Тајланд против Камбоџе: Шести дан – четрнаести погинули

Војници Тајланда и Камбоџе поново су данас размијенили ватру дуж спорног дијела границе, док је број погинулих у шестодневним сукобима порастао на 14. Нови сукоби десили су се недалеко од хиндуистичких храмова Та Моан и Та Крабеј, гдје се већина борби и водила. Портпарол тајландских снага пуковник Сансерн Каевкумнерд рекао је да је од експлозије […]

среда, 27 априла, 2011 / 14:26

Војници Тајланда и Камбоџе поново су данас размијенили ватру дуж спорног дијела границе, док је број погинулих у шестодневним сукобима порастао на 14.

Нови сукоби десили су се недалеко од хиндуистичких храмова Та Моан и Та Крабеј, гдје се већина борби и водила.

Портпарол тајландских снага пуковник Сансерн Каевкумнерд рекао је да је од експлозије ракете погинуо мјештанин села у близини границе.

Обје стране оптужују једна другу за почетак сукоба. Тајланд је отказао за данас планиране разговоре на министарском нивоу.

Према ријечима портпарола тајландске војске, одлазак министра одбране Правита Вонгсувона у Камбоџу одгођена је након што су поједини тамошњи медији писали да се Тајланд сагласио са прекидом ватре пошто је признат пораз и губици.

Нови сукоби избили су након четвородневних борби у фебруару, када је недалеко од хиндуистичког храма Преах Вихеар погинуло 11 лица.

У средишту посљедњег спора били су хиндуистички храмови Та Моан и Та Крабеју, у минираној џунгли, на коју полажу право обје земље.

Тајланд тврди да су древне рушевине у провинцији Сурин, али Камбоџа сматра да су на њеној територији. Борбе су најжешће око Та Моана, комплекса у којем су три храма на планинском прелазу.

На појединим дијеловима границе између Тајланда и Камбоџе никада није извршена званична демаркација, што је узрок непрестаних тензија и појаве националистичких порива у обје земље.