Есквит најозбиљнији кандидат за специјалног представника ЕУ у БиХ

Британски амбасадор у Египту Доминик Есквит најозбиљнији је кандидат за специјалног представника ЕУ у БиХ, пише „Прес РС“. Есквит је избио у први план након што је неколико европских земаља оспорило кандидатуру њемачког дипломате Јоакима Рикера, сазнаје овај лист из извора блиским мисији ЕУ у Сарајеву. Најзаслужнији за елиминацију Рикера из круга кандидата за новог […]

субота, април 9, 2011 / 10:56

Британски амбасадор у Египту Доминик Есквит најозбиљнији је кандидат за специјалног представника ЕУ у БиХ, пише „Прес РС“.

Есквит је избио у први план након што је неколико европских земаља оспорило кандидатуру њемачког дипломате Јоакима Рикера, сазнаје овај лист из извора блиским мисији ЕУ у Сарајеву.

Најзаслужнији за елиминацију Рикера из круга кандидата за новог "протектора" ЕУ у Сарајеву је шведски шеф дипломатије Карл Билт, који је и бивши високи представник у БиХ.

Билт се противи именовању Рикера за специјалног представника ЕУ, јер сматра да је имао нечасну улогу као шеф УНМИК-а. "Прес" пише да је Рикер једва добио агреман Шведске за амбасадора у Њемачкој због сумњи да је био умијешан у криминалне радње у Приштини.

Коментаришући најаве да је Есквит најозбиљнији кандидат за специјалниг представника ЕУ, извршни секретар СНСД-а Рајко Васић каже да би његово именовање било повезано са "укупним приступом Велике Британије у БиХ".

"Тај приступ се донекле разликује од ставова других чланица ЕУ, јер Британци имају дубље везе са САД од осталих", истакао је Васић, оцјенивши да ће БиХ и даље остати у процијепу између ЕУ и САД, без обзира на то ко ће бити нови специјални представник.

Есквит је постао познат свјетској јавности као посредник у убјеђивању Мубарака да одступи са власти.

Амбасадорску фотељу у Каиру преузео је децембра 2007. године. Двије године касније умијешао се у расправу о ношењу никаба и тада је на свом блогу написао да "неношење никаба жене не чини мањим муслиманкама".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *