Тегелтија: Задужили смо јавно предузеће, нисмо задужили и РС

Чињеница да у случају изградње аутопута Бањалука – Добој, на дионици Прњавор – Добој, први пут, једна од међународних финансијских институција кредит даје јавном предузећу, а не Републици Српској – представља знак повјерења у финансијску способност наших јавних предузећа, истиче министар финансија Српске Зоран Тегелтија. Он у интервјуу СРНИ истиче да ситуација у којој је […]

недеља, 26 фебруара, 2012 / 21:15

Чињеница да у случају изградње аутопута Бањалука – Добој, на дионици Прњавор – Добој, први пут, једна од међународних финансијских институција кредит даје јавном предузећу, а не Републици Српској – представља знак повјерења у финансијску способност наших јавних предузећа, истиче министар финансија Српске Зоран Тегелтија.

Он у интервјуу СРНИ истиче да ситуација у којој је зајмопримац кредита Европске банке за обнову и развој (ЕБРД)Јавно предузеће "Аутопутеви Републике Српске" ствара много бољу позицију за Републику Српску, јер овакви дугови не улазе у укупно задуживање Српске већ представљају задужење јавног предузећа.

"Оно што је предност овог пројекта јесте да је Јавно предузеће `Аутопутеви Републике Српске` отишло веома далеко у припремању пројектне документације, тако да мислимо да ће почетком јуна, сасвим сигурно, извођач радова бити на терену", објаснио је Тегелтија.

За потписивање уговора о кредиту, најављеног за 29. март, више не постоји никаква препрека. Преостало је да се обаве само техничке припреме уговора – прво уговора о зајму, а онда и о гаранцији, како би се практично само церемонијално и свечано потписао уговор у Бањалуци.

Тегелтија је подсјетио да је вриједност кредита 150 милиона евра, да се кредит даје на 15 година уз грејс период од три године, што практично значи да грејс период траје онолико колико би требало да траје изградња те дионице аутопута.

"Што се тиче каматне стопе, она износи шестомјесечни еурибор плус један одсто марже, што у овом тренутку износи око 2,4 одсто. То заиста јесу повољни финансијски услови", истакао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, ЕБРД се позитивно изразила и о настојањима Републике Српске да све своје обавезе изврши на вријеме када је у питању сервисирање ино дуга за све кредите који су доспјели до тренутка када је Министарство финансија и трезора БиХ почело да извршава своје обавезе, оне које су законом предвиђене.

"ЕБРД и друге међународне финансијске институције вратиле су средства која смо ми уплатили директно из буџета Републике Српске – назад у буџет Српске, јер су наша средства још једанпут дошла преко Централне банке. Наравно, ни нама ни њима није стало да стварамо било какву конфузију и једноставно очекујемо да ће нови Савјет министара односно сви његови ресори радити свој посао и да више никада нећемо доћи у овакву ситуацију", истакао је Тегелтија.

Он је најавио почетак преговоре са још једном међународном финансијском институцијом везано за изградњу ове дионице аутопута Бањалука – Добој и то од Бањалуке до Прњавора, те да је ЕБРД исказао спремност да буде дио пројекта на дионици Бањалука – Прњавор, али и спремност да да изјаву да ће оног концесионара, који добије дионицу коридора "Пет це", који иде кроз Републику Српску, пратити својим финансијским средствима.

Тегелтија је најавио да би идуће седмце требао бити одржан састанак Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ на којем ће предаставници Српске поново инсистирати да се наставе рјешавати питања која није завршио Управни одбор у свом претходном сазиву, а када је у питању утврђивање коначних коефицијената за расподјелу прихода од индиректних пореза.

"Очекујемо од Федерације БиХ да напокон након годину и по дана донесе одлуку и да прихвати чињеницу онакву каква јесте и да се изврши поравнање дуга, те да се ускладе коефицијенти онако како то показује крајња потрошња у БиХ", рекао је Тегелтија.

Он се нада да ће преовладати разум и чињенице и да ће Република Српска добити свој дио новца који јој припада по основу подјеле прихода од индиректних пореза.

"Објективно, ни нама нимало не одговара ситуација да се наш новац налази на туђим рачунима, а да ми морамо да потражујемо од финансијских институција", закључио је Тегелтија у интервјуу СРНИ.0 КОМЕНТАРА

 1. Зоране, неозбиљна је то изјава, коју ће неуки пук прогутати као и многа друга подваљивања. Кључна ствар је питање да ли ће уопште овај пут бити исплатив, да ли нам треба задуживање за будућег губиташа. Мој министре, народ ће ово платити као и све, чуј јавно предузеће??Ако је јавно, није ли и наше и при регистрацији аута и при плаћању казни и на разне друге начине?

 2. Ја мислио,овај дошао од Мањаче, па ће можда унети мало карактера и чојства…, а овај још гори, овим текстом приде још гура и прст у око, као ми глупи а они виша раса.

  Домаћин, нарани,обуче чељад,узоре, посије,старије збрине,окрпи шупље кровове, изолује барабу у кући и одбије га од „кесе“,напуни штале и торове…,па тек онда гради путеве и мостове.
  ПРОПАЛА И МАЊАЧА!

 3. Министре Тегелтија, како те није срамота да свјесно обмањујеш јавност и тако безобзирно лажеш!!!
  Објасни грађанима ко су оснивачи јавних предузећа на нивоу Републике, одакле им оснивачки капитал и почетна средства за рад, чијом имовином располажу и из којих извора се финансирају. Зашто не кажеш да јавна предузећа располажу имовином која је власништво Републике Српске, да је народна имовина њихов изворни оснивачки капитал и да су њихова почетна финснсијска средства издвојена из буџета Републике Српске? Зашто не кажеш да се из буџета Републике Српске сваке године издваја дио средстава за финансирање јавних предузећа? Зашто не кажеш да јавна предузећа за свој рад (квартално, полугодишње и годишње) полажу рачуне Народној скупштини и Влади Републике Српске и да се кредитно не могу задуживати без директне сагласности оснивача?
  Зашто не кажеш грађанима да је Влада Републике Српске републички буџет) гарант (жирант)ЈП „Аутопутеви РС“ и да у случају било каквих проблема обавезу према наведеном кредиту мора да преузме Влада (буџет).
  Да си то рекао, свима би било јасно да се упуштате у још једну (по мени непотребну) авантуру и да ће у случају неуспјеха грађанима Републике Српске бити одузет дио имовине или дио њиховоих права!!!

 4. Глупане Тегелтија,
  Објаснићу ти на примјеру, јер ти не разумијеш економске појмове. Тај товој докторат из економско-менаџерских наука са Апеирона не вриједи баш пуно…
  Е сад читај пажљиво:
  Човјек има кућу и породицу, жену и двоје дјеце. Кућа је на два спрата и има ходнике и степенице. Човјек да би себи олакшао, задужи једно пунољетно дијете да одржава тј. чисти ходнике и степенице. Човјек је већ узео кредит да изгради кућу.
  Е сад дијете задужено за одржавање ходника и степеница узме кредит да среди ходнике и степенице, а кредит ће враћати, нормално, читава породица… И то је супер породица није директно задужена…
  Па јеси ти нормалан? Какво повјерење ЕРБД-а, па и мала дјеца знају да су они „савремени“ зеленаши…
  Али баш тебе брига, супруга пом. министра за трговину, кћерка студира у Милану… а ти у „живот и провод“ са младим цурицама. То што су оне млађе од твоје кћерке, ма нема везе, па ти си „фрајер“…

 5. @novo_vrijeme, 27.02.2012. 07:18:11 Али баш тебе брига, супруга пом. министра за трговину, кћерка студира у Милану… а ти у „живот и провод“ са младим цурицама. То што су оне млађе од твоје кћерке, ма нема везе, па ти си „фрајер“…

  Има једна космичка правда са којом министар сваку ноћ или јутро иде на спавање, а то је да и његовог студента у Милану исто тако фрајерише неко тамо и да тамо и она пролази као и њенњ вршњакиње овдје. Дјеца наших министара нису тамо важна и тамо их третирају као што овдје министри третирају службенице у канцеларијама, раднице у бутицима. Правда нам доноси западB-)B-)B-)

 6. Dragi moj panteru, slaba je nama utjeha ta kosmicka pravda, od toga nama nije nista danas bolje, niko se danas od nase djece nece da zaposli, a duznicko roblje smo svaki dan vece.Sto je najjadnije preko svih njihovih zlocina prelazimo cutke. A, cutanje je znak odobravanja. Ili, znak nemoci?Pa da li mi sve to odobravamo, ili smo toliko nemocni?Kako cemo nasoj djeci , i unucima da objasnimo da smo znali da u krvi stvorimo RS, a da smo dopustili da je unisti razbojnik sa svojom bandom? Kako cemo im pogledati u oci i priznati da smo bili kukavice pred olosem ljudskim? I, ono sto je najstrasnije kako cemo pred Milose i Lazare, pred Tepice,nase komsije i saborce koji polozise svoje zivote za svoj rod i narodi upitaju nas sto smo to dozvolili.

 7. Телегелтија, па све и кад би то било тако како кажеш, а зашто сте онда „ви задужили предузеће“, а они сами себе нису могли задужити?

  Шта сте ви у тој причи? Шта сте ту посредовали? Да будете добровљно жирант који ће враћати кредит?

 8. Не бојим се ја како ћемо ми пред њих. Како ће се они суочити са нама? Какв су нам генетски дефект оставили овдје? Зашто ми не можмо ни са ким и зашто су само са нама способни управљати овакви? Зашто смо ми могли трпити Отоманску империју толика стољећа? Зато што смо лоши Приједоре мој. Зато што никада нисмо били своји. Зато што волимо јарам. Зато што можда нисмо сретни с оним што смо створил. Зато што смо можда нешто створили и дали њима да управљају. Зато што је можда лакше да се нешто створено крвљу, оловком и каматом уништи. Зато што више нема Византије. Зато што нема ни Хазара. Зато што смо поремећени. Зато што нас 10 у врх главе пише да је лоше. Зато што побуну може направити само пензионер када изостане пензију. Зато што не треба да постојимо. Зато што смо безлична маса која је добила оно што је тражила. Је ли народ бирао власт, јесте. Нека народ и мијења, ако не ваља.Зашто да не поштујем вољу свога народа? Је ли народ у протестима? Није, добро је. Је ли народ гладан, није, да јесте чули би. Је ли народу одузета сва бијела техника и свиње? Нису. Добро је. Баш је добро овдје.

 9. glavno mjerilo za isplativost autoputa je broj vozila koja ce voziti tim autoputem. Po tom kriteriju ekonomski je isplativ samo autoput Koridor VC i to samo u dijelu od Sarajeva do Doboja i Sarajeva do Mostara. Autoput Gradiska-BL bi mogao biti djelomicno isplativ kad se napravi most na Savi, a ovaj put BanjaLuka-Doboj ce biti apsolutno neisplativ i proizvodit ce gubitke.

 10. Кредит од 150 милинона, на рок од 15 година, грејс период од три године. Значи отплата почиње тек 2015, а надати се да СНСД и ови који су потписали за кредит тада неће бити на власти…
  Са становишта приглупог Тегелтије то је супер, шта ме брига нека се брине онај ко буде враћао кредит…
  150 милиона на 15 година, значи да почевши од 2015 па до 2030 за намирење ових кредитних обавеза треба издвојити дневно око 55 000 КМ, само за главницу, па плус камате…
  Замислите, шта би се добило кад би се 15 година дневно улагало
  55 хиљада КМ у воћарство, ратарство или образвоање младих или неку другу производну грану…
  Улагање у инфраструктуру не доприноси развоју неке земље. Још ако је то улагање непланско и улагање „ради трошења пара и узимања провизије“, онда то води у чисту пропаст…

 11. Опет се морам сагасити са ставом који је написао Змај, а ја сам гавећ потенцирао. Има ли исплативости ових путева??? Тешко, готово никако.Није да нам не требају, али нам требају на начин да их сами правимо, својим парама, а не да се задужујемо за нешто што нема исплативости. Осим што ће министри у изборним кампањама брже долазити пред гласаче..

 12. Ирска, која је имала највећи привредни раст у Европи у задњих 10 година има само 300 километра аутопута. Људи, да ли сте се икад запитали да су наше власти, можда, условљене да узимају овакве кредите(глобализација,нови свј.поредак,центри моћи,владари свијета из сјенке итд.)?!

 13. Ма не би нико имао ништа против ауто-путева, нек се праве, али НЕ на овај и овакав начин.
  Задуживање без икаквог прорачуна, па онда непоуздани извођачи који ће то растезати до судњег дана, а паре обично нестану из касе РС за три дана, све то прогута ова режимска машинерија. Уз све то, гориво у чијој цијени по литру наша држава узима себи 45%, такво гориво све скупље, па и вожње ће бити све мање из чега је логично да правити ауто-пут у оваквим условима је погубно и бесмислено.

  Немамо ми тих привредних субјеката, гиганата, који би тим ауто-путевима били још боље увезани, бржа комуникација и проток робе, сировинске базе, производа, било чега, што би довело до проширивања индустријске зоне…овако покриј се колико си дуг и то је то што можемо, поправити постојеће комуникације, направити брзе цесте тамо гдје је саобраћај оптерећен и попустити се ових гламурозних пројеката кула од карата.

 14. pink panter, 27.02.2012. 08:40:29

  Ja мислио да он само тако изгледа, а сад видим да и генотип одговара фенотипу. Ово је класични покушај преваре неуког пука, а ја презирем преваранте.

  Жао ми је што сте моји, а не власт неког мог непријатеља. Ко је вас познавао ни пакао му неће тешко пасти……

 15. Један непотребан излет министра на терен политикантства. Како је сам рекао Влада и НС ће донијети одлуку и о кредиту и о ГАРАНЦИЈИ. Ако је хтио да каже да ће кредит отплаћивати јавно предузеће, онда је бар могао и да објасни на који начин, из којих прихода итд. А што се тиче количине ино дуга РС, иста се дала повећати за 150 милиона Евра плус припадајуће камате.B-)

 16. Eto opoziciji prilike da se udruži, da na javnim skupovima objasni ljudima pravo stanje u kojem smo. A, tako bi i narod vidio gdje su čije pozicije , vidjeli bismo ko je prava , a ko naručeno-plaćena od vlasti opozicija. Izgleda da nam je opozicija koja samo priča unedogled samo farsa od opozicije. Šta treba vlada i firer još da urade da bismo mi shvatili da smo u kandžama najopasnijeg neprijatelja i RS, i srpskog naroda? Nama vehabije ne trebaju, vlada naša odrađuje posao naših neprijatelja.

 17. Још ако је то улагање непланско и улагање „ради трошења пара и узимања провизије“, онда то води у чисту пропаст…

  Ne znam koliko puta treba podsjecati diskuntante ovog portala a i siru javnost na „semu“ sa deonica Klasnice – Mahovljani, Mahovljanska Petlja i Mahovljani – Gradiska.

  Za dionicu Mahovljani – Gradiska imali ste konzorcij Vidoni za 1 Lot, Konstruktor za 2 i S.S. za treci Lot pa je jedino mehanizacija i ljudstvo od S.S. bila ukljucena.Pare su naravno isle vani. Koliko mehanizacije i ljudstva na Mahovljanskoj Petlji je bilo iz Ceske?
  Koliko je slovenackih resursa bilo na dionici Klasnice – B.Luka?
  Pa sta jos treba da se desi da ipak povjerujemo kako nam „domaca pamet na celu sa S.S.-om“ – vidi formiranje „domaceg konzorcijuma za gradnju autoputa B.Luka – Doboj, da uvidimo kuda nas to vodi?

  Opozicija nema puno vremena za komentar jer trenutno skijaju na Jahorini u dobrom drustvu pa ce karavane ipak da prolaze dalje bez obzira sto par krezbih „tornjaka“ pomalo laje. Mozda i oni odu na predstojecu izlozbu.

 18. Ма каква опозиција, овдје је изгледа у току брисање постојања опозиције зарад стварања шибицарско-профитерске корпорације, па ево погледајте само тог Кличковића ту џукелу којој се није посрећило да краде у доба СДС-а сад се убацио рукама и ногама да уз додика закине своје парче торте!

  Опозиција није систем, а требао би бити, опозиција је данас углавном ово што говори Стевандић у БЛ, Мићић у Бијељини и Говедарица на истоку РС, понекад се ту придодају Иванић и Чавић и то је то, углавном су јачи на саопштењима него на дјелу.

 19. prijedor, 27.02.2012. 11:46:01 [32286]

  „E, da mogu da im priđem, kao što ne mogu, pa da ih nabijem u smrdljivo dupe. „

  И добијеш пријаву + етикету терористе. Нису они вриједни тога, њих треба разваљивати ИСТИНОМ и само ИСТИНОМ! Прогледаће овај народ прије или касније, нажалост то ће морати научити на тежи начин, али шта да се ради. Тај тежи начин значи гашење радних мјеста, неће бити пара, нећемо моћи измиривати обавезе (струја, телефон, гријање, порези) према држави, и ето краха. Али ја се само бојим да незадовољство овом влашћу кулминира великим социјалним немирима, деструкцијом и вандализмом.

 20. Ево покрећем иницијативу и тражим и од Фронтала, да се покрене велика кампања у смислу осуде „малог перице“ и пајташа, због вређања бораца ВРС да је чак 40% нас болесно од тзв.птсп-а.
  Народним речником то су они што су мало „скренули“ од последица рата.
  Ко су дијагностичари? Који су симптоми? Који су прави узроци?
  Које и какве су то реакције „болесника“ који се тако може назвати? Хоћемо стручну и јавну расправу на ту тему, а не да изађе нека будала и само тако изјави и осуди толики број људи.

  Можда им још управо толико фали оних који би им лизали из руке,јако их се боје, па ајде да их унапред осудимо.

 21. Славија
  ПТСП је нормална последица рата, спорно је признавање ове болести. Многи су куповали ову дијагнозу ради стицања неких разних погодности. Комуниста ђокић врши ревизију свих оних који имају ово обољење,стварно обољење, како би импо новом правилнику укинуо 4 инвалидску групу и пребацио опет у складу са правилником у 7 или 8 нгрупу. Стварни обољели од ПТСП заслужују и 1или 2 групу свугдје у свијету само се овдје укида. То свјесно ради Ђокић и СНСД банда јер им је наложено да морају што више уништавати борце који су стварали РС
  За твоју информацију ниједан човјек који је на основу неког психичког поремећаја ослобођен учешћа у рату НИЈЕ ПОЗВАН НА РЕВИЗИЈУ, зато што се данас многи такви налазе на високим друштвеним и политичким позицијама.
  надам се да смо се разумјели и ја сам за револуцију да се ова комунистичка банда повјеша, само на бандере-без милости

 22. slavija и paja

  Па оно што ђокица наводи као разлог обољења је зрело за метак у чело лично њему, нико не побија тезу да људи из рата изађу са одређеним менталним промјенама, да не кажем поремећајима, али ако се констатује да је узрок обољења, то што демобилисани људи остају без посла послије рата и падају у социјалну неизвјесност, угрожену животну егзистенцију, беспарицу и тешкоћу обичног живота то све није више ПТСП, већ проблем који генерише та његова власт.
  То је дољевање бензина на ватру.

  Људи су брзо заборавили рат, изузетак су наравно они који су у том рату погубили најмилије, али ово што сад доживаљају ти исти људи је горе него тај рат, мени је лично мање сметала свакодневна бука граната од садашњих говорника и говоранција пишања уз вјетар и продавања магле!

 23. Сви ми знамо шта је ПТСП, али то на страну!

  Злонамјерна је намјера дотичног и власти.
  „Ако се супротставиш на било који начин њиховој алавости, бахатости, тортури, бићеш жигосан болесником од ПТСП-а.“

  Ми смо њима кост у грлу.
  Они имају комплекс од нас, боје нас се, знају да смо од њих у сваком погледу јачи, чвршћи, карактернији, способнији.Зато нас и гуше, цепају и понижавају на сваком кораку. Они да су у нашој улози давно би се поубијали. Опстају више захваљујући својој подлости и нашем стрпљењу, него својој способности.Али свему дође крај па и нечијем стрпљењу…,отприлике сам то хтео да кажем.

 24. slavija, 27.02.2012. 14:08:49

  То је мач са двије оштрице.

  С једне стране режим генерално за све незадовољнију популацију користи тај изговор узрок за депру је само тај ПТСП,бла, бла бла,… док они стално кредитима и задуживањем држе све скупа на ивици банкрота.

  С друге стране, тај изговор појединцу ништа не значи, чак може и да има алиби, кад неком пукне филм пред очима и обрачуна се са режимском бандом, онда му папири о ПТСП обољењу добро дођу, нема никакве одговорности за учињено дјело.