Танасковић: Настоји се сребренизовати цијели рат у БиХ

Стварањем мита о Сребреници настоји се сребренизовати цијели рат који је вођен на простору БиХ, оцијенио је оријенталиста професор Дарко Танасковић, водећи ауторитет за питања ислама. "Кроз ту метафору Сребренице жели се учврстити представа о муслиманима, као највећој жртви и онима који су водили праведан одбрамбени рат, и Србима као злочинцима, виновницима рата и онима […]

субота, април 9, 2011 / 10:52

Стварањем мита о Сребреници настоји се сребренизовати цијели рат који је вођен на простору БиХ, оцијенио је оријенталиста професор Дарко Танасковић, водећи ауторитет за питања ислама.

"Кроз ту метафору Сребренице жели се учврстити представа о муслиманима, као највећој жртви и онима који су водили праведан одбрамбени рат, и Србима као злочинцима, виновницима рата и онима који су практично једини извршили геноцид. Намера је да се то на један недостојан начин, првенствено у односу на жртве које су пале у овом рату, капитализује на политичком плану и да се функционализује у уском себичном интересу једне националне групације, а то су Бошњаци", рекао је Танасковић за "Глас Српске".

Танасковић истиче да је ту идеологија као искривљена свијест, јер не препознаје у себи оно што заправо жели приписати другима. "Када дође до стања свести, које бих назвао и шизоидним стањем свести, то је веома опасно", каже Танасковић.

Коментаришући тезе историчара Смаила Чекића да су Срби у генима геноцидан народ, да су им култура, наука и црква фашистичке, Танасковић, угледни универзитетски професор, рекао је да оваква идеологија баца у блато све праве вриједности не искључиво туђег народа, него и сопственог народа.

"Као што знамо, неки Бошњаци и Хрвати су такође на мети оваквих ставова. На људском плану овакво иступање у јавности је неморално, на интелектуалном плану оно је недостојно интелектуалца, на научном плану оно је потпуно погрешно и ненаучно. Политички посматрано оно је тенденциозно, али и контрапродуктивно у односу на циљ који жели да се постигне", рекао је Танасковић.

Коментаришући наводе поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафе Церића и муфтије санџачког Муамера Зукорлића, која су дали припадницима бошњачког народа у Црној Гори да се на предстојећем попису изјасне као Бошњаци, да им вјера буде исламска, а језик босански, Танасковић је рекао да је ријеч о континуитету политичке линије наступања још од рата у БиХ, јер се фаворизује бошњачко, а не муслиманско национално опредјељивање.

На питање шта значи стално инсистирање на такозваном босанском умјесто бошњачком језику, као чувару националног идентитета Бошњака, Танасковић каже да је то одраз претензија на цјелину БиХ, у којој Срби и Хрвати исти језик називају својим националним именима, па би, ако се језику већ жели дати национално име, лингвистички логичније било успоставити називну симетрију увођењем имена "бошњачки" језик.

"У Црној Гори је социолингвистичка ситуација ионако оптерећена насилним разбијањем српског језичког јединства, тако да ће ова Зукорлићева препорука унети додатну нервозу. Најзад, а вероватно и пре свега осталог, муфтијино обраћање прекограничним муслиманима израз је његових претензија на (пара)државно и административно заокруживање ‘великог Санџака’ који он сасвим неосновано назива ‘историјским’, а који би обухватао и неке црногорске општине", истакао је Танасковић.

Он је додао да је то већ у домену међународног права, јер је данас ријеч о територијама и границама двије суверене и међународно признате државе, тако да су Зукорлићеве амбиције на том плану нереалне и илузорне.

                                                                                                                                    Извор: Глас СрпскеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *