarisao ali me tekst mladog novinara Mačkića ponukao da se registrujem i kažem koju. Da budem iskren imam loše iskustvo sa tendrima u Republici Srpskoj jer gdje sam god učestvovao pobijedi neki režimljija. Najviše na TE Ugljevik gdje pobjednici uvijek članovi sekte kako ih neko s pravom zove. Kad god sam tražio ugovor koji potpišu sa namještenim pobjednikom tendera kažu mi da je to državna tajna. Ovo sada što je objavio Mačkić daje mi pravo da od sada bar tražim ugovor koji se potpisuju jer prava kvaka je u tome da konkurencija da nerealno niske cijene da bi pobijedila a onda se kroz ugovor sve nadoknadi i višestruko poveća. takođe i aneksima ugovora. Sekta je to osmislila tako dobro da im nemožeš pravno ništa. Sve pod konac i utegnuto pravno. Žao mi ako sam uvrijedilo ZELENE, i zato se izvinjavam ali moja namjera je bila da kažem kako na tekstove ZELENIH ima na stotine nekih šupljih komentara a na ovaj tekst važan za sve samo nekoliko. Pa ko velim kako je moguće da se tekstovi ZELENIH toliko komentarišu kad nisu komentari ni vrijedni pažnje. Onda vidim da je to ustvari neko lično prepucavanje preko tih tekstova pa mi ništa nije jasno. Ni ko koga ni čiji je u čijoj. Eto Nikola izvini ali je tako . kad se nešto primijeni i ja ću se korigovati. A za dalje komentarisanje nemam baš vremena. odo pisati ponude mada znam da će me opet odbiti ali ću sve sačuvati u arhivi i onda tražiti ubuduće ugovore. da malo vidimo čija majka crnu vunu prede.

 20. Ovaj se Gajić potpisa imenom i prezimenom i reče ko je. Za razliku od većine nas ovdje koji se praznimo pod nekim pseudonimima. Svaka čast ljudino. Da je sreće svi bismo tako, onaj Horoz na prvom mjestu, mada su ga izgleda provalili. Ja nisam ali izgleda ima ko jeste.

 21. Da sada vidimo ko poslije ove presude imati damu da ne daje ugovore na uvid. Bice pokusaja ali se to moze i krivicno goniti nakon ove presude. Presuda je presedan za sve buduce slucajeve.

 22. Ova presuda prolazi pomalo neopazeno u odnosu na ono koliki znacaj ima. Po pitanju javnosti ne samo ugovora nego i ostalih akata drzave i javnih preduzeca, vrijeme ce se racunati prije, i poslije ove presude. Zivi bili pa vidjeli.

 23. Na ovom portalu glavnu ulogu igra Simo krajnica.Ne vrijedi se predstavljati.

  Ja sam jos davno objavio ime i prezime,cak i adresu.
  Ahmed Kapetanovic,Kozarac.

  Medzutim,Simo je dosao (NELEGALNO) do naloga sa kojeg pisem.Samo mu je redakcija to mogla dati.Al posto nista ne krijem i ne marim.Cak je i dr uspio nagovoriti da je ta e-meil adresa moji podatci.Svako,malo pismeniji,vidi adresu sa koje pisem.Nije zakljucana.Ali dzaba…

  Nego ,nampade mi…

  Simo napisa,onomad,kad su trebali uvesti akcize na gorivo;

 24. Zasto sam Simu jedno vrijeme zvao krajnica…

  https://www.frontal.rs/szp-napunite-rezervoare-jer-gorivo-poskupljuje-zbog-dodika-izetbegovica-i-covica/

 25. 25 КОМЕНТАРА
  Кјево30. јануара 2018. у 23:47
  Samo cipele nove pa u nove pobjede.

  Одговори
  Симо П. Ороз31. јануара 2018. у 10:25
  А заборависте рећи да од сутра почињу да капају паре у државну касу за градњу аутопутева.

  Турци и СзП турским парама граде Зелену трансверзалу. а Миле акцизним парама повезује Гламочку.

  Одговори
  Симо П. Ороз31. јануара 2018. у 10:27
  Како не разумијете!?

  Ако хоћете да се возите добрим путевима онда те путеве морате и направити.

  Данас дате 18 фенинги, а сутра не морате 180 марака за крајнице и зглобове.

  Одговори
  Jasse31. јануара 2018. у 17:3

 26. Simo
  Vec petu godinu cekam:

  Dze gas iz fabrike ukapljenog gasa u Zvorniku?Dokle ste dosli?
  Sve palim sibicom,hocu da prvi naspem „gaza“ u fenjer ,a vi nikako…

  Симо П. Ороз19. децембра 2017. у 11:49
  И да завршим појашњењем за неупућене:

  У свим овим комбинацијама је руски гас. Само се води битка ко ће узети провизију од транспорта.

  Мирсо навија за БХ гас, Симо и Миле за Гас РС, Хрвати сада (послије оног бродског са Србима) овим споразумом имају конекцију и са Бошњацима и мудро чекају Јадрански гасовод.

  Е мој Мирсо туго моја…

  Одговори
  Симо П. Ороз19. децембра 2017. у 12:13
  Ево још овај, па нећу више.

  Да појасним мало и технологију јер многи не знају шта је укапљени гас. Укапљени гас је онај што га купујемо за шпорете и та фабрика у Зворнику ће производити такав гас, само што ће се он у гасном стању умјесто из рафинерије доводити из Русије. То је велики еколошки помак.

  До сада смо у пракси користили гас који се цјевоводима доводи до потрошача у гасовитом стању, а резерве су спремане у великим подземним складиштима која су скупа. Због тога долази нова технологија укапљивања гаса који је познат као LNG. Хрватска већ годинама покушава да заврши терминал Омишаљ на Крку и ту су сада ствар преузели Американци.

  Како Американци немају директан цјевовод за допрему гаса до Крка, па се прије утовара на танкере мора први пут укапљивати, а транспорт тога је веома скуп, па онда друго укапљивање.
  Јадрански цјевовод који је требао користити гас из катарско-сиријског цјевовода је из познатих разлога на дугом штапу, Руси су успјели да се поново наметну као монополисти за овај регион.

  Фабрика у Зворнику је један од првих резултата руског војног успјеха у Сирији.

  Американци су прихватили овај руски монопол, а Руси су њима узвратили на Арктику. Не заворавите да је Тилерсон нафташ.

  И сад, ако ја као обични смтрник, који се информише на пар домаћих портала, могу схватити ове игре, а нашег Вукоту изјебе један новинар, онда схватите да за вођење политике није довољно пажљиво натапирати косу, имати добру оралну дикцију и широка плућа за звиждање.

  Можете ви мислити шта хоћете, али једини који се разумију у ове стратегије и кретања смо ја и Додик

  Нажалост …

  Камо среће да о овоме ишта знају Мирсо и Вукота…

  Одговори

 27. jasse, nećeš ti ili nećete vi od Simića nikada dobiti argumentovan odgovor na argumentovana pitanja. U 90% takvih situacija on pribjegava oprobanom sredstvu pljuvanja, urlikanja, cviljenja, vrijeđanja….Tipično režimski. Jedan dan bi kakili, a drugi dan pikili i tako redom. Mene uporno poredi sa nekim političarima skorojevićima, kojih se očigledno iz nekih razloga plaši, a te sam razloge jednom samo okrznuo, i misleći da je samo taj kvazi političar mogao doći do tih podataka. Sada su ga ponovo i ovi njegovi potkačili pa se ne javlja. Shvatio io on da sa politikom koju vode srljaju u propast iz koje će i on izvući podeblli kraj. A ako bi se to desilo, Boga mi, najeb’o je k’o žuti mrav. Neka krivična djela ne zastarjevaju nikada. Pošto kupio, poto prod’o…

 28. Zaboravih da vam se zahvalim da objašnjenju termina „ukapljeni gas“. Prvi put čujem riječ „ukapljeni“. Znam da je LNG tečni prirodni gas. Da li „ukapljeni“ potiče od riječi pretvarati u kapljice.
  Inače, znam šta je „LGN – Liquefied natural gas“ i šta je „LPG – liquid petroleum gas“, ali nisam čuo za naš izraz „ukapljeni“

 29. „Течни нафтни гас“ а овај је „цвјећка“ па користи кроатизме као : „Ukapljeni naftni plin“.
  Много таквих израза се појављује у нашим медијима а да ли је то баш само случајно , „враг би га знао“.

 30. Из ријечи укапљени можемо утврдити и радњу помоћу које је гас дошао у такво (течно) стање.

  Из ријечи течни можемо само констатовати у каквом се тренутно стању налази гас.

  Нијемци су најјача техничка сила захваљујући свом језику. Код њих свака ствар има своје има па макар имала 32 слова. И нема забуне У техници је најбитнија јасност појмова.

  Има будала који изведеницу од чисте српске ријечи као што је “кап“ великодушно донирају Хрватима. И још мисле да су тиме учинили добро дјело за Србе.

  Будале свакодневно донирају “хрватски језик“ тиме што сваку нашу ријеч коју изговоре Хрвати, исту им одмах донирају.

 31. Ахмеде брате гдје си, свака част, волим тебе мога брата муслимана,него 100 српских пички и јадова по имену Перо Симић.

  Ја ово за Пера Симића, мог Сима Ороза и тебе од мене не смије нико дирати, то се зна годинама, зар не?

  Наше пошалице могу само између нас тројице и тачка.

  Иначе, отворих па видјех да си се активирао, идем да видим шта је предсједник виолета партије изјавио поводом посебне сједнице, па можда нешто напишем, све да неке скинем са курца на мом посту.

  Поздрав.

  Поздрав.

 32. Nikola Brate, konačno jedan pravi komentar Pero te handri godinama a ti ga još i za mišljenje pitaš Odgovaraš mu na provokacije Spustaš se na nivo jednog iskopleksiranog lika koji ovdje na Frontalu godinama pljuje sve koji se usude da se mišljenjem suprotstave njegovim najčešće nebuloznim komentarima Sve u službi jedne pogubne politike za Srbe i Srpski narod ali i druge narode u BiH. Nema šta ti nije rekao i kojim te pogrdnim imenima nije nazivao nazivao Umjesto da ga ignorišeš ti se upuštaš s njim u rasprave umjesto da si ga otresao kao sada i definitivno prekrižio. Ipak si ti predsjednik jedne partije Moraš voditi računa o vlastitom imidžu. Spuštajući se na njegov nivo sam sebe srozavaš do nivoa koji ne dolikuje predsjedniku jedne ozbiljne političke opcije Ja sam vjerovatno bio kritičan prema tebi ali ne sa lošim namjerama Ne da te ponizim ili uvrijedim Da ako je to moguće dam doprinos u tvom političkom odrastanju Možeš ti o sebi misliti šta god hoćeš ali su rezultati na izborima oni koji potvršuju šta o tome misle birači na žalost ali je tako Moraš napraviti konačan i definitivan zaokret u politici i napustiti politiku koju godinama šiljiš bez nekih vidljivih rezultata na đalost politika je okrutna a ti si izabrao da se njom baviš Tvoje su namjere časne i to se osjeti ali ti pristup nije adekvatan Moraš prepoznati kako se postaviti prema nardodu i šta narod hoće Narod je kvarljiva roba Znaš ti to Nikola bolje od mene Mi se Nikola ne poznajemo i vjerovatno se nikada u životu nismo ni sreli Ali imamo nekoliko zakedničkih stvari odnosno onih koje bi mogle da nas povezuju zato nemoj previše nekritički da gledaš na moje komentare u vezi sa tvojom partijom i tvojim političkim angađmanom Moraš da se odlučiš koju liniju ćeš da forsiraš Onu ekološku ili onu nacionalnu Ne idu jedna s drugom pod ruku Mislio ti o tome šta hoćeš Rezultate takvog pristupa najbolje si osjetio na izborima

 33. Агче,

  ти си одавно оболио од змајодшиповитиса.

  Ту лијека за тебе нема.

  За Гњурца можда има још наде.

  https://www.youtube.com/watch?v=fkySF2kW50o

 34. Ne trebaju meni saveznici. Ja sam slobodan strijelac. Bio i ostao. Ne mogu ja od Nikole očekivati da mi bude saveznik ako sam ga, ali konstruktivno, kritikovao više od tebe. A ti si ga najčešće neargumentovano pljuvao i vrijeđao. Bez razloga. Možda me i to ponukalo da se registrujem. Pratim ja Frontal i komentare na Frontalu godinama. Pa i tvoje baljezganje. Ne treba ti to jer nisu glup. Naprotiv, ali imaš nešto pogano u sebi i to je jače od tebe. Zarijevaš, provociraš, intrigiraš, bljuješ… Politički protivnici mogu da se pobijede, ali ako imaš argumente, i na kulturan način. Tačka (što bi rekao brat Nikola)

 35. A kad mi ovo naduravanje dosadi, rećiću ti ko sam i šta sam. Vjerovatno ubrzo. Nemam razloga da se krijem. Nemam ni oraha u džepu, ni putera na glavi…A ni politikom se ne bavim. Hvala Bogu

 36. Агче,

  мани се тих фазона…

  Сви знају ко си.

  Признај да си проваљен…

 37. Има и за Гњурца да види како с ебрани ријека.

  https://www.youtube.com/watch?v=sYJXW7g56Yo

 38. Do juče je ovaj Zmaj od Šipova bio izborna uzdanica vladajućeg režima. Šta se promijenilo pa ga staviste na crnu listu. Ili je on vas odgrebo.

 39. Džaba ja tebi ponavljam da me ne ponižavaš, i porediš sa tim likom, ali ti ništa. Nisam nikada išao na twiter profil tog tvog Agčeta (ni sam nemam taj profil), ali sam siguran da su nam stilovi u pisanju diametralno različiti. Dovoljno je da to provjeriš i sam se uvjeriš. JBG Simo, izgeda da si opsjednut tim likom i on te proganja kao noćna mora. Promijeni ploču.

 40. Na tvoje

  „ти си одавно оболио од змајодшиповитиса“.

  mogu samo dodati da je i to bolje nego oboliti od dodikohanzigahopitisa.

 41. Има сајтова гдје можете писати именом и презименом, додати слику с краватом, слику са љетовања, сличицу полног органа ако желите као Ј. К.

  Овдје се важи оно шта је написано. Без имена. Без кравате. Без фотошопа.

 42. ZELENI u liku Nikole Lazarevića napisaše
  „dа се Никола Лазаревић понаша по животном и политичком начелу, значи, “ СА ГОСПОДОМ ГОСПОДСКИ, СА ФУКАРОМ ГОСПОДСКИ“.

  Znači i sa fukarom gospodski. Pda, vidi se to iz tvojih svakodnevnih uvlačenja čas poziciji čas opoziciji.

  JEDNOSTAVNO NEMAŠ STAV. Ne znaš da li bi piškio ili bi kakio, a to se u politici prepoznaje i kažnjava.

 43. Чудо је у овом времену бити политичар као Никола Лазаревић, да дословце, право је чудо данас живјети за велику идеју, бити хуманиста, имати став, муда, сачувати ОБРАЗ, знати знање и користити га у корист општег добра, све промишљајући деценије унапријед, односно, бити смртно одговоран пред породицом, пријатељима, према свом народу и држави.

  Да право је чудо данас остати стабилан, односно, остати господин као јавна личност и политичар.

  Објашњење је једноставно, ТАКАВ ЈЕ ДАНАС ЧЕСТИТИ СРБИН, ТАКАВ ЈЕ СВАКИ СРПСКИ ХУМАНИСТА КОЈИ БАШТИНИ СВОЈУ ТРАДИЦИЈУ И ДОКАЗАНО ПОШТУЈЕ ДРУГЕ И ДРУГАЧИЈЕ, СВЕ ПОНОСЕЋИ СЕ ЧАСНОМ И СЛАВНОМ ПРОШЛОШЋУ СВОГ НАРОДА.

  Значи, за све људе и све нељуде, за све часне и неискрене у политици, за све оне који су у стању свашта рећи и написати за ЧЕСТИТЕ СРБЕ, па и за такве као ти Дрого-колу, важи ова Лазаревићева, „СА ГОСПОДОМ ГОСПОДСКИ, СА ФУКАРОМ ГОСПОДСКИ“, тачка.

 44. Шта је педерска ботино ДРОГО- КОЛ, појела маца језик?

  Пази са ким се качиш јебем те глупа, тачка.

 45. Mislio sam da si napravio lapsus. Sad vidim da si skroz prs’o. Bog te mazo. kako sa fukarom možeš gospodki. Fukara je fukara, Lazareviću. Ko da ti vjeruje k’o političaru, kad i fukaru cijeniš. Fukara će te glave doći, mislim političke glave. Daj čovječe opasulji se. Ako misliš da napraviš neki rezultat na slijedećim opštinskim izborima. Pa da odatle kreneš u pohod na vrh. Ali se moraš otresti nekih dogmi. Kako ćešsa fukarom gospodski.

 46. Da, i izaši iz Simine sjenke i prestani da koristiš njegovu prizemnu terminologiju. Pa ti si gospodin, kako reče. Kako možeš da koristiš izraz „pederski“ kada si rekao da i sa fukarom ideš gospodski. Sam si sebe bezbroj puta demantovao

 47. Извини, ово је код Николе Лазревића часна и искрена борба.

  Значи, ја своје име, ти ник и још са скривеним именом подваљујеш честиту човјеку, опрости, али какав човјек треба бити, да ли ти имаш породицу, стиде ли се они тебе, или сте генетски зли и подмукли?

  Овако сам ти господски требао одговорити, па ево сад то чиним, тачка.

 48. Kad ti Nikola kažeš „pederski“, tebi je to gospodski. Komplimenti gospodine.
  Kažeš mi da ti podvaljujem. Bidi konkretan šta sam ti podvaljivao, osim što sam rekao svoje mišljenje.
  Nisam ja u politici nego ti i tebi je interes da se ovdje, ali i na drugim mjestima, predstavljaš punim imenom i prezimenom. Da bi skupio poneki politički poen ili glas.
  A mi obični smrtnici, uključujući i tvog Simu koji te u kontinuitetu pljuje a ti ga u kontinuitetu tetošiš, nemamo taj interes i eksponiramo pravo ime i prezime. Tamo gdje treba, tamo ga ističemo.
  Ti si Nikola prihvatio da godinama diskutuješ sa nepoznatima, i sada si se našao da nas popljuješ što smo obični „Nikovi“.

  Što petljaš porodicu, i time pokazuješ i dokazuješ da si stvarno prs’o i da si izgubio, ako si uopšte i imao, svaki osjećaj za realnost.

  U tvom je interesu da odgovaraš gospodski, ako si već odlučio da komentarišeš sa nepoznatima. To je tvoj izbor.
  Daj bar na jednu dilemu i pitanje u vezi s tobom a koje ti postavljamo ovdje, ne samo ja, odgovori konkretno, a ne ponavljati otrcane i napamet naučene fraze, koje ja s pravom zovem bla, bla, bla

 49. Apsolutno tacno. Jada vnago i pije hladnu vodu. Kompleksas prve klase. Izbacen iz kruzoka koji nesto znace pa na nama lijeci svoje frustracije

 50. Дрого,

  како да ти одговорим кад не знам да ли си ти прави Дрого, или је неки други ник, овдје су све никове злоупотребили, чак се и онај тупаџија бунио да није писао неке коментаре.

  Иначе, чак и овдје сам коректан, некад намјерно претјерам,али то је само кад пређу све границе ботовске битанге,значи,ја сам јавна личност, кад кажем са господом господски, са фукаром господски, мислим на политичаре.

  Нека ми неко нађе да ли сам икад нешто ружно на телевизији рекао за било коју партију, или појединца, али ево, никад више ни једну ружну ријеч нећу употребити ни овдје, дајем ријеч.

Оставите одговор