Зачудни животни пут и токови новца једног Валентина

Иако то у овом тренутку звучи као преседан, као зачуђујућа, безобразна, кукавичка и крајење политички неприхватљива пракса, наметање закона у задњем трену или на истеку мандата није тако усамљен случај у свијету, западном свијету наравно


Баук кружи Загребом, баук ужичког кола

Страшан скандал се десио ових дана у Загребу. Сви проблеми узроковани пандемијом, мањак туриста и танко пуњење "прорачуна", мистериозне смрти професионалних војника хрватске војске и сви остали проблеми државе који сходно времену и простору морају постојати, засјењени су једном невјероватном сценом, готово надреалном и застрашујућом.

Два споменика у Ристића Гају

Мали пропланак надомак Добоја, смјештен на граници села Опсине и Велика Буковица у сјеновитој грабовој шуми, зове се Ристића Гај. На њему се налазе два споменика, један латинични један ћирилични, али са истим или сличним именима на њима. На овом мјесту се од 1996. године обиљежава почетак операције Коридор 92.


Да ли сте знали: Свјетски сајбер рат је већ почео

Скорашњи хакерски напад на амерички нафтовод Колонијал је само један од бројних сајбер инцидената или напада на економски исплативе циљеве у Америци али и широм свијета. Ипак, овај напад је био малчице специфичан у неколико параметара. Десило се незамисливо, амерички нафтовод је платио откупнину!


Враћа ли се Америка Кејнсу?

Ових дана у свјетским медијима је била актуелна тема новог програма помоћи америчког предсједника Бајдена привреди те државе и друштву уопште. Драматично назван Програм спашавања Америке (America Rescue Plan), овај пројекат је изазвао бројне полемике и контроверзе.Пародија о нон пејперу: ВАС ИСТ ДАС ФАНТЈЕ

У поднаслову ФАЦКИНГ НОНПЕЈПР ОР ПЕЈПР и ХЕЈТ ор ХИТ како се већ каже, политичко-сатиричка је пародија у драмској форми, а на дешавања око документа који је намјеравао довршити распад СФРЈ, да би једино на чистац истјерао како муслиманске вође пријете ратом.


Наставак саге о Евер Гивену: Пловни и други трговачки путеви – Панамски канал

Америка Американцима, хорски су кликтали политичари у раној фази настанка државе. Ова Монроова доктрина је чврсто ступила на сцену током XIX вијека док су границе полако добијале своје контуре које данас знамо као САД.ЕВЕР ГРИН – ЕВЕР ГИВЕН – наставак саге

Иако је овај огромни брод ослобођен илити одсукан, а канал поново плован, чини се да су игрице око свјетске трговине и доминације уопште, тек почеле. Пет је значајних морских великих канала или тјеснаца. Босфор, Хормуц, Малајски пролаз, Панамски канал и Суец.


Евер Грин или ко се зајебава са свјетском трговином

Вјечно зеленило, зимзелен, би био некако најприличнији превод ове енглеске кованице. Ради се о бродској компанији за превоз великих терета из Јапана под називом Џапан Шоеи Кисен Каиша (Japan’s Shoei Kisen Kaisha), бар тако званично стоји у власничким папирима. Називе својих бродова увијек почињу са том рјечју Евер, па се бродови именују као Евер Гивен, Евер XXX… Евер нешто.