Тадић и Додик: Сарадња је никад боља

Предсједник Србије Борис Тадић је на састанку са предсједником Републике Српске Милорад Додик рекао да Србија поштује Дејтонски споразум и интегритет Босне и Херцеговине. Тадић и Додик оцијенили су данас у Београду да је сарадња двије стране добра али да је потребно повећати улагања у енергетику и образовање. Предсједник Србије Борис Тадић рекао је на […]

субота, фебруар 26, 2011 / 02:19

Предсједник Србије Борис Тадић је на састанку са предсједником Републике Српске Милорад Додик рекао да Србија поштује Дејтонски споразум и интегритет Босне и Херцеговине.

Тадић и Додик оцијенили су данас у Београду да је сарадња двије стране добра али да је потребно повећати улагања у енергетику и образовање.

Предсједник Србије Борис Тадић рекао је на конференцији за новинаре у Влади Србије након састанка Већа за сарадњу Србије и РС, да би двије стране требало више да користе потенцијале ријеке Дрине за производњу струје.

Он је казао да Србија и РС морају да повећају улагања у образовање грађана како би њихове привреде биле конкурентније у свијету.

"Ниво инвестиција са једне и друге стране је повећан, што је резултирало и отварањем радних места", рекао је Тадић и подсетио да су специјалне везе Србије и РС "утемељене Дејтонским споразумом".

Тадић је поновио да Србија поштује Дејтонски споразум и интегритет Босне и Херцеговине.

Предсједник Србије је рекао и да је на састанку са предсједником и премијером Републике Српске разговарано о иградњи још два моста преко Дрине, као и изградњи путева.

"Прошле године је завршена модернизација моста на Рачи", рекао је он и додао да је разговарано и о изградњи пута Појате – Прељина – Вишеград, као и изградњи аутопута Бања Лука – Добој – Бијељина.

Тадић је рекао и да су представници Србије и РС "констатовале" да се недовољно користе потенцијали реке Дрине у области енергетике, као и да су за те сврхе обема странама потребне и међународне инвестиције.

"Говорили смо и о сарадњи у домену пољопривреде, констатовали да имамо позитивне трендове када је у питању раст бруто друштвеног производа, и виши ново покривености увоза извозом", рекао је Тадић и додао да је због повећања цена хране потребно "направити годишње билансе" производње.

"Србија и Република Српска настављају сарадњу заједничким седницама влада", рекао је Тадић и подсетио да се те седнице одржавају два пута годишње.

Предсједник Српске Милорад Додик рекао да је Србија у последњих пет година уложила више од 700 милиона евра у инвестиције у РС.

"Ова гарнитура политичара Србије и РС најбоље показује како се може реализовати Споразум о специјалним везама", рекао је Додик на конференцији за новинаре којој су присуствовали и премијери Србије и РС Мирко Цветковић и Александар Џомбић.

Додик је рекао да Србија и Српска треба да "изједначе услове пословања" што ће им, како је навео, помоћи у европским интеграцијама.

"Сарадња никада није била боља", рекао је предсједник Српске говорећи о специјалним везама са Србијом.

У Влади Србије данас је одржана четврта сједница Вијећа за сарадњу Србије и Републике Српске, на којој је разговарано о економској сарадњи и политичкој ситуацији.

Сједници су присуствовали предсједници Србије и Републике Српске, Борис Тадић и Милорад Додик, премијери Мирко Цветковић и Александар Џомбић и министри двају влада.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *